fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Omiljene filmske akcione heroine

Ne treba nam neki veliki povod da bi predstavili i hvalili one koje biju, kidaju, lemaju, rasturaju i koje su jače od svih nas i vas.

11. October 2023

Ne, sve je u redu, današnji je datum, niste pogrešili, nije 8. mart. Tekstovi koje muškarac piše o ženama akcionim heroinama ne mora samo da izlazi početkom trećeg meseca u godini. Čak i kad se odmaknemo od ovakve šale, uopšte nije anomalija da ženski likovi šibaju, tabaju i kidaju. Neko će reći da imaju manje publike (a i kritike), ali onda se pojave sve ove pobrojane heroine i shvatimo da ne postoji neko utvrđeno pravilo.

Kroz godine koje su dolazile, likovi (barem ako ih uslovno tako nazovemo) u akcionim filmovima prolazili su kroz niz stupnjeva razvitka. Prvo, posmatrani su skoro kao neka fetišarska zamisao, na koju bi se tipovi ložili, da bi postepeno ti ženski likovi u filmovima dobijali sve tri dimenzije, a onda još kvalitetnije priče i scenarija, da bi na kraju imali i priznavanje od strane one zahtevnije publike koja traži malo više. Pobrojali smo neke bitne, i rešili smo da slavimo likove iz filmova i glumice koje stavljaju tačku na postojanje onih tupavih floskula – slabiji i jači pol.

I da, rešio sam da pričamo samo o filmovima izvan Marvel i DC univerzuma. Takoreći, nema superherojki sa supermoćima, samo superherojke sa pravim moćima u svojim rukama i nogama.

Beatriks Kido Kill Bill

Ako je morao da postoji povod za ovu listu, onda je to što je pre neki dan bilo 20 godina od prvog dela sjajnog akcionog kung-fu filma Kventina Tarantina, gde je Uma Turman obukla onu brzu Brus Lijevu žutu trenerku i sama masakrirala celu bandu jakuza, a na kraju se počastila i odsecanjem vrha glave Lusi Lu. Prvo kao neimenovana Mlada, a onda kao Beatriks Kido, krenula je u osvetu za naslovnim bivšim joj čovekom i drugarima, a Tarantino je to sve spremio inspirisan sličnim filmom „Lady Snowblood“. U svojim podvizima je jednako opasna, „badass“, pomalo zastrašujuća, ali i potpuno kompleksni lik sa emocijama i od krvi i mesa. Iako je stasom i izgledom mogla da bude zamišljena i u drugim akcionim avanturama, Uma Turman se retko odlučivala da krene u ovom pravcu. Pojavila se u „The Avengers“ (rimejk britanske špijunske serije, ne Marvelova ekstravaganca), a bila je i Poison Ivy u onom najgorem Betmenu.

Foxy Brown

Da nastavimo sa omiljenim Tarantinovim glumicama. Pam Grir je imala svoj veliki povratak devedesetih u filmu omiljenog nam „futfetišara“, Džeki Braun, ali njene velike početke vezujemo za vreme uspona blaxploitation filmova sedamdesetih. Možda najzvučniji film je bio upravo „Foxy Brown“. Još jedan osvetnički film u kom Grir postaje poslovna pratnja ne bi li se približila gangsterima koji su joj ubili dečka. Iako se njena uloga u ovom konkretnom filmu malo više istakla, godinu dana ranije glumica je imala još jednu legendarnu naslovnu ulogu u filmu „Coffy“. Igrajući svojeglave i hrabre žene, fokusirane na cilj, Grir je rušila rodne i rasne stereotipe koji su bili u prvom planu u prikazu žena tog vremena. Kao rezultat toga, zasluženo se smatra crnom pionirkom ženske akcije u Holivudu.

Furiosa – Mad Max: Fury Road

Iako se oskarovka Šarliz Teron često utezala u kožu i spandeks ne bi li se lemala u superherojskim i akcionim filmovima (Aeon Flux, Atomic blonde) Imperatorka Furiosa je ikona koja se ističe među ostalima. Predstavljena gledaocima u suludoj road movie ekstravaganciji koja meša žanrove, a opet se i nastavlja na čuveni serijal Pobesnelog Maksa. Ona je neustrašiva ratna kapetanica i centralna protagonistkinja (iako se film zove po drugom liku) i možda najvažniji lik u filmu. Izvanredna vozačica sa snažnom voljom i liderka u srcu, Furiosa je neverovatno dobro osmišljen lik sa duboko intrigantnom pozadinom, koju je Teron oživela u tour de force izvedbi. Na sreću obožavatelja, ovaj lik se vraća u prikvel filmu u 2024. ali bez Šarliz, već će u njene čizme uskočiti Ana Tejlor Džoj.

Sara Konor – Terminator

Verovatno najtvrđa od svih, majka hrabrost, Sara Konor, iliti Linda Hamilton, rodila je najpamentijeg od nas kog će prvog juriti mašine iz budućnosti da ubiju, a onda i da spasu (ne znam šta se posle dešavalo, nisam gledao ništa nakon Terminatora 2, niti me zanima, niti planiram). Evolucija lika je savršeno prikazana. Iako počinje kao obična osoba (u skromnijem, ali majstorskom originalnom filmu iz 1984), Sara na kraju postaje mnogo više. Verodostojna i ubedljiva kao obična osoba, ali i kao efikasna heroina koja ne bi dvaput razmislila pre nego što ubije da bi zaštitila svog sina, Hamiltonova je svojom ulogom mnogo uradila za proboj ženskih likova u akcione filmove, i od suštinskog značaja je da se nalazi na svakoj listi nezaboravnih ženskih junakinja.

Elen Ripli – Alien

Gde je Sara Konor, tu je i Ripli. Iako je na velikom ekranu bilo nekolicina heroina pre filma Alien Ridlija Skota, mnogi veruju da je ovaj film iznedrio modernu akcionu junakinju. Neosporna je činjenica da je Sigurni Viver uradila ogroman posao oživljavajući Ripli, predstavljajući je kao hrabru i osetljivu glavnu žensku ulogu koja ima neospornu snagu, veliku fizičku i psihičku izdržljivost, dok istovremeno izaziva i bori se protiv rodnih stereotipa. Viver je nekoliko puta ponovila ovu ulogu (čak 4), a za nastavak, Aliens, bila je nominovana za Oskara, što je bilo i istorijsko dostignuće za žanrovski film. Ripli je u prvim verzijama scenarija bila muškrac i neviđeno nam je drago što je neko imao hrabrosti da, što bi se reklo – do the right thing.

Triniti – The Matrix

Ovakve liste ne mogu da prođu bez Matriksa i Triniti, koju je savršeno igrala Keri En Mos. Uprkos činjenici da je Kianu Rivs centralni protagonista akcione naučno-fantastične franšize (on je, jelte, „izabrani“), ona je ta opasna heroina franšize, i na kraju krajeva, sila koja vodi Nea do njegovog spasenja i pokreće akciju u filmu. Jasno je da Triniti nije samo ona na koju se izabrani loži, već hrabra i direktna borkinja. Mos je stvorila kompleksnog lika i konačan potpis u svojoj karijeri. Zabavna činjenica je da je ime Triniti postalo popularnije kao ime za ženske bebe rođene nakon objavljivanja Matriksa 1999. godine.

Evelin – Everything Everywhere All at Once

Stigli smo i do najsvežijeg filma na listi, iako bi skoro svaki drugi film sa Mišel Jeo mogao da zauzme mesto na ovoj listi (Crouching Tiger, Hidden Dragon na primer). Njena najnovija junakinja, Evelin, ipak zaslužuje dodatnu pohvalu. U nezaboravnom, bizarnom, tripoznom i žanrovskom A24 filmu koji je odneo Oskara ove godine, Jeonina hrabra i emotivna uloga kineske imigrantkinje koja je zahvaćena divljom avanturom nakon što je saznala da mora spasiti svet povezujući se sa paralelnim univerzumima, donela joj je Oskara za najbolju glumicu. Od pokušaja da održi porodicu na okupu do spasavanja sveta, Evelin je možda jedna od najupečatljivijih filmskih heroina 21. veka u bilo kom žanru.

Lara Kroft – Tomb Raider

Morali smo da idemo i sa Anđelinom Džoli na listi, ako ništa, zbog toga što je ona svesno otišla od velikih dramskih uloga, iako u vlasništu ima Oskara i opredelila se da bude bioskopska akciona glumica (zažmurićemo na one loše filmove koje režira i koje realno niko ne gleda). Ima ona sigurno novijih većih uloga, ali ja se ipak još uvek sećam hajpa koji je krenuo kad je rečeno da će jedna od najlepših žena Holivuda postati Lara Kroft. Iako je Ališa Vikander najnovija Lara Kroft na velikom platnu, Anđelina Džoli je bila prva žena koja je ikada stupila u cipele legendarnog lika iz video igara na filmskim ekranima. I dok filmovi Tomb Raider nisu baš remek-dela sedme umetnosti, ne može se poreći da je ova glumica bila savršen izbor za ulogu. A samom ulogom je pokrenula jednu drugu vrstu karijere koja i dalje kida po Holivuskim blagajnama.

Preporučeni tekstovi

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Rangirali smo filmove jednog od najpoznatijih američkih reditelja današnjice, kako u čast celokupne karijere, tako i zbog njegovog novog Netfliks čeda – The Killer

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Oktobar je obično vreme kad se nešto više nego drugim mesecima priča o horor filmovima, ali, umesto da se pozabavimo stranim klasicima, hajde da bacimo pogled malo u naše dvorište

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *