Početak – Brut art izložba u KC Gradu

Umetnost i kreativnost mogu pospešiti naše mentalno zdravlje, a upravo tome svedoči izložba „Početak".
29. January 2020.

Izložba „Početak“ otvorena je 27. januara u Gradskoj galeriji KC Grad. Ovom izložbom KC Grad započinje izlagački program u novoj 2020. godini.

Izložba prikazuje radove osoba koje nikad nisu imale formalno obrazovanje u bilo kojoj sferi umetnosti. Kroz ekspresiju korisnika OT centra prikazana je moć naše psihe. Kustos izložbe je Ljudmila Stratimirović, umetnička direktorka KC Grada i Gradske galerije.

Posetioci imaju priliku da vide radove koji su nastali kao rezultat terapijskog procesa u kome se osobe sa mentalnim poteškoćama kroz kreativnost bore sa svojim ličnim psihičkim problemima. Uz stručnu pomoć, oni svoju borbu, strahove i osećanja prenose na papir ili platno.

„Ono što je važno jeste da je ovo jedan terapijski proces, kroz ovu izložbu prikazujemo jedan početak kako naš, tako i naših korisnika, tako da kroz umetnost mogu da prikažu kako su se oni osećali u tom trenutku dok su stvarali, “ naglašava Branka Sudar ispred OT Centra i dodaje: „Naš život ne počinje od ponedeljka ili Nove godine. Počinje onda kada mi želimo da ga promenimo. Nemojte za sve kriviti sudbinu, loš dan ili vreme napolju. Zapravo, nešto je iza naše slabosti. Zbog toga budite hrabri, kao što smo mi to učinili večeras!”

Aktivisti OT Centra tu su da kroz zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja doprinesu društvu i to kroz odraz pojedinca u umetničkoj ekspresiji.

Osobe sa mentalnim poteškoćama mogu se aktivno uključiti i doprineti društvenom i socijalnom životu kroz umetničku ekspersiju koja spada u brut art pravac. Pored radova korisnika OT centra, izložba uključuje i radove korisnika Doma za invalidna lica u Zemunu i Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

Izložba je prodajnog karaktera. Novac od prodaje radova ide autorima.

Izložba je otvorena do 2.februara u periodu od 14 do 20 sati.

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi