fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Ograničena isporuka tople vode u studentskim domovima

„Na inicijativu studenata" topla voda u studentskim domovima - od 7.30 do 10h ujutru i od 19 do 22h uveče
Piše: Marija Milić

14. October 2022

U studentskim domovima u Bogradu juče je otpočeo probni period u okviru kog se ograničava upotreba tople vode tokom celog dana, te će studenti toplu vodu imati u periodu između 7.30 i 10 časova ujutru i 19 i 22 sata uveče.

Ovaj, za sada, probni period koji će trajati do 20. oktobra uznemirio je mnoge studente, upravo jer osnovne potrebe poput tuširanja i pranja kose, mogu da priušte samo u jutarnjim i večernjim časovima. Uprkos tome što je cena mesečne stanarine od oktobra povećana sa 2.500 na 3.800 dinara, uslovi su se sa rastom cena evidentno pogoršali.

Jedan od studenata iz studenstkog doma Karaburma o trenutnoj situaciji kaže: „Mislim da je to stvarno previše kratak termin, s obzirom na obaveze studenata i na broj studenata u domovima, pogotovo ako su kupatila spratna.”

Studenti iz Studenjaka (koji broji oko 4.500 studenata) su se, kako nezvanično saznajemo, putem Whatsapp grupa dogovarali da usled nastale situacije pošalju konkretne zamerke Studenskoj službi i predlože tri termina u kojima bi im bilo neophodno da imaju toplu vodu, iako ne odustaju od stava da je važno imati toplu vodu tokom čitavog dana.

„Smatram da uskraćivanje tople vode studentima nije u redu, Studenjak je dom sa najvise studenata i taj problem bi trebalo što pre da se reši. S obzirom na to da su cene svih domova poskupele, o vodi ne bi trebalo da se polemiše, to je osnovna potreba za ličnu higijenu svake osobe”, istakla je jedna od studentkinja koja živi u Studenjaku.

Ovakav vid „restrikcije” odnosi se na uštedu energenata, a kako navode iz Studentskog centra u tekstu na sajtu Nova.rs, ovaj princip uštede može biti značajan za stabilnost snabdevanja studentskih domova u narednom periodu energetske neizvesnosti koji zahvata celu Evropu.

„Na ovaj korak smo se odlučili upravo na inicijativu studenata koji su primetili da grejanje vode tokom celog dana malo znači za ogromnu većinu studenata u domovima i da bi im više značilo da se produže termini ujutru i uveče“, navode iz Studentskog centra za Nova.rs.

Da li se na studentima ponovo „lome koplja”?

Iako ni ostali građani neće ostati oslobođeni od mera štednji, te će prema, za sada nezvaničnim podacima, grejna sezona početi 15. dana kasnije (1. novembra), studenti su pogođeni na još jedan način.

Studentski domovi u Srbiji u odnosu na ostatak Evrope (da ne pominjemo sveta) često su u dosta lošijem stanju. Iako se pojedinačni blokovi sa vremena na vreme renoviraju, mnogi studenti i dalje žive u sobama koje su nefunkcionalne. Mišljenja su podeljena, te se neki studenti slažu da su uslovi sasvim u redu u odnosu na novac koji mesečno izdvajaju za boravak u domu. Ipak, većina studenta često se žali jer mesečne cene stanovanja i hrane rastu, a uslovi ostaju isti. Kada se na sve to pridoda i ovaj probni period, koji zapravo najavljuje dvokratnu isporuku tople vode (tokom zime), dolazimo do zaključka da studenti baš i nisu u sjajnoj poziciji ili ih na taj način jednostavno pripremaju na život u ovakvom društvu.

Pored toga što iz Studentskog centra naglašavaju da je u pitanju probni period tokom kog će preciznije ustanoviti navike studenata, kao i ponašanje sistema za grejanje i dostavu tople vode, kako bi napravili plan potrošnje u nepredvidivim situacijama, do uskraćivanja tople vode verovatno će doći (samo je pitanje u kom periodu dana).

Iz službe dodaju da su razgovarali sa studentima, te da su stekli utisak da studenti toplu vodu za tuširanje u 95 posto slučajeva koriste ujutru i uveče i da im više znači produženje dostupnosti tople vode u večernjim časovima za sat vremena, nego mogućnost korišćenja u popodnevnim časovima.

„Nakon probnog perioda snimanja stanja i uvažavanja sugestija i potreba većine studenata, biće usvojena i konačna odluka Ustanove“, zaključuju iz Studentske službe.

Da li će ujedinjeni studenti, kao i u većini slučajeva, uspeti da istraju u svojim namerama – saznaćemo u narednim danima.

Studenti su od strane službe pozvani da svoje utiske i sugestije šalju na mejl: toplavoda@sc.rs.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *