Početak – brut art izložba u KC Gradu

Brut art izložba „Početak” biće otvorena 27. januara u 20h u Gradskoj galeriji KC Grad.
22. January 2020.

Ukoliko želite da zavirite u svet osoba koje su u nekom periodu života imale problema sa mentalnim zdravljem i koje su se odvažile da uz pomoć stručne podrške izađu iz tog začaranog kruga i kreativno se izraze, pozivamo vas da prisustvujete otvaranju izložbe „Početak” 27. januara u 20h u Gradskoj galeriji KC Grad.

Gradska galerija KC Grad izložbom pod nazivom „Početak” započinje izlagački program u novoj 2020. godini. Dekada KC Grad-a i Gradske galerije, koja je iza nas, predstavila je veliki broj domaćih i međunarodnih umetnika, ali i umetnike čiji radovi spadaju u domen brut art-a ili naivne umetnosti. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Specijalnom bolnicom Centralnog zatvora u Beogradu imali smo prilike da vidimo izbor radova koji su nastali u okviru okupacionih terapija organizovanih u Specijalnoj bolnici CZ-a od sedamdesetih godina prošlog veka do danas.

Ovog puta publici se predstavlja nov i vrlo bitan projekat OT centra iz Beograda tj. njihovih korisnika. Aktivnosti OT Centra usmerene su ka osnaživanju osoba sa mentalnim poteškoćama nakon aktivnog lečenja u zdravstvenim ustanovama, u vidu jedinstvene podrške negovanju novostečenih pozitivnih navika i veština. Korisnici centra su kroz vođen okupaciono- terapijski proces izražavali svoju borbu sa mentalnim poteškoćama kroz slikanje, vajanje i ostale vidove kreativne ekspresije. OT Centar za cilj ima skretanje pažnje na marginalizovane grupe ljudi koji su u većini društveno i socijalno izopšteni usled problema sa kojima se suočavaju. Kao takvi nisu vidljivi društvu u celini. OT Centar želi da ih predstavi kao ravnopravne članove našeg društva koji uprkos svojim problemima mogu da doprinesu zajednici i ne moraju nužno da se izopštavaju iz društva. KC Grad je prepoznao aktivnosti OT centra kao vrlo bitne i plemenite, a rezultate kao umetnički vredne.

Izložba “Početak” prikazuje radove osoba koje nikad nisu imale formalno obrazovanje u bilo kojoj sferi umetnosti, ali kroz aktivan okupaciono-terapijski proces su prepoznati i vođeni prvenstveno iz terapijskih benefita. Kako je njihov mentalni oporavak išao ka zalečenju tako su oni postajali sve svesniji svog novog otkrića…postali su kreativni, zainteresovani, uporni, motivisani za promene a iznad svega povratili su poverenje u svoju okolinu. Svakim danom pokazuju da su vredni poštovanja i primer su za ostale koji misle da nema izlaza. Kroz ekspresiju korisnika OT centra prikazana je moć naše psihe, negovanja mentalnog zdravlja u svakom pogledu. Osobe sa mentalnim poteškoćama mogu se aktivno uključiti i doprineti društvenom i socijalnom životu kroz umetničku ekspersiju koja spada u brut art pravac. Pored radova korisnika OT centra, izložba uključuje i radove korisnika Doma za invalidna lica u Zemunu i Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

Izložba će trajati do 2. februara 2020. Gradsku galeriju možete posetiti svakog dana od 14 do 20h. Izložba je prodajnog karaktera.

Autori projekta OT centra su Branka i Miroslav Sudar.
Kustos izložbe je Ljudmila Stratimirović, umetnička direktorka Kc Grada i Gradske galerije.

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi