fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Plav, tužan ili sasvim običan?

Kojom rečju biste opisali ovaj treći januarski ponedeljak?

16. January 2023

Takozvani „plavi” (ili tužni) ponedeljak (Blue Monday, igra reči na engleskom jeziku, gde se pridev blue koristi da opiše tužno stanje), 2005. godine je po prvi put označen kao „najdepresivniji dan u godini” i od tada se, na neki način, obeležava svakog trećeg ponedeljka u januaru.

Psiholog Klif Arnal sa Univerziteta u Kardifu je matematički izračunao zašto je baš ovaj dan najdepresivniji, osmišljavajući formulu pomoću koje je objasnio svoje tvrdnje.

Arnalova formula glasi [W + (D – d)] x TQ / M x Na.

W označava vreme, D dugove, d mesečnu platu, T vreme od Božića, Q vreme u kojem smo odustali od novogodišnjih odluka, M nivo motivacije, a Na osećaj da treba da preduzmemo neke korake. 

I, zaista, vreme nakon praznika posle perioda ispunjenog različitim dešavanjima donosi jednu vrstu monotonije, praznine (i duhovne i finansijske), a vremenske prilike i mrak koji rano pada samo doprinose tome da se mnogi od nas osećaju pomalo letargično i nezadovoljno, te svi faktori navedeni u formuli zvuče kao da zaista imaju smisla.

Međutim, nakon popularizacije termina Blue Monday krenule su optužbe određenog broja psihologa i stručnjaka da je ova kovanica posledica plaćenog PR-a i da je cela priča nastala oko ovog datuma samo marketinški trik. Kako prenosi portal 021, jedan od njih je i Dr Din Barnet koji kritikuje ovaj koncept, smatrajući da je naučno besmislen i potencijalno štetan. Ipak, kako on upozorava, ne treba ga mešati sa sličnim, ali stvarnim fenomenom. 

Sezonska depresija je oblik depresije koji se može manifestovati u određenim godišnjim dobima. I bez obzira na doba godine, mnogi ljudi mogu se osećati malodušno ili depresivno, a najkonstruktivniji korak je potražiti pomoć”, poručio je Dr Barnet.

Kako psiholozi savetuju, boljem podnošenju sezonske depresije će pomoći razmišljanje o tome šta nam nedostaje (a moguće je nadoknaditi), pa se onda fokusirati na to. Ako smo previše jeli tokom praznika, potrebno je da smanjimo obroke i biramo laganije namirnice. Ako nam, pak, nedostaje fizička aktivnost, treba da se potrudimo da slobodno vreme provedemo u prirodi. Možemo krenuti i sa laganim vežbanjem koje će u nekoj meri popraviti naše raspoloženje jer se vežbanjem luči hormon sreće. Pritom ističu da je jako važno zacrtati male ciljeve. Postignemo li i neki najmanji uspeh, to će se odmah pozitivno odraziti i na naše raspoloženje.

Ipak, ukoliko smatrate da vam najviše prija da dan provedete ležeći u krevetu jer i dalje niste spremni da se vratite poslu i obavezama – iskoristite „sick day”, dajte sebi oduška i provedite ponedeljak onako kako vama odgovara, bio to ovaj ili neki drugi.

#tvedit from the queen's gambit (2020)

Preporučeni tekstovi

Zašto se ljubimo?

Zašto se ljubimo?

Kroz poljupce se povezujemo, zaljubljujemo, a takođe, delimo i oko 80 miliona bakterija tokom poljupca od 10 sekundi, a uz to, upotrebljavamo oko deset mišića lica

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *