Pocket Palma: nova retrowave energija

Hrvatski retrowave synth duo privukao nam je pažnju ove godine singlovima ono što nam nedostaje i godišnji, a nedavno su objavili i svoj prvi album! Upoznajte ih!
Autor/ka Marina Zec

11. December 2019

Talas kruži Evropom – talas synth-a. Retro zvuk synth-a osamdesetih sve češće boji izraze mladih regionalnih muzičara, a među njima se posebno ističe zvuk elektro-retro dua pocket palma, koje smo upoznali ove godine kroz singlove „godišnji“ i „ono što nam inače“ nedostaje . Tvorci pocket palme su Anja i Luka, koji su se sceni već predstavili kao darkpop duo – Side Project. Za razliku od Side Project-a, u „ruhu“ pocket palme donose novi, razigraniji zvuk, pun nostalgije, praćen tekstovima na maternjem jeziku.  Taj zvuk je nedavno „zaokružen“ prvim albumom, koji nosi naziv pocket palma. Album se sastoji od 11 pesama sa istaknutim retrowave motivima – od zalaska sunca, neonskih svetala, do telefona na preklapanje i slomljenih srca. Oduševljeni muzikom koja nas navodi na sanjarenje, rešili smo da ih bolje upoznamo kroz razgovor.

Pocket Palma – Anja i Luka

Projekat pocket palma je relativno nov na sceni, ali zvuk nam čak i na prvo slušanje zvuči „poznato“. Kako biste ga opisali i na koju muzičku tradiciju se pocket palma oslanja?

Zvuči poznato jer se, za razliku od prijašnjeg projekta Side Projecta, fokusira na zvukove glazbe osamdesetih, ponekad i devedesetih, čak i disco glazbe sedamdesetih, ali prožeto modernim pop i electronica dionicama. Takav zvuk imaju mnogi umjetnici u manje poznatim nišama kao što su vaporwave i synthwave pokret, ali u posljednjih nekoliko godina i na svjetskoj sceni smo primjetili okretanje toj nekoj nostalgiji. Preko izvođača kao što su Mark Ronson pa sve do novih izdanja Due Lipe i The Weeknda, koji na zapadnjačku pop scenu donose nostalgičan zvuk na moderan način. Pretpostavljamo da će se taj zvuk sve više i više širiti i na pop i na alternativnoj sceni kroz sljedećih nekoliko godina.

Kako je u stvari nastala Pocket Palma?

Pocket Palma je bila dugogodišnja interna šala. Prije nekoliko godina, pisanje na hrvatskom nam je bilo poprilično smiješno i nepoznato i uvijek smo pričali o tome kako bi bilo zabavno pokušati nešto takvo, kao iz fore. Međutim početkom ove godine, jedno popodne smo sjeli i pokušali prevesti jednu od synthwave pjesama koju smo imali napisanu na engleskom i zvučalo je odlično, što nas je motiviralo da u roku od samo nekoliko tjedana dovršimo mini album. U nekom trenu to sve je prestalo biti šala i postalo poprilično ozbiljno, a pogotovo nakon što smo se predstavili publici i vidjeli da je feedback bolji nego prije. To nas je još i više motiviralo da radimo na tom retro zvuku. Prošle godine smo se malo odvojili što se tiče umjetničkog stila, svatko od nas je otišao u skroz nekom suprotnom smjeru i nismo se mogli dogovoriti što dalje sa Side Projectom. Synthwave nam je nekako postao dodirna točka i bilo je potpuno osvježavajuće raditi nešto drugačije i pisati na hrvatskom. Sad smo se već navikli i nije nam više ni smješno ni nepoznato i poprilično u tome uživamo.

Nedavno je izašao vaš prvi album „Godišnji“. Zbog čega ste se odlučili za ovaj naziv i koji je lajtmotiv albuma?

Ta prva pjesma koju smo preveli s engleskog je bio upravo „Godišnji“. To nam se činilo kao fora koncept, pogotovo jer smo mislili da bi dobro prošlo kod publike kad bismo tu pjesmu kao singl izbacili taman prije ljeta. Bili smo u pravu jer su svi čekali bijeg od svakodnevice i odlazak na more, pa je „Godišnji“ kao singl dosta dobro sjeo.

Lajtmotiv je definitivno odlazak na more. Cijeli album se vrti oko te nekakve morske vibre, ljetnih ljubavi. Volimo spominjati vodu i more u pjesmama, dosta nam je to sanjivo, a svaka generacija odlazak na more povezuje s lijepim sjećanjima, zabavom, ljubavi, provođenjem vremena s prijateljima.. Mislim da svima u životu treba dobar odmor, a čak i ako si ga netko ne može priuštiti, mislimo da naš album lako ljude transportira na neko drugo, ljepše mjesto.

Kojom pesmom biste se najradije predstavili nekome ko vas nikada nije slušao?

„Godišnji“ dobro predstavlja ono što pokušavamo dočarati ljudima. Puno syntheva, dobra vibra, gitarske solaže.. Taj singl je definitivno pjesma koja predstavlja Pocket Palmu.

Kako nastaju vaše pesme? Odakle crpite inspiraciju za stvaranje muzike?

Nikad nema pravila. Nekad Luka napravi glazbu i tekst, nekad Anja, nekad sjednemo i zajedno pišemo i skladamo. Ovisi o trenutku. Inspiraciju crpimo iz vlastitih iskustava i privatnog života, glazba je uvijek dobar outlet za emocije.

Čini se da je synth zvuk sve popularniji u regionu, ali i da Hrvatska prednjači sa ovim zvukom. Kako vi vidite ovaj fenomen?

Nama je to super jer to znači da će se publika samo širiti i nadamo se da će dio publike doći i Pocket Palmi. Osim toga, i nama je drago slušati domaće izvođače koji stvaraju glazbu kakvu i mi sami volimo slušati. Kao što smo rekli i prije, synth pokret je u brzom rastu i rast će i dalje, što je za nas apsolutno odlična stvar.

Poslednji singl koji ste objavili pred album nosi naziv „ono što nam inače nedostaje“. Šta nam to nedostaje?

Ljubav, prijatelji, sreća, toplina, more, odmor, zabava, glazba, izlasci.. Svaka osoba može sama interpretirati tekst pjesme i kroz nju shvatiti ono što joj nedostaje.

Kako doživljavate muzičku scenu u Hrvatskoj i regionu?

Veliki smo fanovi mnogo izvođača na regionalnoj alternativnoj sceni, koja je već godinama u rastu i postaje sve bolja i zamjećenija. Međutim, još uvijek je dalek put do mainstreama i nadamo se da će se to promijeniti i da će mediji davati više pažnje malim izvođačima. Ima jako puno kvalitetnih pjevača, pjevačica i skupina koji zaslužuju puno više medijskog prostora i pažnje.

Šta trenutno najviše slušate?

Slušamo jako puno synthwavea, izvođače poput The Midnight, Miami Nights 1984, Vice, i slični. Nađe se tu i nešto alternative i post punka, Sam Fender, She Past Away, Bauhaus… Nedavno je izašao novi album Buč Kesidija, vrlo kvalitetan album.

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *