fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Odlaže se početak grejne sezone?

Prema, za sada, nezvaničnim podacima, grejna sezona umesto 15. oktobra, počeće 1. novembra
13. October 2022.

Početak grejne sezone odložen je za 15 dana, kako nezvanično saznaje portal Nova.rs. Prvobitno je grejna sezona trebalo da krene od 15. oktobra, međutim, spekuliše se da je odložena za 1. novembar.

Navodno odlaganje početka grejne sezone je pokušaj da se uštedi električna energija koju kupujemo po izuzetno visokim cenama.

Agencija za energetiku dala je saglasnost EPS-u za novi cenovnik, gde je cena kilovat – sata za domaćinstva uvećana za 6,5 odsto bez PDV-a, a kada se na to pridoda PDV i akciza, dolazi se do poskupljenja od oko 8,3 odsto.

Kako portal Nova nezvanično saznaje, informaciju o odlaganju grejne sezone trebalo bi da saopšti predsednica Vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić, i to u narednim danima.

U prilog odlaganju početka grejne sezone ide to što su temperetaure u oktobru tokom dana visoke u odnosu za prosek u ovom periodu. Ipak, tokom noći temperature budu znatno manje, te će vam u narednom periodu grejalica verovatno biti najbolji saveznik (što pitanje odlaganja grejne sezone zarad energetske i ekonomske isplativosti čini upitnim).

Odlaže li se grejna sezona i zbog čega?

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković je krajem septembra izjavila da će grejna sezona u Srbiji početi na vreme i po planu. Tada je navela da planovi štednje koji su napravljeni u većini javnih ustanova, javnih preduzeća i državnih institucija (ušteda od 15%) ne podrazumevaju odlaganje grejanja, niti smrzavanje u prostorijama, već niz drugih mera od kojih se neke mogu na prvi pogled učiniti građanima smešnim, ali, kako kaže, zapravo to nisu.

Takođe, istakla je načine na koje građani u svojim domaćinstvima mogu da uštede kada, na primer, kuvaju – da ugase šporet pri kraju ili da poklope šerpu ili obične sijalice zamene za LED, što je navela kao drugačije navike koje treba da se stvore kod građana. Preporuke za veću energetsku efikasnost i načine da se uštedi struja mogu se pronaći i na poleđini računa za električnu energiju.

Da li će drugačije navike postati praksa i kada je reč o novogodišnjoj rasveti koja u Beogradu, čini se, prva zasija već početkom novembra, ostaje da vidimo.

Nakon prošlogodišnjeg kolapsa EPS-a, umesto da Srbija proizvodi i izvozi energiju po visokoj tržišnoj ceni, te na tome i zaradi, došli smo u situaciju da kupujemo energiju po visokoj ceni. S tim u vezi, ekonomista Milailo Gajić istakao je da povećanje cene električne energije lose utiče, posebno u situaciji kada imamo rast cena i veliku stopu inflacije (Srbija je peta po redu po stopi inflacije u Evropi).

„Srbija nastavlja da uvozi struju po visokim spot cenama na tržištu – ne možemo da proizvedemo dovoljno, što zbog stanja u termoelektranama, što zbog manjka uglja i hidrološke situacije jer zbog relativno sušnog perioda imamo nizak vodostaj“, navodi Gajić u izjavi koju je dao za N1.

Poslednjih godina često na red dolaze i špekulacije o prodaji Elektroprivrede Srbije koje su podstaknute velikim novčanim gubicima ove firme. Ipak, predsednik Srbije je u junu ove godine izjavio da su ti navodi „notorna laž”, kao i da tako nešto ne bi išlo u prilog državi.

Ostaje da vidimo da li ćemo se još dvadesetak dana pokrivati duplim ćebetom, kao i koliki će nam biti računi nakon toga.

Naslovna fotografija: Dušan Milenković / RAS SRBIJA

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *