fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Od Tvitera do X-a: evolucija kroz vreme

Kako je izgledao razvoj Tvitera od osnivanja do Maskovog preuzimanja?

31. October 2023

Tviter, mnogima omiljena mikrobloging platforma, prošao je kroz značajne promene od svog nastanka 2006. godine. Od prvobitnih ograničenih 140 karaktera do proširenja na 280, i od običnog mikrobloga do globalne medijske platforme, Tviter je doživeo značajne transformacije. Osnovali su ga 2006. godine kao projekat pod nazivom „Twttr” Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone i Evan Williams. Prvobitna ideja bila je jednostavna – korisnici su mogli da dele kratke poruke od 140 karaktera sa svojim pratiteljima. Ovaj ograničeni format podsticao je kreativnost i brzu razmenu informacija.

Tviter je brzo stekao popularnost i postao omiljen alat za javnu komunikaciju i praćenje vesti u stvarnom vremenu, da bi 2007. godine lansirao „hashtag” koncept, što je revolucionarno promenilo način na koji su korisnici mogli da prate i komentarišu određene teme. Osim što je brzo postao mreža koja služi za razonodu, Tviter je ujedno popularnost stekao i zbog činjenice da su ga korisnici prepoznali kao ključan alat za praćenje svetskih dešavanja, uključujući političke izbore, prirodne katastrofe i kulturne trenutke. Tokom ovog razdoblja, Tviter je postao platforma za direktnu interakciju između korisnika, omogućavajući ostrašćene diskusije i razmenu mišljenja, te ga njegovi sadašnji korisnici (kao i oni koji su ovu mrežu napustili ili su odbili da je ikada i imaju) opisuju kao toksičan.

U 2017. godini, Tviter je doneo značajnu promenu – proširenje ograničenja na 280 karaktera po tvitu. Ova promena omogućila je korisnicima da izraze svoje misli na bogatiji način, a istovremeno je zadržala suštinu brze razmene informacija. Uveo je i program verifikacije naloga kako bi razlikovao autentične naloge od lažnih. Takođe, platforma je postala značajno oruđe za oglašavanje i promociju, pomažući kompanijama i brendovima da dosegnu široku publiku, čime se razvio u nešto više od jednostavne mikroblogging platforme, te je krenuo da važi za globalnu medijsku silu koja oblikuje javno mnjenje, olakšava komunikaciju širom sveta i podržava slobodu izražavanja.

A onda… Onda je došao Ilon Mask i bilo je vreme da „plava ptičica” odleti.

Pre godinu dana, neprikosnoveni milijarder Ilon Mask ušetao je u sedište Tvitera u San Francisku noseći lavabo (ostavljajući javnost da tumači značenje tog gesta danima, pa i mesecima kasnije), otpustio direktora i druge čelnike kompanije i počeo transformaciju platforme koja je sada poznata kao X. Ubrzo su, jedna za drugom, krenule da se nižu promene koje su ocenjene negativno među korisnicima. Osim imena i logoa, Mask je promenio i sistem verifikacije, ukinuo je hiljade radnih mesta, a svi ovi potezi doveli su do toga da vrednost Tvitera, odnosno X-a na tržištu drastično opadne. Naime, kako je Insajder Intelidžens procenio, X će ove godine dobiti 1,89 milijardi od reklama, što je pad od 54% u odnosu na 2022. godinu.

Ovih dana ilon Mask ponovo je u žiži interesovanja jer je na nedavnom sastanku, koji je obeležio godišnjicu otkako je Mask preuzeo Tviter za sumu od 44 milijarde dolara, izneo ambiciozne planove za redefinisanje platforme kako bi se takmičila s YouTube-om u video uslugama i s LinkedIn-om u domenu zapošljavanja.

„Prema izveštajima Blumberga, Mask takođe namerava da pokrene novi servis vesti pod nazivom „XWire”. U internom memorandumu koji je poslat zaposlenima X-a, Ilon Mask i izvršna direktorka platforme, Linda Jakarino, najavili su brojne novitete. ‘Kompanija je sada pozicionirana za rast’, navodi se u dokumentu, uz obećanje ‘decenije inovacija za samo 12 meseci'”, prenosi portal 24 sedam.

Promena je u prethodnih godinu dana bilo toliko da je teško ispratiti sve one koje su najavljene, a još uvek nisu zaživele, ili su puštene u probni period, a nedugo zatim i ukinute. Tako je nedavno najavljeno uvođenje audio i video poziva, uz obrazloženje da je dodavanje ovih funkcija deo Maskove strategije da X postane „super aplikacija”.

Po svemu sudeći, Mask želi da Tviter pretvori u „sveobuhvatnu aplikaciju”, sličnu društvenoj platformi Vičet, koja korisnicima pruža mogućnost slanja novca, pozivanja taksija, rezervacije smeštaja i igranja igara, a ovakva vrsta aplikacija veoma je popularna u Kini.

Međutim, kako strani mediji prenose, Evropa će u budućnosti možda ostati uskraćena za sve ove promene, s obzirom na to da je Mask u javnost izažao sa izjavom da razmišlja o ukidanju X-a u Evropi, kao odgovor na nove regulacije za ovu platformu koje je nametnula Evropska unija.

Evropska unija je u augustu ove godine usvojila Zakon o digitalnim uslugama (DSA) koji, između ostalog, postavlja pravila za sprečavanje širenja štetnog sadržaja, zabranu ili ograničavanje određenih praksi ciljanja korisnika, kao i deljenje nekih internih podataka s regulatorima i povezanim istraživačima. Kakva budućnost očekuje korisnike X-a, ostaje da vidimo.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Živeti za drugog: kako nas tehnologija nadzire

Živeti za drugog: kako nas tehnologija nadzire

Da li će ustaljenoj praksi krađe podataka o korisnicima interneta, ciljanog oglašavanja, manipulativnog navođenja potrošača i drugim oblicima zloupotrebe moći od strane tehnoloških giganata, uskoro odzvoniti i zašto je to važno?

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *