Održan osmi Bašta fest

Internacionalni festival kratkog igranog filma ponovo održan u Bajinoj Bašti

6. July 2021

Prošle nedelje održan je osmi po redu Bašta Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma. Festival je trajao od četvrtka do nedelje, a u okviru njega prikazano je 30 filmova iz 21 zemlje.

Festival je zatvoren na Open air-u Borići u Bajinoj Bašti filmom Lihvar reditelja Nemanje Ćeranića, koji je i proglasio zatvaranje festivala. Nakon toga usledio je vatromet i projekcija muzičkog filma Buč Kesidi: Euforija uživo reditelja Davida Jovanovića.

Poslednje večeri festivala dodeljene su nagrade za najbolji film, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu, dve specijalne nagrade, nagradu žirija mladih i nagrada za najbolju kameru. Stručni žiri činili su Branka Katić, glumica, Ivan Bakrač, reditelj iz Crne Gore i Asja Krsmanović, dramaturškinja i selektorka Sarajevo film festivala.

Nagrada za najbolji film Zlatna imaginacija dodeljena je filmu Marlon Brando holandskog reditelja Vinsenta Tilanusa, nagradu za najbolju mušku ulogu Zlatna interpretacija dobio je Igor Benčina, za ulogu Dušana u filmu Poslednja slika o ocu, reditelja Stefana Đorđevića, a ove godine dodeljene su dve nagrade za najbolju žensku ulogu Zlatna interpretacija – Jelena Stupljanin za ulogu Jovane i Anita Ognjanović  za ulogu Sare u filmu Sve kako treba, domaćeg reditelja Nikole Stojanovića. Dve specijalne nagrade dodeljene su Nađi Petrović, za scenario za film Sve kako treba i glumcu Pavlu Čemerikiću za uloge u filmovima Matura i Ludi. Žiri mladih u sastavu Tijana Spasojević, Nemanja Jovanović, Vanja Jevtić za najbolji film izabrao je Crveno vino, kanadskog reditelja Santiaga Menginia. Mikša Anđelić, direktor fotografije, odlučivao je o regionalnoj nagradi za najbolju kameru, a nagrada Zlatna vizualizacija dodeljena je Milici Cvetković za domaći film Ludi reditelja Luke Mihailovića.

Ove godine održan je drugi po redu Bašta Pitch, a komisija u sastavu umetnička direktorka festivala Maja Šuša i mentori radionice reditelj Raško Miljković i producent Milan Stojanović izabrali su projekat Cvat mlade rediteljke Tamare Broćić.

Ovogodišnji slogan festivala je glasio – OFFLINE. S obzirom na to da se prošlogodišnji festival održao u izmenjenom, revijalnom formatu, pred selektorkom Majom Šušom bio je težak zadatak odabira selekcije od preko 1 200 prijavljenih filmova iz prethodne dve godine.

Svako dosadašnje izdanje Bašta Festa otvorio/la je mladi glumac ili glumica koji je obeležio prethodu godinu. Ranijih godina Bašta Fest otvorili su Nikola Rakočevič, Slaven Došlo, Marko Janketić, Hana Selimović, Milan Marić, Isidora Simijonović, Filip Đurić i Ivana Vuković, a osmi Bašta fest otvorila je Milica Janevski.

Bašta Fest je i ove godine ukazao na potrebu decentalizacije kulture u Srbiji, ali je i podsetio koliko je važno dati prostor mladim umetnicima i podržati ih u daljem stvaralaštvu davanjem prostora i podsticaja. Fotografije sa festivala možete pogledati u galeriji:

Fotografije: Bašta fest

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!