fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Počeo rezidencijalni program u Studentskom gradu u okviru projekta „Oni žive”

Rezidenti u Beogradu su umetnik Uroš Krčadinac i kustos Lav Mrenović
13. April 2022.

U Studentskom gradu na Novom Beogradu započeo je rezidencijalni program u okviru međunarodnog projekta „Oni žive“ –  studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse”, čiji je nosilac Dom kulture Studentski grad. Program Umetničkih rezidencija predstaviće pet parova umetnika i kustosa koje je stručni žiri odabrao za rezidencijalne boravke u studentskim domovima u Beogradu, Rijeci, Madridu, Podgorici i Novom Sadu. Rezidenti u Beogradu su umetnik Uroš Krčadinac i kustos Lav Mrenović.

Rezidenti će boraviti mesec dana u studentskim domovima u svojim zemljama, gde će razvijati participativne projekte sa aktuelnim studentima. Oni će ujedno inkorporirati u svoj rad sakupljene arhivske materijale o studentskom životu od kraja Drugog svetskog rata do danas, koji se nalaze na digitalnoj kolaborativnoj platformi Topotheque.

U ponedeljak, 18. aprila u 19 časova u Galeriji Doma kulture Studentski grad biće otvorena izložba „Onda porasteš a mape postanu strašne” Uroša Krčadinca. Ovo je izložba iilustrovanih mapa iz putopisnog romana „Bantustan” i premijerno predstavljanje digitalnog projekta „Bantustan: Interaktivni atlas”, kojim Krčadinac kao učesnik umetničke rezidencije u Studentskom gradu predstavlja svoj rad široj javnosti.

Povodom početka rezidencije u Beogradu, umetnik Uroš Krčadinac je rekao: „Mnoštvo studentskih identiteta i svrstavanja, onoga što oni sećaju i čemu pripadaju, potiče iz internet kulture. Ono što su nekada bile analogne navijačke grupe, ili muzičke identifikacije, sada se preselilo na internet. To se sve preliva na mlade, pa samim tim i na Studentski grad koji je poput nekog malog globusa. Studentski grad na Novom Beogradu je u tom smislu jako zanimljiv, jer baštini nasleđe nesvrstanih i vrlo je kosmopolitsko mesto. Zanimljivo mi je da ovde vidim sve ove digitalne i globalne dinamike – na koji način one formiraju identitete studenata, njihove pripadnosti, reprezentacije, majice, boje, grupe, i sve ono što osećaju da jesu”.

Kustos Lav Mrenović je govorio o svojim ciljevima: „Moj zadatak je da povežem dve stvari – sa jedne strane Urošev rad, i sa druge arhiv Studentskog grada, od Drugog Svetskog Rata do danas. Najviše mi je važno da izložba na kraju stvori nekakvo novo znanje, o pitanjima i identitetima koje Urošev rad otvara. U ovom konkretnom slučaju, to bi značilo da se istraži kako nastaju današnji identiteti, da li oni možda imaju koren u prethodnim decenijama, u okruženju Studentskog grada. Rezidencija mi omogućava da dobijem bliži uvid u to šta je studentski život danas i šta su studentski identiteti. Kako oni provode dane, koje su njihove navike, kako sebe prepoznaju i predstavljaju”.

Međunarodni projekat „Oni žive“ –  studentski životi otkriveni kroz kroz kontekstualne umetničke prakse,” čiji je nosilac Dom kulture Studentski grad, realizuje se od septembra 2020. do kraja februara 2023. godine, u okviru programa Kreativna Evropa Evropske Unije. Pored Doma kulture Studentski grad iz Beograda, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju Međunarodni centar za arhivska istraživanja Icarus iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke i Fakultet za audiovizualne komunikacije na Univerzitetu Kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina, Centar za primenjenu istoriju iz Beograda i Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu.

Projekat „Oni žive“ bavi se studentskim životom od kraja Drugog svetskog rata do danas u kontekstu svakodnevnog života u studentskim domovima, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata.

Cilj projekta je podsticanje studentske populacije da učestvuje u razumevanu i kokreiranju savremene umetnosti, koristeći arhivske materijale i učestvujući u praticipativnim umetničkim aktivnostima tokom rezidencijalnih boravaka umetnika u studentskim domovima. Rezultati projekta će poslužiti kao smernice za menadžere kulturnih institucija i umetničkih galerija, kustose i umetnike, za dalje unapređivanje inovativnih pristupa razvoju mlade publike.

Fotografije: Maida Gruden

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *