Predstava Doći će partizani opet u Muzeju Jugoslavije

Pozorišni projekat Dušana Marića u u subotu u kompleksu Muzeja Jugoslavije
2. October 2020.

U subotu, 3. oktobra od 18 časova u kompleksu Muzeja Jugoslavije održava se predstava Doći će partizani opet.

Reč je o specifičnom pozorišnom projektu autora Dušana Murića, koji se dopunjuje i razvija pri svakom novom izvođenju, a čija realizacija ilustruje dobru praksu dugogodišnje saradnje Muzeja sa nezavisnim umetničkim kolektivima. Predstavu Doći će partizani opet, uz autora Dušana Murića, izvode i razvijaju Hristina Šormaz, Miloš Janjić, Nemanja Bošković, Jana Milenković, Jelena Mijić i Ivana Koraksić, uz pomoć prijatelja.

„Predstava Doći će partizani opet je izraz neizdržive sadašnjosti i neodržive budućnosti. Kroz prizmu bliske budućnosti prizivamo otpor danas, sutra i malo sutra, sada i ovde i tamo daleko, kritički se odnoseći prema učmalim kulturnim i aktivističkim paradigmama”, ističe autor predstave i prenosi stihove kojima se predstava i inače najavljuje:
Doći će partizani opet
iskoreniće narodne neprijatelje
sadiće drveće, konoplju, lubenice
sravniće kule i gradove
jahaće popove, ženiće balerine.
Ko nekad u osam
proći će ulicom tvojom,
zakucaće i na tvoja vrata…
Ti međutim spavaš
umrežen ekranima
lajkuješ u snu
neko lice, možda dečje
neke oči, možda digitalne
jer revolucija je lepa samo dok se čeka
na zgarištu robota dva.

Kako se lepo s 25. maja vidi zlatni plus!
Doprinosite li bleštavilu?
Ovo nam je naša borba dala
Robovi na strani kapitala.

Foto: Luka Knežević Strika

Do sada je predstava izvođena više puta u KC Magacin, kao i na FAKI festivalu (Festival alternativnog kazališnog izričaja) u Zagrebu.
Dušan Murić (Ćuprija, 1971) bavi se performativnim delatnostima od 1997. i autor je brojnih predstava. Bio je stipendista DanceWeb-a (ImpulsTanz, Beč), a nastupao je u plesnim predstavama Bojane Mladenović, Isidore Stanišić, Mimarta, Ister Teatra i Foruma za novi ples. Radio je scenski pokret i nastupao u predstavama Petra Pejakovića, Anje Suše, Ivane Koraksić, i drugih reditelja. Jedan je od osnivača Stanice – servisa za savremeni ples. Dobitnik je druge nagrade stručnog žirija, nagrade kritike, i nagrade Ohrabrenje na Festivalu koreografskih minijatura 2016. (UBUS) za minijaturu Privatno kretanje.

Predstava se realizuje u okviru projekta Leto u Muzeju, koji je pre tri godine nastao sa idejom da oživi muzejski park, plato ispred muzeja i da afirmiše Muzej Jugoslavije, kao mesto za druženje i zabavu.

Predstava se igra na otvorenom, broj mesta je ograničen i potrebno prijaviti se na: https://forms.gle/htCJyNMUafvLNLdV6.

Naslovna fotografija: Ivan Marenić

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi