Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon

OFF THE HOOK: Likely to Happen – Umetnička dela koja nadilaze domaće okvire

Kustoskinja projekta Urška Aplinc o aktuelnoj izložbi u Kuli
Piše: Marija Milić

8. April 2022

Izložbenu sezonu u galeriji Kula u Cetinjskoj 15, otvorio je projekat ljubljanske galerije DobraVaga. Umetnici okupljeni oko projekta OFF THE HOOK: Likely to Happen, beogradskoj publici predstavili su svoje radove kroz interdisciplinarne pristupe i site-specific strategije u kombinaciji sa fotografijom, dizajnom, skulpturom, slikarstvom i videom.

Umetnici i umetnice: Lene Lekše, Ana Likar, Mia Paller, Matić Pandel, Lea Topolovec, Nežka Zamar, kroz svoje radove predstavljaju maštovit prostor između fikcije i realnosti, uz upotrebu različitih medija. Često koriste dokumentaciju kao polaznu tačku za njihov umetnički proces, koji je obično važniji od konačnog umetničkog dela.

Ovaj projekat nastao je sa idejom da međunarodnoj stručnoj i široj javnosti pruži uvid u aktuelnu savremenu slovenačku produkciju umetnika. Izložba je do sada uspešno organizovana u Berlinu, Budimpešti, Beču, a sada će biti održana i u Beogradu.

O izložbi, site-specific art-u, poigravanju sa fikcijom i realnošću, razgovarali smo sa kustoskinjom projekta Urškom Aplinc.

Približite nam ko su umetnici okupljeni oko DobreVage, kao i šta sve obuhvata ova galerija?

DobraVaga: DobraVaga je izložbeni i projektni prostor, galerija i otvoreni atelje, čiji program stavlja akcenat na različite savremene umetničke pristupe i istraživanja mlađe generacije umetnika. Prostor je zamišljen kao područje za podsticanje kreativnosti, međuljudskih veza, dijaloga, aktivne podrške, izložbi, komunikacije sa publikom i promovisanja savremene umetničke produkcije.

Osnovao ga je grad Ljubljana 2016. godine sa ciljem da promoviše stvaralaštvo mladih domaćih umetnika. Naš program je veoma raznovrstan jer uključuje mesečne izložbe Artist per month uz razgovore sa umetnicima, program Zine Vitrine sa fokusom na predstavljanje savremene produkcije zina u Sloveniji i inostranstvu, kao i Otvoreni studio koji nudi mesto za rad mladim umetnicima.

Deo našeg prostora je i komercijalna galerija (sa onlajn prodavnicom), koja je usmerena na predstavljanje domaćih umetnika, ali imamo i različite međunarodne projekte i gostujuće izložbe. Naš cilj je da stvorimo platformu za umetnike različitih izraza koji rade sa različitim medijima i formama od zina i umetničkih knjiga, do slikanja, crtanja, ilustracije i grafike. Dok program stavlja akcenat na nove, angažovane i inovativne formate koji promovišu estetske refleksije mlađe generacije umetnika.

Umetnici odabrani za izložbu OFF THE HOOK: Likely to Happen učestvovali su u različitim programima koje naša galerija nudi i sada uspešno rade na međunarodnom nivou.

Kako je došlo do saradnje sa Kulom?

Dušan Savić je 2020. godine bio kustos serije samostalnih emisija umetnika u nastajanju (The Curatorial Series), programa koji organizujemo u Centru za urbanu kulturu Kino Šiška, a deo je i Galerije DobraVaga. Kako želimo i radimo na tome da proširimo naše međunarodne veze, odmah smo pomislili na njega kada smo tražili mesto za prošlogodišnju izložbu Off the Hook (zbog korone odložili smo je za april 2022. godine). Kako je Dušan deo tima novog umetničkog prostora Kula, udružili smo snage i počeli da organizujemo ovu izložbu. Do sada je saradnja bila izuzetno plodna i nadamo se da će se nastaviti i u budućnosti.

Da li je ovo vaša prva izložba u Beogradu i šta od nje očekujete?

Da, ovo je naša prva izložba u Beogradu. Uzbuđeni smo što predstavljamo produkciju slovenačkih umetnika i započinjemo dijalog sa lokalnom umetničkom scenom. Takođe, stvaramo nove konekcije i saradnje, pružamo umetnicima nove mogućnosti za međunarodni rad, posebno na Balkanu, koji se tako često zanemaruje.

Kako biste okarakterisali/opisali ovu izložbu?

Ova grupna izložba prikazuje radove mladih vizuelnih umetnika koji rade u različitim medijima. Kroz svoje radove, oni istražuju različite pristupe u stvaranju umetničkih dela i ispituju njihov položaj u medijumu izložbe, kao i odnos koji uspostavljaju sa posetiocima. Umetnici koji učestvuju, koriste interdisciplinarne pristupe i site-specific strategije i kombinuju oblasti fotografije, dizajna, skulpture, slikarstva i videa. Oni dele svoje interesovanje za svakodnevicu i obraćaju veliku pažnju na materijalnost, dok istražuju narative koje umetničko delo može proizvesti. Dokumentacija se često koristi kao polazna tačka za njihov umetnički proces, koji je obično važniji od konačne celine umetničkog dela. Umesto da daju smele izjave, njih zanimaju mali gestovi, pojave i tragovi, koji u masi svakodnevnih stvari mogu biti beznačajni i neprepoznatljivi.

Zašto izložba baš nosi naziv Off the hook?

Galerija DobraVaga (od starog slovenačkog izraza za „dodati još malo“) je mesto uklopljeno u predivno okruženje centralne gradske pijace u Ljubljani, po projektu svetski poznatog slovenačkog arhitekte Jožeta Plečnika. Nekada je to bila ribarnica, na koju često aludiramo i vidimo je kao vrednost u istoriji mesta. Baš kao i na obližnjoj pijaci, DobraVaga nudi svoju robu na prodaju, pri čemu se rad umetnika i kreativni proces cene više od imena autora.

OFF THE HOOK je putujući izložbeni projekat u organizaciji galerije. Bukvalno shvaćen, naziv izložbe namiguje identitetu DobreVage kao galerije u nekadašnjoj ribarnici, kao i umetničkim delima koja su skliznula sa udice njenih domaćih okvira. Izložba ima za cilj da međunarodnoj stručnoj i široj javnosti pruži uvid u aktuelnu savremenu slovenačku produkciju umetnika na DobrojVagi.

Šta je ono što inspiriše vaš art?

Svaki od umetnika izabranih da izlaže na izložbi OFF THE HOOK: Likely to Happen zainteresovan je za različite teme i ima sopstvenu složenu praksu. A u Kuli će predstaviti svoje nove radove, koji pronalaze dijalog jedni sa drugima, kao i sa izložbenim prostorom i kontekstom.

Približite nam ideju i koncept site-specific art-a?

To je umetnost specifična za lokaciju koja jedinstveno reaguje na prostor i/ili kontekst u koji je smeštena. Site-specific art kao takav može da odgovori na specifičnosti lokacije – arhitekturu, društvenu dimenziju, diskurzivni i institucionalni kontekst. Savremena umetnost danas često funkcioniše na način koji je specifičan za lokaciju jer se dela, koja često stvaraju na različitim lokacijama, ugrađena u njih. Site-specific-art nije već postojeći, već se samo proizvodi kroz radove (kao sadržaj), a zatim afirmiše kroz koincidenciju sa već postojećim sistemima i formatima.

Kako biste opisali radove umetnika u nekoliko rečenica?

Svi umetnici odabrani za izložbu razvili su zanimljive prakse u kojima koriste različite medije.

Mia Paller radi na raskrsnici crteža, grafike i analogne fotografije. U svojim nedavnim praktičnim istraživanjima tragala je za zajedničkim imeniteljima crteža (slikarstva) i fotografije.

U svom radu, vizuelna umetnica Lene Lekše često gradi složene fiktivne svetove i istražuje komplikovan odnos između istine i fikcije, dajući prednost ovoj potonjoj, kako bi potkopala dominantne narative povezane sa geopolitikom, kulturom, umetnošću i istorijom.

Interdisciplinarna umetnička praksa Nežke Zamar fokusira se na međuprostor između materijalnosti i koncepta, istražujući granice umetničkih medija kroz predmetnu reprezentaciju. Centralna tačka njene prakse je integrativni pristup umetničkim jezicima koji se koriste za predstavljanje.

Intermedijalna umetnička praksa Ane Likar zasniva se na pitanjima o uslovima proizvodnje narativa i slika. Uz minimalne intervencije, ona pokušava da otkrije ono što nije izloženo i ogoli vidljivo.

U svojoj praksi, Matić Pandel dokumentuje urbane pejzaže i manipuliše slikama koristeći foto i video montažu. Njegove fotografije karakteriše precizna pažnja prema materijalnosti, oblicima i kompozicijama, najčešće svakodnevnih predmeta i scena.

Rad Lee Topolovec je obično konceptualno i formalno raznolik, uglavnom pripoveda o njenom položaju u društvu i neposrednom okruženju, često reflektujući institucionalni kontekst čiji je deo kako u arhitektonskom, tako i u diskurzivnom smislu.

Koja bi bila prednost rada u jednom kolektivu kao što je DobraVaga?

Rad unutar kolektiva izgleda drugačije za svakog autora predstavljenog na izložbi. Ono što ih ujedinjuje je njihova upotreba strategija specifičnih za lokaciju i uspostavljanje maštovitog, spekulativnog prostora između fikcije i stvarnosti koje prikazuju u svojim delima.

Šta možemo da očekujemo u budućnosti, na čemu trenutno radite?

U galeriji DobraVaga trenutno se pripremamo za 6. godišnjicu, koju obeležavamo 25. maja. Ove godine pripremamo izložbe i događaje na temu nasleđa. Inspirisani smo nedavnim upisom arhitektonskih dela Jožeta Plečnika na Uneskovu listu svetske baštine. Među njima je, naravno, i prostor u kojem boravi DobraVaga, koji nas ispunjava novom svešću o trajnoj i manje trajnoj važnosti našeg rada. Mi ćemo ispitivati nasleđe u svim njegovim različitim značenjima – od kulturnog, do ekološkog, društvenog i ličnog nasleđa. Glavna izložba će ponovo biti prodajna, ali pripremamo i dve samostalne izložbe i raznovrstan jubilarni program. Bićemo i deo prvog Ljubljanskog umetničkog vikenda, koji će biti održan od 27. do 29. maja.

Autor fotografija: Luka Milanović

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!