STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Održan „dijalog“ između premijerke i LGBTI+ aktivista nakon zabrane Prajd šetnje

Zvanično saopštenje o odlaganju parade izdato je otprilike sat vremena pre početka Internacionalne konferencije za ljudska prava, te su se aktivisti okupili kako bi premijerki lično iskazali nezadovoljstvo zbog ove odluke

13. September 2022

Internacionalna konferencija za ljudska prava povodom ovogodišnjeg Europrajda održana je danas, 13. septembra, sa početkom u 16 časova, u Domu omladine Beograda.

Iako je u pitanju bilo otvaranje usko specijalizovane konferencije koja se tiče ljudskih prava i LGBTI+ zajednice i koja je bila zakazana u sklopu Prajd nedelje, konferencija je privukla veliki broj aktivista, ne zbog programa, već zbog tek objavljenog zvaničnog saopštenja da se šetnja, koja je bila zakazana za 17. septembar ne dozvoljava.

Zvanično saopštenje od strane MUP-a izdato je otprilike sat vremena pre početka konferencije, te su se aktivisti okupili kako bi kroz svoje ljudsko pravo, odnosno putem protesta, ukazali na nezadovoljstvo zbog donošenja ove odluke.

Dodatnu težinu imalo je to što je premijerka Srbije Ana Brnabić trebalo da otvori ovu konferenciju, te su aktivisti iskoristili ovo kao priliku da sa premijerkom započnu dijalog.

U punoj sali Doma omladine, nakon ulaska premijerke Brnabić, pristutni aktivisti skandirali su: Hoćemo Prajd, hoćemo tvoje privilegije, ljudska prava, Prajd je protest, i slično.

Neprestano skandirajući da su ljudska prava ono što im je uskraćeno odlukom da se Prajd šetnja otkaže, demonstranti su želeli da im se premijerka obrati i kaže zašto je šetnja odložena. Osim toga, pozivali su je da dođe u svoju zajednicu i u subotu šeta sa njima.

Nakon višeminutnog skandiranja i pokušaja da dobiju odgovor zašto je parada odložena, u trenutku kada je prajd nedelja već počela, prisutnima se obratila i premijerka.

„Mislim da sam jedina žena u ovoj zemlji koja je bila diskriminisana od strane LGBTI+ zajednice, takođe, i optuživana za diskriminaciju protiv vas, jer sam i ja deo LBGTI+. Pored toga, prva sam političarka u ovoj zemlji i regionu koja se nije stidela, ni bojala što je gej. Imamo mnogo političara koji se gej, ali se stide to da kažu. Ja se nikada nisam stidela svoje seksualnosti“, istakla je premijerka.

Brnabić je dodala i da je uradila najbolje što je mogla svojim delovanjem, te da je kroz to što se nalazi na poziciji premijerke povećalo vidljivost LGBTI+ zajednice. Ona je pozvala aktiviste da uđu u političku arenu i da se bore za svoja prava.

„Videli su da možete biti gej i premijerka jedne zemlje na Balkanu, pomerila sam granice za makar jedan metar. Vi uradite isto i bićemo mnogo bolji, ali prestanite samo da kritikujete“, obratila se Ana aktivistima.

Premijerka je istakla i da ona ima ista prava kao i ostali pripadnici LGBTI+ populacije, kao i da zna da to nije mnogo prava; dodala je da ni ona nije zvanično u braku, da ne može da usvoji dete, ali da nije jedina koja živi u svom stanu, sa partnerkom i detetom.

„Znate šta, s obzirom na to da me mrzite, znajte da ne bih bila danas ovde, da nisam potpisala pismo podrške kao premijerka ove zemlje, ne biste imali Prajd kao što ga niste imali do 2012. godine, kao što ga ja nisam imala“, poručila je premijerka.

Pristuni aktivisti su joj odgovorili da je oni ne mrze, već da ne vole njenu politiku i ponovo su ukazali na kršenje ljudskih prava i pozvali je da im se pridruži u subotu.

Premijerka je istakla da je ovaj Europrajd u Srbiji, u Beogradu, kulturološki i geografski iskorak. „Danas, ove nedelje, Beograd krči put do slobode“, rekla je ona.

Ona se nadovezala i na statističke podatke u okviru kojih se navodi da se pozicija LGBTI+ ljudi poboljšava, što je pokrenulo aktiviste na ponovno skandiranje i dovikivanje da ih ne interesuju prazne priče, kao i da se oni svakog dana susreću sa raznim pretnjama i nasiljem zato što su deo LGBTI+ zajednice. Na samom kraju, premijerka je prisutnima poželela srećan Prajd.

Nakon obraćanja premijerke i pokušaja aktivista da se uspostavi dijalog, kao i da pripadnici LGBTI+ zajednice dobiju odgovor na pitanje zašto je šetnja zabranjena, pristutnima su se obratili visoki zvaničnici evropskih zemalja.

Zamenica premijera Belgije Petra De Suter istakla je da ovo nije borba između istoka i zapada, kao i da LBGTI+ ljubav nije zločin.

„Naša ljubav nije zločin, mi smo ponosni na ono što jesmo, ne želimo da budemo diskriminisani. Čak i kada nam ne dozvoljavaju da o tome pričamo u školi ili da se prikazujemo u medijima, mi i dalje postojimo“, naglasila je De Suter.

Pored toga, poruke solidarnosti, jednakosti i tolerancije poslali su ambasadori Amerike, Norveške, Kanade, ambasadorka Švedske u Srbiji, koja je poručila da Europrajd nije Prajd bez šetnje. Na konferenciji su se obratili i predstavnici holandske ambasade, kao i Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Uprkos tome što je MUP procenio da je šetnja veoma rizična, direktor za Evropu i MENA region organizacije Civil Right Defenders i koordinatr Europrajda Goran Miletić izjavio je da su podneli žalbu MUP-u, a ukoliko MUP ostane pri svojoj odluci, oni će se obratiti Upravnom sudu. Ukoliko ne dobiju odgovor pre šetnje, Goran je naveo da ipak od iste neće odustati, kao i da su otvoreni za razgovore i da će koncerti na Tašmajdanu biti održani.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *