Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon

Postignut je dogovor: Studenti ostaju u domovima i dobijaju dodatni rok

O ispunjenju zahteva studenata, odvijanju rokova i nastave, radu studentskog parlamenta sa rektorkom UB-a i studentom prodekanom Emilom Zoronjićem
Piše: Lena Malešev

7. July 2020

U ponedeljak, 6. jula od 14 časova na kanalu PAFF produkcije alumnija Filološkog fakulteta, emitvana je uživo još jedna epizoda emisije „Uključi se“. Sagovornici su bili rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popopović i Emil Zoronjić, student prodekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Sagovornici su davali odgovore na pitanja o zahtevima studenata, odvijanju ispitnih rokova, prijemnih ispita, pitanju školarina i rada studentskih domova. Evo šta su oni rekli.

Profesorka Popović se prvo osvrnula na proces upisa na fakultete.

„Mnogo toga je zavisilo od rada škola i završavanja poslednje godine srednje škole. Zatim, svaki je fakultet organizovao prijemne ispite u skladu sa kapacitetima uz pridržavanje obaveznih mera zaštite. Dalja procedura upisa će zavisiti od razvoja zdravstene situacije,” ističe Popović.

Kada se radi o roku, rektorka je naglasila da nema osnove da se ispitni rokovi odlože, jer preporuke i zahteva kriznog štaba po tom pitanju nije bilo i istovremeno je podsetila na efikasnost maski i njihovu važnost. Na to se osvrnuo i Emil Zoronjić rekavši da niko od predstavnika Filološkog fakulteta i dekanka ne smatra da je trenutna situacija gora nego što je bila, a da je uprava spremna da obolelim studentima izađe u susret.

Na pitanje kome studenti treba da se jave u slučaju da ne mogu da polažu ispite Popović je rekla da za to postoji procedura:

„Studenti koji su COVID pozitivni treba da se obrate prodekanima za nastavu i da se na taj način evidentiraju. Naravno, ispiti će se održati onda kada je njihovo zdravlje u potpunosti sanirano.”

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popopović

Što se tiče kandidata za polaganje prijemnih ispita, tu je situacija mao drugačija.

„Ministarstvo trenutno radi popisivanje kandidata koji se jesu javili fakultetima, ali Ministarstvo će raditi analizu i pregled podnetih prijava i utvrđivanja validnosti tih zahteva. Ja verujem da će biti mogućnosti polaganja za te osobe, a da li i na koji način će to uticati na kvote za pojedine fakultete, tu je gde je potrebna podrška Ministarstva da utvrdi da li može da da dopunska budžetska mesta (…) i da li fakulteti time narušavaju odobrenja koja su imali kroz akreditaciju i dozvole za rad”, rekla je rektorka.

Emil Zoronjić je dodao da je prijemni ispit na Filološkom fakultetu prošao u najboljem redu.

Današnji sastanak sa ministrom Šarčevićem je prošao dobro po njegovoj proceni. Zahtevi koji su ispunjeni su sledeći: studenti će moći da ostanu u domovima, biće dodatnog roka za studente koji su pozitvini na virus – ministar će poslati preporuku, a Senat UB-a će je sutra preinačiti u odluku. Testiranje je za studente i dalje besplatno, problem je što testova na nivou države nema dovoljno. Kada se radi o menzama, zahtev je bio da rade do 15.7. a zatim će dežurne raditi do 28.7. i da se cena stanarine za dom ne menja. Ti zahtevi nisu u nadležnosti ministra, ali se očekuje da i taj problem bude rešen unaredna dva dana. Zahtev koji nije ispunjen je ostavka rukovodstva studentskog parlamenta univerziteta i rukovodstva SPONUS-a .

Druga važna tema bili su studentski parlament i angažovanost studenata u ovakvim situacijama. Emil Zoronjić je rekao da je izlaznost na Filološkom fakultetu na izborima za parlament na Univerzitetu bila mala, ali da veruje da će na onim „lokalnim“ u septembru ona biti veća. „Pozivam da što više studenata razmisli o aktivnom učešću u studentskom parlamentu. Svako ko želi da se bavi studentskim pitanjima je dobrodošao”, rekao je Zoronjić.

I on i rektorka vide upravo aktivnost studenata u parlamentima kao ključni faktor promene.

Govorilo se i o prelasku na online nastavu, ali i na moguće polaganje ispita preko online platformi. Za sada, po rečima rektorke, ne postoje zakonski okviri za evaluaciju studenata na taj način. Međutim ona kao veći problem vidi pitanje akademske čestitosti i problematičnog sistema vrednosti koji se od malih nogu usađuje. Za nju, kao i za Zoronjića, najdiskutabilnije pitanje predstavlja regulacija i kontrola studenata tokom polaganja. Po rečima rektorke, cilj nije da se dehumanizuje ispit već da se usade prave vrednosti. Kao rešenje za to, kaže Zoronjić, studentski parlament za oktobar planira niz tribina i predavanja, spremljeni su i posteri koji će imati veliku zastupljenost u zgradama fakulteta.

Kada se radi o nastavi, u planu je konferencija koja bi imala za cilj razmenu iskustava u online nastavi. Rektorka je svesna da se mnogi profesori nisu snašli, ali tvrdi da se na ovakve modele moramo navikavati i unapređivati ih. Svaki profesor se i po pitanju izvođenja nastave i polaganja snalazio drugačije, i to je, kako kaže, potpuno prihvatljivo.

Na pitanje o izrečenoj opomeni dekanki Filološkog fakulteta, rektorka je rekla da je na Etičkom veću da donese odluku o tome.

Studenti su postavili pitanje rektorki Popović kakav je planu za narednu akademsku godinu sa naglaskom na finansije i pitanje školarina. Rektorka je rekla da je već veliki broj studenata izmirio dugovanja već i pre ove situacije, a da se i povećao broj rata. Ona je istakla da bi bilo nepravedno dugovanja oprostiti da se nastava odvijala i da se sa radom nije stalo ni za vreme epidemije, te je na svakom fakultetu pojedinačno odluka kako će da reše to pitanje.

„Svi studenti moraju biti stavljeni u ravnopravni položaj”, istakla je.

Emil Zoronjić je dodao da se na Filološkom fakultetu očekuje sednica saveta na kome će se naći i ova tačka.

„Mi ćemo pokušati da izdvojimo što veći budžet da se smanje školarine”, istakao je Zoronjić.

Za kraj rektorka Popović je naglasilada je mrtva trka da li će biti klasična nastava ili online.

„Ja mislim da moramo biti spremni i za jedno i za drugo. Plašim da će sledeća školska godina biti finansijski jako zahtevna i za fakultete i za studente, ali moramo da istrajemo nezavisno od okolnosti koje postoje“, poručila je Popović.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!