Ova soba je moj karantin: serije za samoizolaciju

Oblakoder u svojoj listi preporučuje top serije za bindžovanje dok ste u svom karantinu

4. April 2020

Nastupajući period biće obeležen samoizolacijom usled pandemije koronavirusa, a sve TV serije obustavile su produkciju do daljnjeg. Ovu pauzu u proizvodnji novih epizoda možemo iskoristiti za nadoknađivanje propuštenog jer tokom redovne hiperprodukcije sadržaja niko nema vremena da odgleda sve što ga zanima. TV listu Oblakoderovih čitalaca možete naći ovde, a ja sam za svoju listu odabrala uglavnom starije serije koje imaju minimum pet sezona i koje su dobre za „bindžovanje“. Pa, da počnemo.

Peep Show

Peep Show je britanska komedija koju preporučujem apsolutno svima, i tokom i nakon samoizolacije. Glavni likovi su dva cimera: Mark je uštogljeni introvert, a Džeremi je aljkavi ekstrovert. Ovo je tipična sitkomska postavka, ali pristup je jedinstven. Kamera snima sve iz vizure Marka i Džeremija (Dejvid Mičel i Robert Veb nosili su kacige sa prikačenim kamerama), te gledaoci mogu da čuju njihove najintimnije, najkukavičnije i najidiotskije misli. One se retko podudaraju sa onim što Mark i Džeremi govore i rade. Komični momenti najviše proizlaze iz ovog kontrapunkta, a svaka sledeća epizoda nadmašuje prethodnu. Kada sam gledala ovu seriju prvi put, zaista nijednom nisam uspela da pogodim do kojih će sve granica njih dvojica stići. Džeremijev drugar i moj omiljeni lik, Super Hans (Met King), haotični element u ionako poljuljanoj ravnoteži dva cimera, ove granice pomera još dalje. Sporedni likovi su svi do jednog genijalni, a u seriji glumi i svačija miljenica Olivija Kolman – igra Markovu koleginicu Sofi. Jedina mana je što se treba navići na nemirnu kameru u početku, ali od druge sezone to već nije problem.

Super Hans > Diogen iz bureta

Žica

Sam kraj devedesetih i prva decenija dvehiljaditih iznedrili su televizijski crème de la crème: Porodicu Soprano, Žicu, Dedvud, Ljude sa Menhetna i Čistu hemiju. Reč je o pet antiherojskih dramskih serija sa besprekornim scenarijima i studioznom karakterizacijom. Nećete pogrešiti za koju god da se odlučite, ali Žica je ipak u nečemu drugačija od ostalih. Ona na skoro dokumentaristički način prikazuje slojevitost jednog grada, a svaka sezona otvara novi društveni plan kao novo poglavlje u romanu. Likovi se ne smenjuju iz sezone u sezonu, već se sa širenjem pozornice širi i glumačka postava, pa dobijamo utisak kao da zaista poznajemo ulice i stanovnike Baltimora. Žica je obavezna televizijska lektira, koja je kao i većina lektira u početku možda spora i nejasna, ali na kraju shvatite koliko zaista vredi i zašto spada u nezaobilazan deo televizijskog kurikuluma. (Uzgred, Zavera protiv Amerike, nova mini-serija autora Žice, trenutno se emituje na kanalu Ejč-Bi-Ou.)

Vilijam Bank Morland (Vendel Pirs) – spiritualni guru, lajfkouč i moderni jevađelista

Izgubljeni

Priča je dobro poznata: putnici se zajedno (s)nalaze na nepoznatom ostrvu nakon preživljene avionske nesreće. Ako već niste gledali ovaj koktel žanrova (drama, akcija, misterija, komedija, triler, horor, naučna fantastika, putopis, itd.) sa gomilom likova, podzapleta i preokreta, sada je pravo vreme za to. Izuzetno pogodna za „bindžovanje“, serija Izgubljeni mami vas da odmah pustite sledeću epizodu, a svaka nova sezona iz korena menja dotadašnju postavku. Ne može se porediti sa ozbiljnošću Žice ili Porodice Soprano, ali ipak je ostvarila veliki uticaj na popularnu kulturu.

Gledajte „Izgubljene“ i najzad saznajte značenje ove reference

Frindž

Frindž je naučnofantastična drama nalik Dosijeu Iks. Agenti fiktivnog Ef-Bi-Aj ogranka bave se natprirodnim pojavama i ulaze u razne neprilike. Nažalost, prava priča počinje tek krajem prve sezone, a kulminira u trećoj, tako da treba biti strpljiv. Neću da spojlujem previše, samo ću reći da bi oni zainteresovani za ideju multiverzuma trebalo da daju šansu ovoj seriji. Ako ipak ne izdržite do kraja prve sezone, glavna glumica (Ana Torv) glumi i u Netfliksovoj seriji Mindhunter, vrhunskoj drami o začetku ogranka Ef-Bi-Aja za profilisanje serijskih ubica, pa okušajte sreću i sa tim.

Sa ovakvim izrazima lica publika razmatra prvu sezonu „Frindža“

Dauntonska opatija

Dauntonska opatija prikazuje život engleske aristokratije početkom XX veka paralelno sa životom njihove posluge. Dramatičnost situacija ove serije uglavnom ne zalazi dalje od one fraze „bura u šoljici čaja“, što je kao poručeno za gledanje sa porodicom.

Grofica od Grantama (Megi Smit) ovom rečenicom anticipirala je većinski stav prema samoizolaciji

Šerlok

Šerlok je moderna televizijska adaptacija čuvenih romana o najpoznatijem detektivu na svetu. Epizode od sat i po vremena nisu baš pogodne za „bindžovanje“, ali kada se pojavi Endrju Skot kao Morijarti, poželećete da odgledate nekoliko njih zaredom.

Reakcija Endrjua Skota na to što leta gospodnjeg 2020. preporučujem seriju koju su verovatno i ptice sa grane pogledale

Šest stopa pod zemljom

U Šest stopa pod zemljom glavni junak Nejt Fišer (Piter Kraus) vraća se u porodični dom nakon smrti svog oca i preuzima porodični biznis – pogrebno preduzeće. Pratimo svakodnevni život njega i njegove porodice, koji je zbog prirode posla kojim se bave, ali i zbog nedavnog nemilog događaja, obeležen smrću. Ne uvek savršena, Šest stopa pod zemljom je serija usmerena na detalje koja neguje specifičan crnohumorni pogled na svet.

Rut Fišer (Franses Konroj) o samoizolaciji

Besramnici

Ova drama na sirov, ogoljen i žilav način prikazuje finansijski nedobrostojeću i formalno disfunkcionalnu mnogočlanu porodicu Galager. Frenk, patrijarh Galagerovih (Vilijam H. Mejsi) zavisnik je od svih mogućih supstanci, a borbu za svakodnevni opstanak u potpunosti prepušta svojoj deci, od kojih je na početku serije samo najstarija ćerka Fiona (Ejmi Rosum) punoletna. Solidarnost i snalažljivost ofucane braće i sestara koji zajedničkim snagama dolaze do kore hleba nisu tipične za američke serije koje uglavnom beže od klasnih pitanja (likovi treba da budu prelepi i prebogati). Za ovakvu temu verovatno je zaslužan britanski original istog naslova koji nažalost nisam gledala, ali ne sumnjam da je išta lošiji od američkog izdanja.

Frenka Galagera za predsednika?

Uvek je sunčano u Filadelfiji

Crna komedija Uvek je sunčano u Filadelfiji po tonu je slična Besramnicima. Bez filtera govori o junacima koji moraju da se dovijaju na razne načine kako bi spojili kraj sa krajem, međutim, ti junaci su sebični i ne vide dalje od svog nosa – kao da svako od njih pati od bovarizma, a neko bi prosto rekao da su sociopate. Ukratko, Uvek je sunčano u Filadelfiji je odlična serija o odvratnim ljudima. Preuzima antisitkomsko načelo Sajnfelda – nema učenja na greškama i grljenja. Likovi skaču iz jedne politički akorektne situacije u drugu i ponašaju se apsolutno isto u svakoj, ali to ne umanjuje gledalački gušt. Jedna od omiljenih epizoda mi je kada se Denis (Glen Hoverton) i Di (Kejtlin Olson) navuku na krek kako bi dobijali socijalnu pomoć, kao i ona kada Čarli (Čarli Dej) upadne u ulogu teoretičara zavere.

Ja tokom sastavljanja ove liste

Bruklin 9-9

U kancelariji, Parkovi i rekreacija (moj favorit!) i Bruklin 9-9 pripadaju žanru sitkoma radnog mesta, a autori druge dve prvobitno su bili scenaristi i prve komedije. Bruklin 9-9 je najmanje poznata publici od ove tri serije, a većini će možda biti najpristupačnija za gledanje budući da nije snimana u „mockumentary“ stilu i za sad ima najmanje epizoda. Glumačka postava već od prvog kadra neverovatno skladno funkcioniše zajedno, kao da su zaista godinama radili u istoj policijskog stanici, a Andre Brauer, poznatiji po ozbiljnijim ulogama, ovde je fantastičan u ulozi strogog ali osebujnog kapetana Rejmonda Holta.

Majica za sva godišnja doba

Ometeni u razvoju

Ova komedija govori o bogatoj porodici Blut na ivici bankrota, koju u prvoj epizodi zatičemo u trenutku hapšenja njenog patrijarha Džordža (Džefri Tambor). „Mockumentary“ postupak ovde je izveden tako što narator (Ron Hauard) komentariše sve što se dešava. Gomila apsurdnih likova i situacija, fora koje se ponavljaju, obilje igara rečima i slikama, reference koje ne mogu da se pohvataju u samo jednom gledanju, savršena gluma (Džesika Volter briljira u ulozi Lusil Blut, matrijarha porodice), smešna muzika i džinglovi koji se propliću kroz sve – zaista nema elementa koji nije sjajan. Međutim, ovo se odnosi samo na prve tri sezone. Naredne dve nastale su Netfliksovom reanimacijom šest-sedam godina nakon emitovanja treće sezone, i tu su se mnoge stvari pokvarile. They’ve made a huge mistake.

Lusil Blut Njegoš

Malkolm u sredini

Atipičan porodični sitkom, danas je poznatiji kao serija u kojoj je Brajan Kranston glumio pre Čiste hemije.  Glavni junak je Malkolm (Frenki Muniz), srednji sin sedmočlane srednjoklasne porodice. Obraća se publici koristeći postupak razbijanja četvrtog zida i prepričava dogodovštine ukućana. Ova komedija ima blesav smisao za humor koji uz kombinaciju odgovarajuće muzike i džamp-kat montaže podseća na logiku crtaća ili pajtonovski apsurd. Sličan tip humora prisutan je i u bolničkom sitkomu Stažisti koji takođe preporučujem.

Izgleda da su scenaristi „Malkolma u sredini“ bili vidoviti

Bodžek Horsmen

Bodžek Horsmen je idealan izbor ako se osećate potišteno tokom samoizolacije, a volite da izbijate klin klinom. Animirana serija o konju u depresiji koga je Holivud upropastio, te zbog toga i on upropašćava druge, nateraće vas da se suočite sa Bodžekovim najnižim porivima, a samim tim i sa svojim. Ako vas Bodžek (Vil Arnet) ne čačne tamo gde ne želite, onda će to učiniti neko od drugih likova. U ovoj seriji nema srećnih ljudi, ni srećnih životinja, kao uostalom ni u Srećnim ljudima. Ali osim toga što upire ogledalo u gledaoce i govori o stvarima o kojima obično „nije lepo“ govoriti, takođe obiluje šarolikim humorom koji služi kao protivteža mračnijim temama. Prva sezona je malo slabija, ali već negde pri njenom kraju i početku druge priča postaje ličnija i složenija.

Bodžekov savet za samoizolaciju

Bobovi hamburgeri

Ako vam se Bodžek ne dopadne, Bobovi hamburgeri je još jedna animirana serija koja zaslužuje više pažnje. Za razliku od onih u Porodičnom čoveku i Američkom tati, Bobova porodica zapravo odaje utisak realistične kućne zajednice, uprkos tome što je u pitanju animacija. Humor je izvanredan, a jedna od meni dražih epizoda je ona kada Bobova deca učestvuju u mjuziklu koji je mešavina filmova Umri muški i Zaposlena devojka – kao kada bi neko spojio muzički talenat Maline Vojvodić sa pričama Rokija (telohranitelja Ozrena Soldatovića) i Đine Golubović.

Poput Vitni Hjuston, i scenaristi „Bobovih hamburgera“ veruju da su deca naša budućnost

Zajednica

Den Harmon je pre Rika i Mortija radio na ovom sitkomu. Sedmoro nepoznatih studenata trećerazrednog koledža za ponavljače formira grupu za učenje španskog. Naravno, rade sve osim toga. Maštovitost koja je zaštitni znak Rika i Mortija prvo se ispoljila ovde, pa tako imamo eksperimentisanje sa višestrukim vremenskim linijama, tvrđavama od jastuka, video-igrama, društvenom igrom Dungeons and Dragons, parodijama i pastišima kultnih filmova i serija, specijalnim pejntbol epizodama u svakoj sezoni, itd. Iako su druge tri slabije od prve tri sezone (Dena Harmona su otpustili u četvrtoj i ponovo angažovali u petoj), ljubitelji ove serije i dalje sa nadom iščekuju obećani film.

Prema mišljenju opsesivnog filmofila Abeda Nadira (Deni Pudi), šest sezona i film su mera dobre serije

Kosmos (1980)

U ovoj dokumentarnoj seriji Karl Segan na prijemčiv način objašnjava osnove kosmologije, dok ga u pozadini prati Vangelisova muzika. Pre šest godina pojavio se i rimejk ove serije sa boljim vizuelnim efektima i Nilom de Grasom Tajsonom u ulozi voditelja. Iznošenje ažuriranih informacija po mom mišljenju ipak ne može da nadomesti nostalgičnu komponentu originala. Razlika u pristupima materiji može se rastumačiti i upoređivanjem podnaslova: Segan nas vodi na „lično putovanje“, a Tajson u „prostorno-vremensku odiseju“.

Što bi rekli milenijalci na internetu: mogu da čujem ovu sliku

The Great British Bake Off

GBBO je rijaliti program bez tuča i psovki, sa tek ponekom dvosmislenom insinuacijom. Svake sezone takmičari se iz nedelje u nedelju nadmeću u pripremanju kojekakvih peciva i dezerata. Ovaj rijaliti ima snažno antistresno dejstvo, jer su učesnici solidarni i često pomažu jedni drugima. Nema zabadanja noža u leđa, samo u tortu.

Krunski primer dvosmislenog komentara

Bilo šta iz devedesetih

Na primer: Dosije Iks, Tvin Piks, Odeljenje za ubistva, Urgentni centar (ER), Ali Mekbil, Nestašne godine, Sajnfeld, Frejžer, Princ sa Bel Era, Sibil, Treći kamen od Sunca, Vesele sedamdesete, Dadilja, Vil i Grejs, Darija, Betmen (Batman: The Animated Series), Apsolutno fantastične… A iz ranih dvehiljaditih: Bez oduševljavanja, molim; Parovi (Coupling), Knjižara (Black Books) i Svemirski brod Svitac (Firefly). Seks i grad i Prijatelje svi znamo napamet.

Džordž Kostanca u samoizolaciji

Nešto kraće

Osim serija o kojima sam ovde već pisala (Rami, Flibeg + Ubiti Iv, Euforija, Naslednici, top 10 serija desetih, Veštac, Seksualno obrazovanje), tu su i: Derry Girls – preslatka duhovita komedija o tinejdžerima iz Severne Irske; Skam – drama o norveškim tinejdžerima; Chewing Gum – komedija o devojci iz konzervativne sredine u potrazi za prvim dečkom; Crashing – komedija u kojoj je Fibi Voler Bridž glumila pre Flibeg; Miranda – kao kada bi Flibeg bio sitkom sa smehom publike u pozadini; This Way Up – komedija o oporavku žene koja je doživela nervni slom; Pushing Daisies – komedija-drama sa elementima fantastike o dvoje zaljubljenih koji ne smeju da se dodiruju; Him and Her – komedija o dečku i devojci koji retko izlaze iz stana, kao da su u karantinu, a nisu; You’re the Worst – komedija o dečku i devojci koji misle da je njihova veza nekonvencionalna, a nije; Catastrophe – komedija o dvoje stranaca koji počnu da žive zajedno usled neplanirane trudnoće; Statisti – komedija Rikija Džervejsa o baksuznom statisti, Documentary Now! – parodija poznatih dokumentaraca; Pose – američki LGBT Korak napred sa muzikom iz osamdesetih; Rim – višestruko eksplicitna drama o životu dva vojnika antičkog Rima, Deutschland 83 – odličan nemački špijunski triler; Utopia – drama o teoriji zavere sa upečatljivom fotografijom i muzikom; The Mandalorian – dve reči: beba Joda; Jutro će promeniti sve – domaći pokušaj realizacije moderne serije o mladim ljudima.

Sestra Majkl, „Derry Girls“ ikona!

Bonus runda: Zabranjena ljubav

Među ljubiteljima brazilskih sapunica postoji zavada još oštrija od one među učesnicima večitog derbija. Na jednoj strani su Porodične spletke (Laços de família), a na drugoj Zabranjena ljubav (O Clone). Ja stojim postojano kano klisurina u taboru ove druge. Ako znate portugalski i ako ste uporni i avanturistički raspoloženi kao što sam ja više puta bila, zaronite u rupu bez dna zvanu Zabranjena ljubav. Ova serija ima sve! 250 epizoda, prema mojim proračunima otprilike duplo više likova od broja epizoda, ima klona, ima Maroko, ima poginulog blizanca, ima preživelog blizanca, ima Rio de Žaneiro, muslimane, hrišćane, ljude svih mogućih boja i veličina, stare ljubavnike, mlade ljubavnike, sambu, krokete, bivše žene, arapsku muziku, poligamiju, tipa koji studira veterinarstvo, devojku koja se navukla na kokain, devojku koja se odvikava od kokaina, dokumentarne inserte pravih zavisnika koji pričaju kako im je bilo na odvikavanju od droga, helikopter!!!, beskrajne kvazietičke monologe naučnika sumasišavšeg, ima najvišu klasu, ima najnižu klasu, preljubnike, nesrećnike, žene koje unose sunce u muslimansku radnju, gratis rasizam i seksizam sa sve mašnicom, jednog glumca koji glumi tri različita a skoro ista lika (pojedi se od muke, Vile Smite iz Blizanca!), ima debele žene u haljinama, tetku koja izgleda kao muslimanska verzija tetke Doke iz Zone Zamfirove, ima sigurno i nekog psa koji se šećka tu negde, ma ima SVE! Ili preciznije, sve osim LGBT karaktera, premda sumnjam na nekoliko likova („fanfic“ sa Zorajde i Nazirom se sam piše!). Ako tokom samoizolacije počnete da osećate simptome klaustrofobije, Zabranjena ljubav vam može poslužiti kao prozor u svet jer Zabranjena ljubav jeste ceo svet. Plus, zauvek ćete imati šta da radite u trenucima dokolice: moći ćete da nabrajate imena sporednih likova do u nedogled. Recitujte sa mnom kao na licitaciji: Lobato! Zejn! Tavinjo! Telminja! Odet! Laurinda! Pitoko! Bazilio! Tiao! Što nevažniji likovi, to bolje za treniranje memorije.

Šta se čuje na kraju ove pesme: agresivni krik klonirane ljudske patnje, represivni bič verničke autoflagelacije ili poklič đavoljih izaslanika = molekularnih biologa?

Što se mene tiče, možda ću konačno pogledati Svemirsku krstaricu Galaktika ili Zapadno krilo, a možda ću kao i većina ponovo gledati nešto što sam već odgledala. Dobar tek, šta god izabrali!

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi