fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Omladina iz Srbije u trci za nagradu Mlada hrabrost

Šta je za vas moralna hrabrost? Na koji način svako od nas može da doprinese humanijem društvu? Koliko su vidljiva hrabra dela mladih? Da li ih dovoljno podržavamo i promovišemo?
2. March 2021.

Nagrada „Mlada hrabrost“ je međunarodno priznanje koje se dodeljuje mladima za hrabri moralni čin, dobro delo koje su učinili za druge ljude, svoju zajednicu ili društvo. Pravo učešća u nominacijama imaju mladi uzrasta od 13 do 20 godina.

Ove godine nagrada „Mlada hrabrost“ prvi put se dodeljuje na međunarodnom nivou. Pokrenuta je u Švedskoj 2015. godine na inicijativu Raul Valenberg akademije sa ciljem da se promoviše delovanje mladih koje doprinosi da svet u kome živimo bude humaniji i pravedniji.

„Nagrada „Mlada hrabrost“ dodeljuje se u čast Raula Valenberga, koji je kao švedski diplomata u Budimpešti tokom Drugog svetskog rada spasio nekoliko desetina hiljada Jevreja od deportovanja u nacističke koncentracione logore. Humano nasleđe ovog velikog čoveka i simbola moralne hrabrosti, za koga ’nije postojao drugačiji izbor’ od toga da ’učini sve što je u granicama ljudske moći’ da bi spasio što više ljudi, danas je inspiracija i podsticaj za svakog od nas da u sebi pronađe moralnu hrabrost i učini dobra dela“, rekao je ambasador Švedske u Srbiji Nj. E. Jan Lundin.

Nosioci kampanje za nominovanje mladih iz Srbije i promociju ove nagrade su Ambasada Švedske u Beogradu i C31 – Centar za razvoj kulture dečjih prava, a uz podršku Švedskog instituta i Raul Valenberg akademije iz Stokholma.

Prilika da mladi iz Srbije, zajedno sa vršnjacima iz pet evropskih zemalja učestvuju u ovoj značajnoj nagradi rezultat je višegodišnje uspešne saradnje između Ambasade Švedske i C-31 u oblasti promocije aktivne uloge mladih u građenju demokratskog društva. Projekti „Cube – svako može da učini promenu“ i „Raul Valenberg – Budi nosilac promene“ realizovani su tokom prethodne četiri godine u šest gradova u Srbiji u partnerstvu sa sedam osnovnih i srednjih škola i šest lokalnih i nacionalnih institucija kulture. Tokom projekata, zahvaljujući kojima se i Srbija našla u trci za nagradu, učestvovalo je više od 350 đaka i 50 nastavnika i nastavnica osnovnih i srednjih škola.

„Ovogodišnja nagrada „Mlada hrabrost“ je nastavak i veliko priznanje za uspešno bavljenje pitanjima ljudskih prava, humanosti, solidarnosti i moralne hrabrosti  u okviru projekata koje smo kao C31 realizovali sa ambasadom Švedske, a uz podršku Švedskog instituta i Raul Valenberg akademije. Drago nam je što smo deo ove značajne inicijative i verujemo da će među mladima u Srbiji biti jedan od ovogodišnjih nosilaca priznanja ’Mlada hrabrost’, rekla je Aleksandra Stamenković iz C31 – Centra za razvoj kulture dečjih prava. Ona je dodala da je to i dobra prilika da se govori o vrednostima i da se istaknu humana dela mladih kojima oni doprinose društvu.

Nominacije sa podacima o kandidatu i kratkim obrazloženjem možete slati do 15. marta 2021. godine na adresu ambassaden.belgrad@gov.se.

Više informacija o propozicijama i načinu prijavljivanja možete pronaći na internet stranici ambasade Švedske https://www.swedenabroad.se/sr/embassies/srbija-beograd/

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *