fbpx

Otvorena izložba ,,Momentum’’ u Galeriji FLU

Grupna izložba crteža pod nazivom ,,Momentum’’ četiri studentkinje master diplomskih studija Fakulteta likovne umetnosti, Dunja Ćorlomanović, Nina Jeftić, Ivana Kucina i Sara Milojević svečano je otvorena 6. avgusta u 19 časova u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti.

Ove četiri mlade umetnice izabrale su crtež kao zajednički motiv svog predstavljanja, jer im tehnika omogućava likovna eksperimentisanja i psihološka preispitivanja.

Dunja Ćorlomanović koristi se tehnikom tuša i pera, njen crtački proces i svakodnevno stvaranje postaju sredstva izražavanja emocija i osećanja. Nešto što odlikuje njenu umetnost je spoj nežnog i hrabrog, koje jedno pored drugog naizgled stoji kao međusobna antiteza.

Radovi Ivane Kucine predstavljaju pokretne poetske slike, koje nastaju brzo i intuitivno, a koje su u povezanosti linija i pokreta. Animacija ,,Preobražaj’’ je organski proistekla iz ovog procesa. U ovom radu crtež je pokrenut, različiti motivi se prelivaju i teku tokom misli.

Procesom perforacije Sara Milojević površinu pretvara u tačke, koje svojim isprepletanim kretanjima kreiraju crteže, kojima se vizuelno i metaforično evocira taktilna kora drveta (celokupan naziv radova jeste ,,Kora’’). Svet koji opisuju crteži je subjektivni doživljaj istog sveta u kome se čovek oseća kao stranac. Ovu ugroženost simboliše drvo odnosno kora kao produkt razvoja napretka i ostatak prošlog života.

Nina Jeftić linearnim, poluautomatskim crtežima na ekspresivan način parafrazira i prikazuje simbole i motive iz antičke umetnosti, koji poseduju snažnu energiju. Kroz svoj rad bavi se ekspresijom linije i međuljudskim odnosima. Svaki crtež postaje mikro-narativ koji u svojoj srži sažima probleme muško-ženskih odnosa, poput zapisa u dnevniku ispituje problematiku i uloge žene kao simbola feminističke ideologije i pokušava da uhvati poetiku žene kao lirskog subjekta. Žena kao ratnik, kao objekat obožavanja, žena kao potčinjeni.

Ovom prilikom pitali smo ove četiri mlade umetnice kako je došlo do saradnje, o temi izložbe i koliko je bitna promocija ženskog stvaralaštva.

Kako je došlo do zajedničke saradnje? Koji motiv i/ili ideja spajaju vaše radove?

Dunja Ćorlomanović:  Mi se jako dugo družimo. Inače se na Akademiji ljudi dosta druže i razmenjuju mišljenja, iskustva, teme, ideje... Ono što je za sve četiri zajedničko je crtačka strast. Volimo da koristimo crtež u razne svrhe: preispitivanja, dnevnika, upoznavanja sveta, sebe, okoline... Naši motivi su iz biljnog, životinjskog i ljudskog sveta – odnosno celokupne prirode. Tražimo jednostavnost i emociju u crtačkom izrazu, u liniji i teksturi.

Zašto mislite da je važno prepoznavanje momenta, što je zapravo i tema izložbe?

Nina Jeftić: Crtež je najkonkretniji i najdirektniji način vizuelne komunikacije, za razliku od slike koja je jako složena. Crtež je jednostavan i vrlo lako komunicira sa ljudima, najlakše prenosi tu emociju koju smo želele. Taj momenat (momentum) kada se desi je jako bitan, brzo prepozna kada je crtež iskren, a kada je neiskren. Čim se uhvati ta iskra ideje stvaranja i iskrenosti je zapravo taj ,,momentum’’

Dunja: I još jedna stvar: crtež je vrlo životna stvar – nema tu premišljanja ,,e sad ću da sednem i da crtam’’, već to spontano radiš gde god da se nađeš – u kafani, napolju, uveče pred spavanje...

Nina: Svuda moraš da zapisuješ svoje emocije, to je ono što je za nas karakteristično – da je dnevnik neka vrsta intimnog dnevnika.

Koliko smatrate bitnom promociju ženskog stvaralaštva?

Sara Milojević: Nismo feministički nastrojene,  život na Akademiji  nas je povezao i naučio da ne delimo umetnost na mušku i žensku.

Nina: Mada sama izložba sama po sebi ima neku notu prefinjenosti, odnosno ženskog senzibiliteta.

Šta vas inspiriše, da li postoji neki motiv koji na vas posebno utiče?

Ivana Kucina: Intimna osećanja i lični doživljaj sveta najviše.

Kakva je trenutno pozicija mladih umetnika?

Sara Milojević: Mislim da je ovaj trenutak u redu za mlade umetnike, ali da mora mnogo da se radi i da se dosta afirmišeš kao umetnik da bi onda mogao da predstaviš pravog sebe, treba biti iskren i istrajan u tome i onda ćeš uspeti.

Izložba ,,Momentum'' trajaće do 19. avgusta, u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53.

Autorka: Danijela Nikolić

Ostavi komentar