Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon

Održana tribina Položaj žena u kulturi – žene i pozorište

Prva u seriji od tri tribine u okviru FIST-a pod nazivom ,,Položaj žena u kulturi" održana je u PaperGirl Galerija Hub-u.

21. February 2020

Prva u seriji od tri tribine u okviru FIST-a (Festival internacionalnog studentskog teatra), pod nazivom ,,Položaj žena u kulturi” održana je u četvrtak, 20. februara  u PaperGirl Galerija Hub-u (Kralja Milana 15). Tema kojom se tribina bavila bila je pozorište i položaj žena u njemu. Angažovano i(li) vidljivo: Pozorište na putu od supkulture ka mejnstrimu (i uloga autorki u tom procesu).

Učesnice tribine bile su dramska spisateljica Tanja Šljivar, kreativna producentkinja Ksenija Đurović i glumica Maja Šuša, kao i  moderatorka Maša Seničić.

Upečatljiv utisak samog događaja, kako su i učesnice navele, jeste ubedljiva veća brojnost ženske publike. Postavlja se pitanje: da li su feminističke teme isključivo ženske, ili iziskuju i muško uključivanje?

Maša Seničić i Maja Šuša

Tanja Šljivar je istakla kako su predstave češće stvarane iz muškog ugla i pogleda na svet. Navela je da izuzetnu konzervativnost pozorišta vidi u slučaju kada je pisala tekst o čuvenom slučaju 7 devojčica koje su, 2014. godine posle ekskurzije, ostale u drugom stanju. Ona je u scenariju, kako je navela, isključila sve muške glasove i akcenat stavila na monologe tih sedam devojčica. Ono što su kao argument za odbijanje izvođenja predstave pronalazili u pozorištima, bio je odgovor kako nema dovoljno ženskih glumica.

Takođe je istaknuto koliko je za ženske glumice češća situacija da dobijaju tipske uloge poput uloge majke, ili ljubavnice, iako se one po kvalitetu ne razlikuju od svojih kolega. Štaviše, bilo je reči o tome kako ima više dobrih ženskih glumica.

Tanja je kao bitnu činjenicu i poruku navela da borba i međusobno osnaživanje žena predstavlja osnovu za bilo kakav pomak u vezi ove teme.

Tanja Šljivar i Ksenija Đurović

Ksenija Đurović je konstatovala kako bira da radi sa ženama jer je u procesu rada izuzetno važna saradnja i dogovor. Kao važnu stavku izdvaja borbu, koja može doneti čak i minimalnu promenu. ,,Promena je moguća u promilima. To znači da treba da se borimo i da moramo slaviti male pobede, rekla je Ksenija.

Maja Šuša je podsetila publiku na to da se borba protiv kanona dešava izvan institucija i ispričala nekoliko neprijatnih situacija koje se često dešavaju mladim glumicama. Njihove kolege često sebi daju za pravo da ih tretiraju nepošteno i nefer, što u njima izaziva nelagodu i osećaj nepravde, koja ih svuda okružuje.

Razgovor je zaključen idejom da je borba jedino što preostaje, i da je udruživanje uvek bolji izbor nego ,,ići sam glavom kroz zid”, kako je slikovito opisala Ksenija Đurović.

Naredna tribina, u seriji koja će se održati pre FIST festivala, zakazana je za 27. februar, u 16 časova, u PaperGirl Galerija Hub-u. Tema tribine biće ,,Rodno i radno pravo”.

Autorka fotografija: Jovana Đokić

Preporučeni tekstovi

Šta se pije?

Šta se pije?

Kako i zbog čega dolazi do prekomernog konzumiranja alkohola kod mladih?

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!