Pozorišni festival Kulturica: Za sve od 7 do 107 godina

Danas i sutra, 8. i 9. novembra, Centar za razvoj ideja, po treći put, organizuje pozorištni festival pod nazivom „Kulturica“.  
8. November 2018.

Danas i sutra, 8. i 9. novembra, Centar za razvoj ideja, po treći put, organizuje pozorištni festival pod nazivom „Kulturica“.  Ovogodišnji festival održaće se u pozorištu Pinokio, a tokom dva festivalska dana publika će imati priliku da pogleda šest sjajnih predstava u izvođenju mladih umetnika. Prvi festivalski dan rezervisan je za predstave dramskih sekcija tri beogradske gimnazije. Tokom drugog festivalskog dana posetiocima će se predstaviti mlade, talentovane pozorišne trupe iz Beograda. U okviru festivala biće dodeljene i nagrade za najbolju predstavu, najbolju mušku i žensku glavnu i sporednu ulogu, a ko će biti dobitnik nagrada odlučiće stručni žiri sastavljen od istaknutih domaćih dramskih umetnika.

Sa pozorišnim festivalom “Kulturica” možda najbolje će vas upoznati Marko Zirojević, predsednik udruženja Centar za razvoj ideja, sa kojim smo razgovarali.

Kako je nastao pozorišni festival Kulturica?

Na osnovu iskustva članova organizacije koji su većinom bili članovi dramksih sekcija tokom svog školovanja, zaključili smo da je  prilika da se takmičimo upravo ono što nam je svima nedostajalo tokom tog perioda, kako bismo napredovali i možda ozbiljnije razmišljali o glumi kao profesiji. Ideja je nastala pre nekoliko godina, ali je festival prvi put organizovan pre tri godine u Teatru 78 i sada već postaje tradicija.

Koja je osnovna ideja festivala?

Osnovna ideja je da mladima pružimo priliku da pokažu svoj talenat i da kroz takmičenje sa vršnjacima i savete članova žirija spoznaju svoje greške i rade na njihovom ispravljanju. Takođe, smatramo da je festival sjajna prilika da njihovi vršnjaci možda i po prvi put dođu u pozorište i na taj način spoznaju prave vrednosti i značaj umetnosti. Festival predstavlja naše oružje protiv loših sadržaja koji su prisutni u medijima.

Kome je namenjen, ko vam je publika? Kakva je bila posećenost tokom prethodnih festivala?

Našu publika je slična publici Politikinog Zabavnika. Svi od 7 do 107 godina. Izvođači nisu profesionalni glumci, ali je njihov pristup pripremi veoma profesionalan i zato verujemo da će publika uživati. Prethodnih godina sale su bile pune i to je zaista dobar pokazatelj da pozorište ima svoju publiku, ali i da nam je potrebno više sličnih sadržaja za mlade.

Kako ste birali trupe koje će izvesti predstave na festivalu? Kakvi su mladi umetnici, kada je pozorište u pitanju?

Kada su u pitanju dramske sekcije beogradskih gimnazija, prethodno iskustvo je bilo presudno pri izboru učesnika. Tokom prethodnih festivala imali smo sjajnu saradnju sa svim učesnicima. Što se amaterskih pozorišta tiče, njihovo učešće je nešto što smo tek ove godine uveli, a trupe smo birali na osnovu preporuka naših članova i saradnika na prethodnim projektima.

Koja je uloga pozorišta u savremenom društvu?

Tempo života i obilje sadržaja plasiranih putem televizije i drugih medija sigurno doprinose smanjenu popularnosti pozorišta. Sa druge strane, svedoci smo redova ispred pozorišta kada su cene karata jeftinije od standardnih. To nam nažalost pokazuje uticaj i tog materijalnog aspekta. Međutim, mi ne smemo dozvoliti da pozorište izgubi svoju važnu ulogu u društvu. Na nama je da se borimo za svakog novog zaljubljenika u pozorište.

Ko čini stručni žiri?

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala Kulturica činiće naši dramski umetnici Nina Grahovac, Dimitrije Ilić, Ivana Dudić, Ana Mandić i Stojan Đorđević.

Program “Kulturice” možete pročitati ovde:

REPERTOAR za četvrtak, 8. novembar:

  • 18:00 – Predstava: Milunka Savić

Predstavu izvodi: IX beogradska gimnazija

  • 19:30 – Predstava: Arzamas

Predstavu izvodi: X beogradska gimnazija

  • 21:00 – Predstava: Draga Jelena Sergejevna

Predstavu izvodi: VI beogradska gimnazija

REPERTOAR za petak, 9. novembar:

  • 18:00 – Predstava: Da ti kažem

Predstavu izvodi: Teatar Ulica

  • 19:30 – Predstava: Pre rata

Predstavu izvodi: Pozorišna trupa “Artisti”

  • 21:00 – Predstava: Poziv na pogubljenje

Predstavu izvodi: Studio BIS

Tagovi:
Najnovije iz: Sanduče

Orkestar Muzikon u Kvaki 22

Nakon uspešnog koncerta u Botaničkoj bašti, ponoćni koncert „Midnight Makes Sense“ će se održati na terasi Kvake 22 za 50 posetilaca

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi