fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Otvoren javni poziv za rezidenciju u Kaunasu

U fokusu arhitektura i vizuelna umetnost
28. September 2020.

Stručnjaci iz arhitekture, vizuelne umetnosti, kao i oni koji deluju u oblasti umetnosti u javnom prostoru imaju priliku da se prijave na novi javni poziv, koji obuhvata tri nedelje dugu umetničku rezidenciju u litvanskom gradu Kaunas.

U pitanju je rezidencijalni program „DeMo” koji zajedno započinju dve Evropske prestonice kulture, Kaunas i Novi Sad, u realizaciji Kaunas Artists’ House i Kulturnog centra LAB.

Kako bi se proširio pojam modernizma, recipročan rezidencijalni program „DeMo” biće posvećen analizi modernog arhitektonskog termina existenzminimum i jačini njegovog značenja u ovim nestabilnim vremenima. Tema otvorenog poziva istovremeno je konceptualno određena trenutnim nemogućnostima i pandemijom, što takođe određuje granice našeg postojanja, kao i ograničenja zapadnog modernizma.

Pored izuzetno širokog značenja termina, existenzminimum je arhitektonska definicija koja se odnosi na održavanje ljudskih potreba za udobno i pristupačno prebivalište nakon Prvog svetskog rata. Kako izgledaju naši minimalni egzistencijalni zahtevi danas? Kako se to promenilo tokom karantina? Kako sada doživljavamo posleratna arhitektonska načela?

Umetnici iz Srbije podstiču se da apliciraju sa svojim projektima koji bi oslikavali istorijske, urbane i društvene razvitke, a koji se tiču uslova za život između potreba i zahteva, sve vreme proučavajući i pozivajući se na ključni termin – existenzminimum, prostor za preživljavanje. Od umetnika se očekuje da razviju projekat zasnovan na interdisciplinarnom istraživanju, kao i da ga sprovedu u delo dok borave u rezidencijama modernističkih prostora Kaunasa.

Rezidencijalni program biće podeljen u dve faze:

  • Uvodni deo: dva meseca onlajn istraživanja i razvijanja projekta pod mentorstvom lokalnih eksperata (1. novembar – 31. decembar, 2020)
  • Tri nedelje boravka u Kaunasu 2021. godine (tačan datum zavisi od situacije uzrokovane pandemijom)

Rok za prijavu je 7. oktobar.

Koji su kriterijumi za prijavljivanje, šta je sve umetnicima omogućeno i šta bi trebalo da sadrži prijava možete pogledati na zvaničnom sajtu Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *