fbpx
ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU |

Praznici 2023: Plejlista novih božićnih filmova

Novi dobri, osrednji, nemi, kratki i animirani filmovi o Božiću

25. December 2023

Ne kaže se za džabe „It’s the most wonderful time of the year“. I bez obzira da li ima snega, da li umesto cimeta u vazduhu osećate smog, tu je dobri stari TV da vas prebaci u neku drugu, magičnu stvarnost. A tu sam i ja da vam dam moju, sada uveliko tradicionalnu, listu novih božićnih filmova.

Svake godine pravim ove liste iz dva razloga: zato što nisam u stanju da gledam ništa drugo, a i zato što prosto volim Božićne filmove – te otkačene, okićene stvari koje se odupiru kako svim mogućim filmskim kriterijumima, tako i zdravom razumu – i smatram da postoji više prostora na vašem prazničnom repertoaru od onoga što se servira na TV-u u okviru novogodišnjeg programa.

Prema pisanju sajta Entertainment Weekly, ovo godine je u Americi snimljeno samo 116 božićnih filmova, što je 61 manje nego prošle godine. Međutim, kako kvantitet ne znači i kvalitet, ova godina je posebno jaka! Zato hajde da pogledamo koji su to najveći božićni hitovi iz bioskopa i striming servisa ove sezone.

Bioskop: Najbolja drama ove godine i gotovo nemi film

The Holdovers

Režija: Aleksander Pejn
Uloge: Pol Điamati, Devajn Džoj Rendolf, Dominik Sesa

Svi smo tokom školovanja, ukoliko smo imali sreće, imali samo jednog nadrkanog profesora koji je ostavljao doživotne traume čitavim generacijama učenika, pa i nastavnog osoblja. E sad, zamislite da ste u internatu, da su vam roditelji rekli da ne dolazite kući za Božić i da stoga treba da provedete nekoliko nedelja sa profesorom koga na možete da gledate, a još manje može on vas. To je osnovni zaplet filma The Holdovers, jednog od najprijatnijih iznenađenja čitave godine, filma koji je čak previše dobar da bi se našao na božićnoj listi, jer je sve samo ne običan božićni film.

Pol Điamati igra Pola, profesora istorije koji se pridržava strogog kodeksa ponašanja, svestan da te vrednosti ne dele ni njegove kolege, a kamoli učenici. Primoran je da tokom zimskog raspusta ostane na kampusu i vodi računa o učenicima koji ne idu kući za praznike. Ipak, ubrzo ostaje samo sa jednim učenikom Angusom (sjajni Dominik Sesa), inteligentnim ali nestašnim i gotovo samodestruktivnim tinejdžerom. U školi takođe ostaje i glavna kuvarica Meri (Devajn Džoj Rendolf), koja je nedavno izgubila sina u ratu u Vijetnamu.

Postoji toliko mesta na kojima je The Holdovers mogao da popusti, sklizne u kliše ili ambis lošeg humora, da se samo našao u rukama manje iskusnog reditelja ili scenariste. Ali nije. Umesto doga, dobili smo jednu od najboljih drama 2023. godine, koja je istovremeno duhovita, nostalgična, melanholična i bolna. Mislim da nakon Love Actually nismo imali film koji ovoliko pretenduje da postane božićni klasik. A opet, The Holdovers je mnogo više od toga. Pre će postati samo klasik, bez prazničnih atributa.

Silent Night

Režija: Džon Vu
Uloge: Džoel Kinaman, Kid Kadi, Harold Tores

Mislim da od Policijske akademije nije postojao film sa naslovom koji direktnije objašnjava zaplet filma. Tiha noć je poprilično tiha, kako u njoj gotovo i da nema dijaloga.

Brajan Godlok je električar koji vodi miran život sa suprugom Sajom i sinom Tejlorom Majklom u fiktivnom gradu Las Palomas u Teksasu. Na Badnje veče 2021, Brajan i Tejlor isprobavaju novi bicikl i nađu se usred okršaja bandi. Tejlor biva upucan i umire na licu mesta, dok Brajan pokušava da uhvati ubicu samo da bi ga upucali u vrat. Preživljava, ali sa teško oštećenim glasnim žicama, što mu onemogućava govor. Ali mu ne omogućava da započne krvavu osvetu.

Dijalozi i generalno govor nisu neophodni u filmu, jer je reditelj Džon Vu rešio da se najviše osloni na vizuelni doživljaj. Producenti Džona Vika, protagonista bez izgovorene rečenice i Božić. Ko bi poželeo išta više od toga?

Netfliks: Deca postaju roditelji i obrnuto, dok Loši momci ponovo jašu

Family Switch

Režija: McG
Uloge: Ed Helms, Dženifer Garner, Ema Majers, Brejdi Noon

Božić je, ali Vokerovi su prepuni obaveza. Mama Džes (Dženifer Garner) ima bitnu prezentaciju na poslu od koje će zavisti njeno potencijalno unapređenje, ali i budućnost firme. Tata Bil (Ed Helms) ima šansu da ispuni mladalački san i pobedi na takmičenju bendova. Sin Vajat (Brejdi Nun) ima intervju za koledž, a ćerka Sisi (Ema Majers) igra važnu fudbalsku utakmicu koja joj može obezbediditi mesto u juniorskoj reprezentaciji. I tu su i beba i pas, koji rade stvari svojstvene bebama i psima. Ali nakon posete planeterijumu i čudne pojave na nebu, ćerka se budi u telu majke, a sin u telu oca. I obrnuto. I beba se budi u telu psa.

Film je duhovitiji nego što to bi jedna izlizana formula trebalo da mu dozvoli. Glumci su dobro zabavljali snimajući ga, a i vi ćete dok ga budete gledali. Jedino je uznemirijuće koliko se niko ne bavi bebom u telu kučeta.

The Bad Guys: A Very Bad Holiday

Režija: Hristo Stambolijev, Bret Haland
Uloge: Majkl Godere, Raul Sebalos, Kris Dijamantopulos, Malori Lou

Kratki film čija je radnja smeštena pre dugometražnog animiranog hita iz 2022. godine. Loši momci obožavaju Božić, jer dok su svi kod kuće i pakuju poklone, grad je miran i samim tim savršen za veliku pljačku. Ali šta se dešava ako se Božić iznenada otkaže? Najveći životinjski pljačkaši moraće da nađu način da građanima povrate veru u Božić. Jer neko mora i da radi.

Iako ovog puta nema Sema Rokvela u ulozi Vuka, 22 minuta nije dovoljno dugo da to i osetimo.

Amazon Prime: Problemi u turizmu, Betmen i Edi Marfi

Your Christmas or Mine 2

Režija: Džim O’Henlon
Uloge: Asa Baterfild, Kora Kirk

Ovo je zapravo dupla preporuka, jer sam prvi deo Your Christmas or Mine otkrio prošle godine nakon što sam završio listu, uskrativši je tako za jedan od najboljih božićnih filmova 2022. godine.

U prvom delu, mladi par Hejli (Kora Kirk) i Džejms (Asa Baterfild) se rastaju na stanici u Londonu, gde će svako uzeti voz za svoj rodni grad. Međutim, u poslednjem trenutku odluče da iznenade jedno drugo, čime završe u suprotnim kućama, bez partnera, ali sa njihovim čudnim roditeljima.

Kako postoji i drugi deo, prosta logika ukazuje da prošlogodišnji božićni fijasko nije nimalo negativno uticao na njihovu vezu. Stoga ove godine odlučuju da zajedno sa porodicama proslave Božić na planini. Džejmsov otac je uštogljeni bogati britanski aristokrata, a Hejlini roditelji ludaci iz srednje klase. I nekako završe u suprotnim hotelima.

Komotno možete da odgledate samo prvi, ali kako je ovo ipak začetak božićnog filmskog univerzuma, bilo bi šteta ne pogledati i drugi.

Candy Cane Lane

Režija: Redžinald Hadlin
Uloge: Edi Marfi, Trejsi Elis Ros, Džilijan Bel

Pre nego što se kao Eksel Foli vrati na Beverli Hils, Edi Marfi je naoštren da pobedi u takmičenju za najbolje okićenu kuću u komšiluku. Nagrada je, ipak, 100 hiljada dolara. Do te mere ja zaluđen idejom da odlučuje da sklopi pakt sa božićnim vilenjakom. Kako bi mu pomogao, vilenjak baca čini koje oživljavaju 12 dana Božića. Sve bi bilo okej da to ne dovede do potpunog pandemonijuma u gradu.

Previše komplikovan film, čak i za odrasle, koji je osmišljen pre svega kao film za decu. Ipak, uz sve božićne sijalice, najsjajnije svetli Edi Marfi.

Merry Little Batman

Režija: Majk Rot
Uloge: Luk Vilson, Jonas Kibrab, Džejms Kromvel, Dejvid Hornsbi

Ne znam koliko ste u toku, ali dobri stari Brus Vejn je otac (i to pravi otac, ne samo „Hej, hajde navuci ovaj kretenski kostim i budi moj Robin“ otac, nego biološki otac) već neko vreme. I kada njegov sin Demijan za Badnje veče ostane sam u vili Vejnovih, odlučuje da se pretvori u Malog Betmena, kako bi čuvao kuću, ali i ostatak Gotama, od svih zlikovaca koji mu ne daju mira čak ni tokom najlepše noći u godini.

Animacija je odlična, a i divno je slušati Luka Vilsona kao Betmena/Brusa Vejna, baš kao i Jonasa Kibraba kao Demijana. Uostalom, usudiću se čak i pre gledanja drugog dela Akvamena da kažem da je ovo verovatno najbolji DC film koji ćete odgledati ove godine.

Dizni Plus: Ludakris i Travolta, srećom u dva različita filma

Dashing Through the Snow

Režija: Tim Stori
Uloge: Ludakris, Lil Rej Haveri, Medison Skaj Validum

Božićni film koji malo kači društvene probleme? Niste ni znali da vam je to potrebno. Još manje ste znali da vam je potreban Ludakris u njemu.

Edi Gerik (Ludakris) je razvedeni socijalni radnik koji radi za policiju Atlante i prezire Božić zbog lošeg iskustva iz detinjstva. Kako mora da odgovori na poziv za Badnje veče, koje provodi sa ćerkom (Medison Skaj Validum), Edi nekako uspe da na sebe navuče gnev lokalnog političara. Međutim, upoznaje čoveka koji će mu pomoći, kako u poslu, tako i da otkrije pravo značenje, lepotu i magiju Božića.

Činjenica da tajanstvenog Nika upoznaje u trenutku kada ovaj izlazi iz kamina nedvosmisleno ukazuje da je reč o Deda Mrazu.

The Shepherd

Režija: Jan Softli
Uloge: Ben Redklif, Kler Prajs, Džon Travolta

The Shepherd donosi priču o pilotu Frediju Huku (Ben Redklif) koji dobija dozvolu da odleti kući za Božić 1957. godine. Njegov plan je da leti za Badnje veče i da kasno u noć ili ujutru bude sa porodicom. Međutim, usled mehaničkih problema, Fredijev avion ostaje bez goriva negde iznad Severnog mora. Deluje kao da je sve izgubljeno, ali onda misteriozni pilot (Džon Travolta) stiže u pomoć.

Adaptacija istoimene novele Frederika Forsajta, The Shepherd je odlična božićna minijatura. Jer u svega 38 minuta, The Shepherd nam kaže sve o životu, smrti, strahu, hrabrosti i, naravno, Božiću.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *