fbpx

Petnaest godina rada Poverenika za informacije od javnog značaja

Povodom 15 godina postojanja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, organizovan je skup u Klubu poslanika, koji je otvorila zamenica Poverenika Stanojla Mandić.

Poverenica je prisutnima poželela dobrodošlicu i podsetila na značaj i ulogu ove institucije u demokratskom društvu.

Zakonom o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, 5. novembra 2004. ustanovljen je Poverenik za informacije od javnog značaja kao samostalan državni organ, nezavisan u vršenju svoje nadležnosti, radi obezbeđivanja ostvarivanja prava na pristup informacijama od javnog značaja.

Ustavom je zajemčeno pravo svakog lica da bude istinito, potpuno i blagovremeno obavešten o pitanjima od javnog značaja, a posebno se jemči pravo svakog pojedinca na pristup podacima koji su u posedu državnih organa i organizacija, kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa Zakonom.

Važno je napomenuti da funkcija Poverenika objedinjuje dve obaveze. To je organ koji je zadužen da štiti pravo na slobodan pristup informacijama, a istovremeno i organ koji štiti pravo na privatnost podataka o licima.

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti počeo je sa primenom 2009. godine, a Povereniku su stavljeni u nadležnost i poslovi zaštite podataka o ličnosti.

Prvi Poverenik, imenovan od strane Narodne skupštine, decembra 2004. godine bio je Rodoljub Šabić, on je ponovo izabran na još jedan mandat i vršio je ovu funkciju sve do decembra 2018. Od tada, već više od 6 meseci Srbija nema zvaničnog Poverenika, već tu funkciju obavlja zamenica Poverenika, Stanojla Mandić.

Međunarodni dan prava javnosti da zna ustanovljen je 28. septembra 2002. godine. U Srbiji Poverenik obeležava taj dan od 2006. godine sa ciljem da podstakne sve organe javnih vlasti da poboljšaju transparentnost svog rada i saradnju sa građanima. Ovim se podstiču građani da ostvaruju svoje pravo na slobodan pristup informacija.

Koliko mladi potražuju informacje od javnog značaja? Na ovo pitanje odgovor nam daje zamenica Poverenika, Stanojla Mandić.

„Mladi su vrlo zainteresovani za ostvarivanje ovog prava i dobrim delom je to posledica jer se često družimo sa mladima, držimo predavanja na fakultetima, razgovaramo sa studentima o mogućnostima i benefitima zakona o slobodnom pristupu informacija. Događa nam se, na primer, da nam se vrlo često obraćaju sa pitanjem kako mogu da dođu do neke informacije koja im je potrebna za izradu doktorske teze ili magistarskog rada. Tako da je očigledno ta tema vrlo interesantna mladima. Jedan od prvih naših tražilaca informacija bio je učenik srednje škole, koji eto čak nije ni bio punoletan i to je jedan lep primer tog đačkog aktivizma i učešća u demokratskim procesima.“

Generalni sekretar službe, Marinko Radić, govorio je o ulozi i funkciji Poverenika u demokratskom društvu. Zašto je važna uloga Poverenika?

"Važno je pre svega zato što je zaštita ljudskih prava jedna civilizacijska tekovina, kao i zbog toga što se ona nalazi u svim medjunarodnim dokumentima koje je ova zemlja ratifikovala, potpisala i kojima je pristupila. Još važnije je što se sve to nalazi u Ustavu Republike Srbije. Kada radite u ostvarivanju ovih prava i kada vam ispred očiju prolaze sve te ljudske sudbine koje su vezane za ova prava onda tek shvatate kakav i koliko je značaj ovoga," rekao je Radić.

On objašnjava i koliko smo kao društvo svesni toga da su nam dostupne informacije od javnog značaja.

"Opšta svest je na početku bila na niskom nivou, što je potpuno razumljivo. Mi smo u službi pokušali da od samog početka to afirmišemo. Insistirali smo da u školske programe u predmet građansko vaspitanje uvedemo ovo pitanje prava na informacije od značaja. Isto tako smo u svim školama i visokoškolskim ustanovama distribuirali naše akte i priručnike. Pokušavamo da i na taj način tu materiju približimo."

Na pitanje zašto još uvek nemamo Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Marinko Radić zaključuje da je to pitanje za političku javnost, u ovom slučaju Parlament i njegove službe.

"Mi radimo u punom kapacitetu, zamenica obavlja tu dužnost po zakonu, kao što bi to radio Poverenik. Naravno mi želimo da to bude što pre jer zbog karaktera institucije nama bi bilo mnogo lakše da imamo tog prvog čoveka koji stoji ispred svih nas, koji njemu pomažemo", rekao je Radić.

Autorka teksta: Marija Milić

Ostavi komentar