STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Portopop spektakl u Domu omladine Beograda

U susret beogradskom koncertu sa bendom Porto Morto
Piše: Marina Zec

26. August 2021

Zagrebački sastav Porto Morto večeras će održati veliki koncert u Domu omladine Beograda u okviru programa DABL BIL ZA NOĆNI ČIL.

Porto Morto iz Zagreba su veliko novo ime regionalne alternativne scene i autori sjajne muzike koja ukršta razne žanrove, ali uvek unosi dobro raspoloženje svuda gde se čuje. Ovaj progresiv pop bend kombinuju umetnički rok, elektroniku, latino i elemente tradicionalne balkanske muzike. Njihov istoimeni debitantski album dočekan je sa oduševljenjem kada se posle više godina nastupanja pojavio 2017, dok je drugo po redu izdanje Portofon 2019, zabeležilo i prave hitove: Kuća, te saradnja s Darkom Rundekom u pesmi Hodaj, sve praćeni sjajnom video produkcijom, što je ubrzo postao zaštitni znak ovog benda.

Treći album je najavljen singlom Čekam ih, kao elegantan iskorak u komercijalniji zvuk, te se očekuje da će zacementirati njihov status regionalne atrakcije – on donosi više telesnog uživanja i plesnog raspoloženja, nošenog moćnom duvačkom sekcijom ovog sedmočlanog benda, što je publika uvek znala da isprati, te su njihove nove pesme među najpraćenijima u ovogodišnjoj produkciji. U susret večerašnjem koncertu, razgovarali smo sa bendom.

Poslednjim singlom koji je izašao najavili ste novi album, estetiku i eru – šta to znači?

Porto Morto: Posljednji singl i spot objavili smo u junu, Vrijeme za čilanje, a to znači da uskoro izlazi i treći najavni singl i spot sa nadolazećeg trećeg Porto lp albuma, pod nazivom Portopop, koji izlazi na jesen, a na kojem radimo posljednjih godinu dana.

Kada možemo očekivati album i kakav zvuk karakteriše novi album?

Na novom albumu istražujemo jezik popa (u pravilu danas rezerviranih za solo izvođače), ali nešto modernije nego na prethodnom albumu te prilično otkačenije. Izazov je bio probati naći balans između organskog „umjetničkog” sa jedne strane te atraktivnosti „spektakla” s druge strane, a da pri tom ne inkriminiramo sebe. Puno smo si truda dali oko ovog albuma pa nas jako zanimaju reakcije publike;  zasad su i više nego pozitivni komentari, na naše iznenađenje, a publike je sve više.

Kako je izgledao rad na albumu?

Album je nastao u samostalnoj produkciji, u našem novootvorenom studiju Šećer kroz period 2020/21.

Porto Morto je izrazito autentičan sastav – kako muzički i vizuelno. Kako biste vi opisali svoj stil? Koje su osnovne odlike vašeg zvuka i estetike?

Portopop.

Spot Čekam ih posebno se istakao ove godine kao jedan od najboljih regionalnih spotova. Kako je izgledalo snimanje spota za pesmu Čekam ih?

Spot smo snimali u Zagrebu,u prostorima &td Teatra, u suradnji s kojima jednom mjesečno igramo predstavu Nepoznata iz Seine,redateljice Rajne Ratz. Posljednjih nekoliko spotova radio je isti team ljudi, na čelu s Aronom Kovačićem i Rokom Crnićem.

Nakon lockdowna i godinu dana života sa ograničenjima, kako je izgledalo festivalsko leto i nastupi?

U prethodnoj godini smo se prvenstveno smo se bavili otvaranjem vlastitog studija i radom na novom albumu, a ljeto je na kraju ispalo sasvim solidno,obzirom da nismo previše ni očekivali, prilično se i sviralo.

Ovo nije prvi put da nastupate u Beogradu – kakav vam je bio prvi susret sa beogradskom publikom?

Dobar vajb, show program i puno rokenrola.

Šta publika može da očekuje od koncerta u Beogradu?

Neočekivano!

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *