fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Omiljenih 5 mesta u Beogradu: Ivan Tokin

Književnik, kolumnista, kopirajter, gurman i sanjar Ivan Tokin čitaocima Oblakoder magazina otkriva koja su njegova omiljena mesta u Beogradu.

20. April 2019

Ivan Tokin nije “najnormalniji čovek na svetu”, iako njegov prvi roman nosi taj naziv. On je pisac, ljubitelj pasa, sanjar, mislilac, kopirajter, kuvar, gurman, neko ko voli život i primećuje ga. Upravo svi ti delovi njegove ličnosti se sudaraju u njegovim kolumnama koje od 2009. godine piše za City Magazin, kao i zbirkama kolumni, kao što su “Molekuli” i “M2: Multiuniverzum”. Kao odu svojoj ljubavi prema svima, Tokin je 2017. godine objavio knjigu “Pas” koja istražuje život kroz perskeptivu čovekovog najboljeg prijatelja.

Živi u Beogradu.

Tašmajdan

Tu mislim na ceo potez oivičen ulicama Ilije Garašanina, Aberdarevom, Karnegijevom i Bulevarom. Mali i veliki Taš, Šansa, Crkva Svetog Marka, Peta beogradska gimnazija i Stadion i bazen Tašmajdan. Svašta mi se dešavalo u tom okviru, i danas mi se dešava. Srednja škola, basket na Tašu napolju i u sali, bazeni, kafana, fliperi, koncerti, klizanje, nismo morali da se pomerimo odatle, to je bio naš svet u tom trenutku i bilo ga je dovoljno. Provodili smo se tamo i naučili skoro sve što će nam ikada biti potrebno.

Bulevar oko Đerma

Od dve ulice iznad Đerma do dve ulice ispod, i malo šire, od Liona do Vuka. Radio sam tamo u jednoj kafani, i upoznao bar četiri čoveka koji su mi prijatelji. Relativno kasno u životu sam ih upoznao, što se tiče mog kriterijuma za prijatelje, ali sam tu i naučio da to kad si nekoga upoznao i nije neki kriterijum. Osim toga, volim jutarnji život u prizemlju, otvaranje lokala, dizanje rešetki, čišćenje, umorni ljudi, nenaspavani, i on naspavani, puni energije, oni pijani od sinoć, oni pijani oduvek, deca koja idu u školu i njihovi roditelji, dobro jutro ovome, dobro jutro onome, dobro jutro živote ko zna šta šta si nam spremio.

Pijaca

Uglavnom idem na tri pijace, Palilulsku, Kalenić i Bajlonijevu. Sada je to Kalenić, pa neka bude ona. Pijaca kao pijaca, ima svega što hoćeš da vidiš i čuješ, brzo je osim za one kojima je sporo, na pijaci je hladno i toplo, kako kome, kupuje se i prodaje se sve što ima cenu, i poklanja i otima ono što nema.

Ušće

Sa novobeogradske strane, od samog mesta gde se Sava uliva u Dunav do, na primer, Gazele, uključujući Beton halu, jer je tako osećam, kao da je tu, bez obzira što je s druge strane, jer između je samo Sava. Beton halu sam zavoleo čim sam je video. Šta se dešava u njoj nikad mi nije bilo važno, samo sam se zaljubio. S novobeogradskom stranom je sve išlo drugačije, trajalo je, upoznavali smo se decenijama i još uvek se upoznajemo, mirno, bez strasti, korak po korak, pticu po pticu, psa po psa, čoveka po čoveka, trag po trag, talas po talas, ovo po ono.

Jedno stpenište u Zahumskoj ulici

Tamo sam se rađao, stepenik po stepenik.

Preporučeni tekstovi

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Rangirali smo filmove jednog od najpoznatijih američkih reditelja današnjice, kako u čast celokupne karijere, tako i zbog njegovog novog Netfliks čeda – The Killer

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Oktobar je obično vreme kad se nešto više nego drugim mesecima priča o horor filmovima, ali, umesto da se pozabavimo stranim klasicima, hajde da bacimo pogled malo u naše dvorište

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *