fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Omiljenih 5 kratkih filmova: Ivan Bakrač

Pitali smo reditelja Ivana Bakrača koji su njegovi omiljeni kratkometražni filmovi.

25. February 2019

Ivan Bakrač je reditelj iz Nikšića, a radio je i kao scenarista, montažer i producent. Njegovi filmovi su učestvovali na preko 60 internacionalnih festivala među kojima su BFI London FF, Torino, Drama, Belo Horizonte, Athens Ohio, Zlin, Kustendorf, Martovski festival Beograd, Cinema City. Učesnik je programa Berlinale Talents i Talents Sarajevo 2015. Trenutno priprema prvi dugometražni film “Posle zime” koji je učestvovao u programu Berlinale Script station 2017.

Nula iz vladanja – Jean Vigo (Zéro de conduite: Jeunes diables au college, 1933)

Jedan od najboljih kratkih filmova (iako zapravo spada u srednji metar) koji prikazuje večito inspirativni duh pobune, u ovom slučaju pobune protiv rigidne discipline. Kombinacija revolucije i poetske slike Vigoa dovoljan je razlog da ovaj film mogu da gledam zauvek.

Crveni balon – Albert Lamorisse (Le ballon rouge, 1956)

Verovatno jedan od nekoliko najpoznatijih i najznačajnijih kratkih filmova u istoriji. Ne treba ga posebno predstavljati, prosto je savršen.

Vinsent – Tim Burton (Vincent, 1982)

Luda kombinacija estetika Tima Bartona i Edgar Alan Poa u ovom veoma kratkom animiranom filmu kupila me je još dok sam bio osnovac. Filmić koji se gleda jednom nedeljno.

(A)Torzija – Stefan Arsenijević (2003)

Definitivno najznačajniji regionalni film novijeg doba, savršeno izveden, emotivan, prosto film koji je postavio standard kako se jedna slojevita priča može ispričati u 15 minuta.

Više od 2 sata – Ali Asgari (Bishtar az do saat, 2013)

Gledao sam ga samo jednom, ali se sećam da je izazvao veoma snažan utisak. Potresna i važna priča o društvu „spakovana“ u samo 15 minuta (baš kao i (A)Torzija), inspirisala je samog reditelja da ga kasnije razvije u svoj dugometražni prvenac.

Honorable mention: Ja nisam tvoj drug – Jelena Gavrilović (2012)

Iskren, divan i emotivan film o ljubavi i prijateljstvu u najmlađim danima.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *