fbpx

Otvoren deseti Merlinka festival

Otvoren deseti Merlinka festival

Deseto izdanje festivala LGBT filma "Merlinka" nezvanično je, u holu ispred Velike sale, u kojem su se vijorile zastave LGBTQ+ zajednice, otvorila tribina Škole medijske pismenosti, Centra za marginu, koja je bila deo pratećeg programa.

Gosti tribine "Seksualno nasilje: zakon jače(g)" čija je moderatorka bila Nina Jovanović, polaznica treće generacije Škole medijske pismenosti, bili su Marija Antić, novinarka televizije N1, Kristina Kastelac, aktivistkinja i žrtva seksualnig nasilja i Nemanja Marinović, sociolog i autor teksta "Jedna noć i kajanje: Seksualno nasilje među gej muškarcima u Srbiji".

Prvi deo tribine bio je koncipiran kao intervju između Marije Antić i Kristine Kastelac, u okviru kojeg je Kristina sa prisutnima podelila svoju priču. Nakon toga je usledila panel diskusija.

U okviru diskusije je otvorena veoma bitna tema koja se ticala toga da žrtve nasilje ne prijavljuju iz osećaja sramote, krivice, straha i zbog nepoverenja u institucije. Većina ljudi koji su pretrpeli nasilje nije spremno da se autuje, te zbog toga ne prijavljuju nasilje, što pokazuje i činjenica da je tribina bila bez muške osobe koja je pretrpela nasilje, a želi da podeli svoju priču.

Pre svečane ceremonije otvorena je izložba fotografija autora Slobodana Ranđelovića, pod nazivom "Život u tranziciji - LGBTQ Srbija". Na ovim fotografijama nalaze se različiti momenti života pripafnika LGBTQ+ zajednice - od fotografija sa Prajda, do onih koje odišu emocijama i teže da prikažu svakodnevicu.

U Velikoj sali Doma omladine Beograda, festival je svečano otvorio Boban Jevtić, Direktor filmskog centra Srbije.

Prema rečima Predraga Azdejkovića, umetničkog direktora i osnivača festivala, slogan ovogodišnjeg izdanja festivala je "Uprkos svemu", jer nije bilo lako doći do ovog jubilarnog izdanja.

"Festival se i danas percipira kao geto LGBT populacije, iako se mi trudimo da Merlinku predstavljamo kao svaki drugi filmski festival u Beogradu, koji pre svega slavi kvalitetan film, što naš ovogodišnji program svakako dokazuje", rekao je Azdejković.

Za dobro raspoloženje tokom ceremonije otvaranja "Merlinke" bile su zadužene Bojana Stamenov, predstavnica Srbije na Evroviziji 2015. godine, kao i Dajana Ho, beogradska dreg kraljica.

Ove večeri je premijerno prikazan i dugo očekivani film "Srećni princ", debitantsko delo reditelja i glumca Ruperta Everesta. U pitanju je romansirani prikaz poznog dela života majstora pisane reči, Oskara Vajlda, pa samim tim nosi i ime Vajldovog dela. Ovo filmsko ostvarenje osvrće se na dane koji su prethodili i koji su sledili njegovom utamničenju zbog izazivanja javne sablazni. Everest je, prilično hrabro, glavnu ulogu u ovom filmu dodelio sebi.

U toku četiri dana "Merlinka" festivala, na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi od ovih filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih. Glavni fokus ovogodišnjeg izdanja festivala je nemački film.

Autor teksta: Jelena Ostojić

Autor fotografije: Tijana Ristić

Ostavi komentar