STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Plesna tura sa Detour-om

Sa frontmenom benda Nenadom Borgudanom uoči predstojećeg koncerta u Bitef art kafeu

20. June 2022

Poletni i veseli, oni pevaju o malim stvarima koje često nismo sposobni da uvidimo, o onom malom delu slagalice koji fali da budemo srećni. Njihove pesme, kao što su Plešem sama, Bez tebe, Zaljubila sam se, Daleko i ostale, uvode nas u poseban svet mašte i snova koji se mogu pretvoriti u realnost. Njihove poruke su snažne, a priče čarobne.

Zagrebački pop bend Detour ponovo će zaplesati sa beogradskom publikom 24. juna u 22h, u Bitef art kafeu, a mi smo tim povodom razgovarali sa Nenadom Borgudanom, frontmenom grupe.

Nije vam prvi put da svirate pred beogradskom publikom, kakve emocije nosite s prethodnih nastupa i kako se sada osećate?

Nenad Borgudan: Bili smo više puta, da budem točniji, četiri puta i uvijek su to bili divni koncerti s predivnom publikom za koju smo uživali svirati i s kojom smo se sjajno razumijeli, tako da je osjećaj kao da idemo na susret s dragim prijateljima.

Vaša muzika je prepoznatljiva po poletnom i plesnom ritmu, da li je taj zvuk nešto što negujete u bendu ili se on menja vremenom?

Zvuk se mijenjao kako smo se mi mijenjali, to jest, odrastali ili starili, u jednom trenutku je postao plesniji, rekao bih – s trećim albumom. Do tada smo bili mladenački „tamniji“. Iako vjerujem da imamo svoj specifičan zvuk od početka do danas, bez obzira na razvoj, što je posljedica i autorskog i bendovskog karaktera.

Kako biste definisali svoju muziku? Da li je svrstavate u neki od žanrova i da li vam je to uopšte bitno?

U našoj muzici su očiti utjecaji mnogih žanrova. Dakle, tu ima svega što glazbeno volim kao autor, ili volimo kao bend, ali, u osnovi, pokušavamo stvarati  pop muziku, a pop je žanrovski stvarno širok pojam. Kao mlađi smo pratili trendove i žanrovske odrednice su nam bile bitne, ali to već dugo nije slučaj.

Primetno je da se u spotovima, pored redovnih članova benda, pojavljuju i glumci. Da li su vam, i u kojoj meri, bitni spotovi za pesme koje snimate?

Bitni su nam, jer dobar i primjeren spot može iz pjesme izvući sasvim novi doživljaj ili intenzivirati postojeću emociju pjesme, ali joj može i naštetiti, ili, u najmanju ruku – ne iskoristiti priliku da ju nadogradi.

Da li nagrade, poput one dvostruke na zagrebačkom muzičkom festivalu Porin iz 2017. godine, na neki način utiču na vaš dalji rad?

Mi smo izvođači koji imaju sreću i okolnosti da smo dobili zaista dosta raznih nagrada u dosadašnjoj karijeri i sigurno da je svaka nagrada potvrda i proslava tvog rada, pa samim time na dobar način utječe na stvaralačko samopouzdanje i motivaciju.

U čemu leži najveća inspiracija za stvaranje muzike?

Leži u najintenzivnijim emocijama. Radost, tuga, ljubav, strah – to su teme koje dominiraju. Iako ima vrlo inspiriranih i divnih pjesama o „malim stvarima” ili o „ničemu”.

Tekstovi vaših pesama su vrlo specifični i jedinstveni, da li su oni proizvod timskog ili individualnog rada?

Ja sam autor većine tekstova i pjesama. U razdoblju dok je Maja Posavec bila pjevačica, radili smo i neke od njenih pjesama ili smo surađivali na nekim od mojih pjesama, ali autorska inicijativa je uvijek bila moja. Ono što je plod timskog rada su dijelovi aranžmana i produkcije, kao i strategija benda oko koje usko surađujemo s našom menadžericom Emom i diskografom „Aquarius Records“-om.

Nenad Borgudan

Kako su neki od tekstova vaših pesama vrlo usredsređeni na unutrašnji razvoj ličnosti, na male trenutke sreće – koliko je teško danas uočiti ih i ceniti? 

Vjerojatno je teže nego prije, živimo u vremenu izrazite distrakcije pažnje i površnosti, pa nam često promakne ono najbitnije.

Šta je ono što publika u narednom periodu može da očekuje od benda?

Mi poslednjih godina radimo prilično disciplinirano i kontinuirano, što se tiče izdavanja pjesma i sviranja koncerata. Protekle dvije godine nam se, kao i svima, malo toga događalo, tako da, sada – kada se otvorilo, krećemo punom parom, dosta koncerata je dogovoreno za ovo ljeto i jesen, na jesen izdajemo i novi singl, a slijedeće godine izlazi novi album.

Da li imate neku poruku za publiku?

Dragi prijatelji, pozivam vas na koncert grupe Detour u Bitef art cafe-u 24. juna. Oni koji su bili na nekom od dosadašnjih koncerata, znat će zašto, a one koji još nisu, pozivam da dođu i saznaju zašto se oni koji su bili vraćaju.

Autorka teksta: Teodora Aćimović
Fotografije: Detour

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *