fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava poziva mlade na jednodnevni #antifejk trening

Cilj treninga je sticanje veština snalaženja u digitalnom medijskom prostoru
26. January 2022.

Koje medije pratiš? Iz kojih izvora se informišeš i da li proveravaš te informacije? Da li umeš da razlikuješ informaciju od manipulacije, prepoznaš spinovanje i propagandu? Kada je ŠOKANTNO i SKANDALOZNO postalo prihvatljivo, i šta možeš da uradiš povodom toga?

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava tokom februara meseca organizuje besplatne treninge za mlade u šest gradova Srbije na temu medijske i informacione pismenosti, sa ciljem da mladima prenese veštine kritičkog čitanja medijskih sadržaja u digitalnom prostoru, kao i konkretne veštine dekonstruisanja medijskih sadržaja, sa posebnim osvrtom na primere iz lokalnog medijskog okruženja.

Ukoliko si mlada osoba iz Beograda, Lapova, Ivanjice, Sokobanje, Bačkog Petrovca ili Gornjeg Milanovca, pridruži se jednodnevnom, besplatnom treningu i nauči više o medijskoj pismenosti u digitalnom prostoru, kroz konkretne primere i rad u grupi.

Šta ćeš dobiti učestvovanjem na treningu?

#antifejk trening ima za cilj da ti prenese veštine kritičkog čitanja medijskih sadržaja u digitalnom prostoru, kao i konkretne veštine dekonstruisanja medijskih sadržaja, sa posebnim osvrtom na primere iz tvog lokalnog okruženja. Ovakva znanja i veštine će ti pomoći da prepoznaš različite tipove manipulacija i dezinformacija, čitaš „između redova“ i odgovorno se odnosiš prilikom konzumiranja i deljenja sadržaja na internetu. Za učestvovanje u #antifejk treninzima nije ti potrebno nikakvo predznanje, a na kraju završene obuke dobićeš i sertifikat o učešću.

Kome je namenjen #antifejk trening?

Trening je namenjen prvenstveno mladima od 18 do 30 godina iz Beograda, Lapova, Ivanjice, Sokobanje, Bačkog Petrovca i Gornjeg Milanovca, ali i drugim mladim ljudima koji žele da unaprede svoje veštine snalaženja u digitalnom medijskom prostoru.

Ko vodi #antifejk treninge?

Treninge sa mladima vodiće Milena Popović i Jovana Prešić, novinarke Istinomera koje se godinama bave analizom medijskih sadržaja i fenomenom lažnih vesti. Svaki #antifejk trening se sastoji od tri kraće radionice prilagođene potrebama mladih, a datumi održavanja treninga su:

  • 2.2. Gornji Milanovac (online)
  • 7.2. Sokobanja (online)
  • 11.2. Ivanjica (online)
  • 21.2. Bački Petrovac
  • 25.2. Lapovo
  • 28.2. Beograd

Kako da se prijavim?

  • Popuni kratak upitnik najkasnije dva dana pred termin treninga. Link za prijavu je: https://forms.gle/h9De9WmoBGXh6eHr7
  • Na tvoju adresu iz prijave stići će program treninga i materijali za rad;
  • Zbog dinamike rada broj učesnika/ca je ograničen;
  • Ukoliko imaš dodatnih pitanja piši na mejl youth@bgcentar.org.rs.

Napomena: Zbog trenutne epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom, još uvek nije utvrđeno da li će treninzi u Beogradu, Lapovu i Bačkom Petrovcu biti održani online ili uživo. Svi učesnici/ce će blagovremeno biti obavešteni o detaljima održavanja radionica.

Projekat ,,Anti-fejk – program osnaživanja mladih u oblasti medijske i informacione pismenosti” nastao je uz podršku Beogradske otvorene škole, a zajedno ga sprovode Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava i naš magazin.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *