fbpx

Oni su tu za najugroženije - Solidarna kuhinja

Kad sat otkuca 18 časova, a sasvim nedavno 17, svi ostajemo kod kuće, čekamo 5 sati ujutru kako bi nam život bar malo ličio na onaj uobičajeni od pre mesec i nešto dana. Policijski čas je mera prevencije od zaraze virusom, o tome znate verovatno i više nego što biste voleli, međutim postoje i sugrađani koji nemaju kako da saznaju koje su propisane mere, a što je mnogo važnije (i strašnije), nemaju kuda da odu kada dođe famoznih 18 časova.

Njihovi problem se ne zaustavljaju samo na tome. Za mesto gde će prespavati i mogu da se snađu, ali i sami priznaju da im je najveći problem kako da dođu do vode za piće i hrane. Prema nezvaničnim podacima, u Beogradu ima između 1000 i 2ooo beskućnika.

Ako ste ovih dana šetajući po gradu videli punktove natovarene sa paketima hrane, videli ste članove i članice inicijative Solidarna kuhinja. Njihova misija je da pomognu najugroženijim sugrađanima tokom vanredne situacije – i može se reći da im dobro ide.

Kako bismo saznali što više o ovoj organizaciji, njihovom načinu rada, kao i kako i sami možemo nekome pomoći, razgovarali smo sa dvoje članova Solidarne kuhinje koji su želeli da ostanu anonimni.

Na početku, zanimalo nas je kako je ideja da se pomogne drugome pretočena u delo. Kako je Solidarna kuhinja počela sa radom?

SK: Par ljudi sa višegodišnjim iskustvom u radu sa ljudima koji se nalaze u situaciji ekstremnog siromaštva i beskućništva, kao i nekoliko profesionalnih kuvara, rešilo je da u početku pomogne Združenoj akciji za krov nad glavom  koja je već pružala pomoć u vidu obroka i higijenskih sredstava najugroženijima, ali su ih ograničeni kapacteti sprečavali u proširenju te delatnosti.

Krenulo je tako što smo prvog dana napravili 35 obroka i podelili kontaktima koje smo dobili od Krova nad glavom, da bismo zatim krenuli da zovemo prijatelje i polako skupljamo veću ekipu. Do trećeg dana, Solidarna kuhinja je već imala desetoro ljudi na raspolaganju i uspeli smo da napravimo i distribuiramo oko 150 obroka.

Koliko ljudi učestvuje u akcijama? Da li uspete da postignte sve zamišljene ’’ciljeve’’? 

U ovom trenutku, u nabavljanju donacija i namirnica učestvuje desetak ljudi, kao i u komuniciranju sa korisnicima i koordinaciji rada Solidarne kuhinje. Pored aktivista “na terenu” imamo i oko petnaest kuvara koji spremaju obroke kod kuće, plus još desetak ljudi koji razvoze obroke. Pre nego što smo izašli u javnost, jezgro članstva se manje-više znalo od ranije, uglavnom preko studentskog pokreta i studentskih protesta iz 2011-2014. Međutim, čim se malo pročulo, pridružili su nam se ljudi iz svih sfera društva, radi da pomognu. S obzirom na veličinu problema sa kojim smo se uhvatili u koštac, jedini cilj koji smo sebi zadali je da uradimo što više sa resursima koji su nam na raspolaganju.

Ko su sve ljudi kojima vi u ovom momentu pružate pomoć?

Ne pravimo nikakvu razliku između ljudi kojima je potrebna pomoć. Trenutna situacija je posebno pogodila beskućnike, ljude koji žive od sakupljanja sekundarnih sirovina, ljude koji su iznenadno ostali bez posla (pogotovo ako imaju višečlane porodice), kao i samohrane majke čiji roditelji ne mogu da pomognu oko čuvanja dece. Teško je praviti generalizacije jer je mnogo ljudi sa malim ili nikakvim ušteđevinama ostalo bez prihoda i sada više nisu u mogućnosti da namire ni osnovne životne potrebe.

Na koji način dobrovoljac može da pomogne akciji ili da se pridruži? Šta je potrebno od poslova raditi, može li se donirati novac?

Trenutno u Solidarnoj kuhinji imamo par ljudi koji na biciklima raznose namirnice i gotova jela. Takođe imamo i starije sugrađane koji zbog zabrane kretanja ne mogu da izađu iz kuća i stanova, ali jednom nedeljno spremaju obroke od namirnica koje im dostavimo.

Ko god želi da doprinese može da nam se javiti preko naše fejsbuk stranice ili da nas pozove na  064/408-9272. Nisu potrebna nikakve posebne veštine, samo želja da se bude solidaran u skladu sa svojim mogućnostima.  Ukoliko želite da uplatite donaciju, možete to uraditi uplatom na račun 200-2782330101033-51 (primalac Solidarna kuhinja CPM). Takođe primamo i donacije u vidu namirnica, a svaka pomoć je dobrodošla. Neophodno nam je da stalno obnavljamo zalihe, jer se namirnice brzo troše, a broj korisnika raste iz dana u dan.

 

Da li će se akcija nastaviti i nakon obustavljanja vanredne situacije? Kakvi su planovi na duži period?

Solidarna kuhinja postoji dve nedelje i počelo je od troje sa željom da nekako pomognu onima koje je ova situacija bukvalno životno ugrozila. Sada imamo oko 40 ljudi koji doprinose radu organizacije, imamo magacin, rezerve namirnica, i još mnogo drugih resursa, tako da je nezahvalno da dajemo predviđanja. Svima nam je jasno da glad neće magično nestati kada se završi vandredno stanje. U razgovoru sa ljudima na terenu saznali smo da za neke ljude koji su pri kraju usteđevine problem tek počinje. Mi ćemo u skladu sa tim i u narednom periodu nastaviti da pomažemo onima koji su najugroženiji.

 

Sve fotografije ljubaznošću Solidarne kuhinje

Ivan Radisavljevic

Ostavi komentar