fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Održana tribina Stvarnost koju ne vidiš – položaj žena radnica

Gošće prve tribine bile su Iva Parađanin i i Nađa Duhaček
Piše: Marija Milić

23. November 2021

Prva u nizu tibina Stvarnost koju ne vidiš, na kojoj je tema bila položaj žena radnica u Srbiji, održana je juče, sa početkom u 18 časova, u prostoru Kvaka 22. Učesnice tribine bile su Iva Parađanin, aktivistkinja, urednica rubrike Activ u magazinu Elle i autorka podkasta Tampon zona i Nađa Duhaček, aktivistkinja i antropološkinja. Tribinu je moderirala naša Marina Zec.

Tribina je otpočela razgovorom na temu razlika između muškaraca i žena u polju rada. Jedna od tih razlika je upravo u platama i iznosi 16 procenata.

Na ovu temu govorila je Nađa Duhaček rekavši da više od 40 procenata žena nije na tržištu rada, dok je samo 27 procenata muškaraca u toj poziciji. „Ono što je važno napomenuti je da 65 odsto nezaposlenih žena želi da radi, ali su prinuđene da vode brigu o drugim članovima porodice. Posebno je važno istaći da 67 odsto svih zaposlenih žena radi u uslužnom sektoru, koji je trenutno najslabije plaćen. Ovi brojevi, ali i čitav niz drugih stvari koje možemo da prepoznamo nam govore da bez obzira što pratimo neko poboljšanje, ne možemo da govorimo o jednakosti.”

Iva Parađanin se takođe složila da se na neki način krećemo ka rodnoj ravnopravnosti, dok se ipak, sa druge strane, dešavaju veliki propusti u važnim segmentima, kakvo je tržište rada. „Ovde se uzima zdravo za gotovo, normalno je da žene manje zarađuju, nisu na odlučujućim pozicijama moći, moraju da biraju između dece i karijere. Pričamo o nekoj jednakosti, a kod nas se poslovi i dalje dele na muške i ženske.” zaključila je ona.

Učesnice tribine posebno su osvrnule na temu neplaćenog kućnog rada rekavši da je tek od skoro počelo da se glasnije govori o ovoj temi, dok se najčešće podrazumeva da žena vodi brigu o domaćinstvu i deci.

Prema podacima koje je iznela Nađa, žene provode barem sat vremena duže u obavljanu različitih kućnih poslova u odnosu na muškarce. A najčešće nauštrb slobodnih aktivnosti, koje su vezane za kvalitet života.

Pored ovih tema razgovaralo se i o uvođenju menadžmenta menstrualne higijene na radnim mestima, pozitivnoj diskriminaciji, položaju žena u manjim sredinama, mentalnom, fizičkom i seksualnom uznemiravanju na poslu, kao i o borbi za radna prava.

Iako se položaj žena u odnosu na prethodne godine polako menja na bolje, pred nama je još mnogo zajedničkih borbi za sve žene.

„Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš“ čini serija javnih razgovora i izložba fotografija inspirisanih stvarnošću koju različito percipiramo, kao i stvarnošću marginalizovanih grupa koju ne vidimo. Serijal organizuje Oblakoder u saradnji sa ambasadom Švedske u Beogradu.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *