Premijera filma Face me autorke Jelene Pavlović

Mini premijera jednog od pobedničkih radova na konkursu Mikser Festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti BlackBox 2020: Spomenik, biće održana u DIM-u
28. October 2020.

Mini-premijera dokumentarno-eksperimentalnog filma „FACE ME!” autorke i producentkinje Jelene Pavlović, jednog od pobedničkih radova na konkursu Mikser Festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti BlackBox 2020: Spomenik, biće održana u DIM-u (Cetinjska 15a) u četvrtak 29. oktobra od 19h.

Film sagledava aspekte kulturnog identiteta, ali i aspekte suočavanja čoveka, kako sa ličnim osobinama, tako i sa spomeničkom kulturom. Prikazani su delovi spomeničke kulture bivše SFRJ i gradovi Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije – Beograd, Zagreb, Podgorica i Ljubljana. Suočavanje sa spomenicima ogledalo je sopstvenog identiteta, a tako se reflektuje i na kolektivni odraz u društvo i na (ne)mogućnosti promene. Suočavanjem naspram monumentalnog dolazi do izražaja čovekova izvorna organska priroda i podstiče ga na buđenje, pa se kroz film prikazuje spomenik budućnosti i to kao antispomenik čiji je zadatak da opomene, da identifikuje, da umiri ili uznemiri, da isprovocira reakciju i prekine letargiju, ali i da ukaže na prave vrednosti i preispita stvarnost i aktuelne prilike.
Spomenik budućnosti, u tom smislu, postavlja sledeća pitanja Koje emocije u vama mogu da probudim? Šta tražim od vas? Šta je za vas pamćenje, a šta zaborav? Koliko me poštujete? Šta u vama izazivam? Da li osećate ponos ili stid kada se pogledamo / suočimo?

„Susret spomenika i čoveka je emotivni, a ta emocija, pozitivna ili negativna, izazvaće različite reakcije i postaviti mnoga pitanja koja će pobuditi na akciju. Baš iz tih pitanja, a kroz umetničku i istorijsku komponentu, i proizilazi višedimenzionalnost i ideja o antispomeniku koji je u filmu posvećen svim antiherojima. Antispomenici nisu tako aktuelni u regionu. Treba se suočiti sa prošlošću, “face to face”, bez tabua, i, kao misleće biće biti odgovoran i voditi računa o kulturi sećanja, a pre svega u tome poći od suočavanja sa samim sobom”, kaže Jelena Pavlović, autorka filma i dodaje da je ovo tek mali skromni korak i da će se u ozbiljnu produkciju krenuti sledeće godine.

Jelena Pavlović, foto: Marija Strajnić

Režiju i produkciju potpisuje Jelena Pavlović, montažu Mina Petrović, kameru Igor Jerković i Đurđica Knežević. Uloge tumače Luka Miljković, Gordana Mićunović, Vladan Miljković i Iva Žulić. Muziku za film su radili Marko Milošević MKDSL, Tamara Ristić KEZZ.

foto: FACE ME! promofoto (Jelena Pavlović): autorka Marija Strajnić, za Before After

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!