STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Prepreka ili prag samostalna izložba Sanje Latinović u Salonu MSUB

Izložba će biti otvorena 24. juna u 19 časova, a odmah zatim očekuje vas i performans „Do not cross”
22. June 2022.

U Salonu Muzeja savremene umetnosti performans umetnica Sanja Latinović predstaviće se izložbom pod nazivom „Prepreka ili prag” koja će biti otvorena u petak, 24. juna u 19 časova. Kustoskinja izložbe je Una Popović.

Koncepcijski izložba je osmišljena kao revizija dosadašnje umetničine prakse. Prvi put objedinjeno i na izvestan način sistematizovano vizuelno pariraju i sagledavaju se njene ujednačene, a opet različite izvedbe kao misli o prirodi, izrazu i temama performans akcija.

Performans Aquarium

Na formalnom nivou njene performans akcije možemo klasifikovati podelom u tri grupe:

1. samostalne, često i radikalne izvedbe

2. kolektivni performansi na nivou promišljanja telesno i mentalno sinhronog unutar duha zajedništva

3.  kroz materijalizovane instalacije i objekte navodi publiku da učestvuje i preuzme ulogu glavnog perform – aktera.

Sve ovo, pojedinačno i objedinjeno karakteriše autorkin specifičan pristup analizi stvaranja i odvijanja umetničkog čina koji se najpre može shvatiti na nivou sprovođenja oblika različitih ponašanja, a ne kao jedan konačan, unapred formatiran model od koga se ne odstupa.

Na izložbi će biti prikazano pet do sada izvedenih ključnih javnih performansa u formatu video dokumentacije (Akvarijum, Otklon, Do not cross, Ispred zida, Movements: White), dva video performansa – jedan realizovan na master klasu M. Abramović (Napuštena), drugi pod nazivom Ptica, te pet instalacija koje podrazumevaju materijalne post festum ostatke izvedbi ali i koncepcijski se mogu razmatrati na nivou umetničkog objekta. 

Tokom trajanja izložbe umetnica će izvesti dva performansa. Na dan otvaranja prvi put u Beogradu izvešće se performans Do not cross (predhodno dva puta izveden u Švajcarskoj) gde će Latinović simbolično prekoračiti staklenu prepreku ili prag.

Ovo je performans velikog intenziteta, pre svega mentalnog, fizičkog ali na nivou publike i emotivnog.

Pri kraju izložbe biće izveden kolektivni performans Movements: White koji je umetnica zajedno osmislila sa umetnikom Rankom Đankovićem, ovo je njihov prvi zajednički rad izveden 2012. godine.

Tokom izložbe organizovaće se vođenje, razgovor sa umetnicom, ali i širi dijalog usmeren specifično na njene kolektivne akcije i saradnje.  

Muzej savremene umetnosti i Sanja Latinović zahvaljuju se Galeriji NGVU koja je podržala realizaciju izrade dve instalacije/objekta za izložbu.

Autor fotografije: V.Pavlović

Sanja Latinović (1983) završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek vajarstvo 2016. završila je Master studije, Odsek performans, na HKB Bern, Švajcarska.

Iako po vokaciji vajar Sanja Latinović svoj rad uglavnom fokusira na performansu, videu i foto dokumentaciji, birajući ih kao polja umetničkog izraza kroz koje proispituje i sam medij skulpture istražujući njegove transformativne potencijale u relacijama materija – prostor – forma – ideja.

Tematske preokupacije su joj usmerene na problematizovanje kompleksne pozicije funkcionisanja individue danas, na naša svakodnevna suočavanja sa brojnim i različitim oblicima društvenih determinisanosti, imperativa, pritisaka.

Baveći se više emocijalno psihološkom dimenzijom tih odnosa, umetnica iznosi i artikuliše svoja viđenja u nepretencioznim, svedenim vizuelnim rešenjima/izvođenjima uobličavajući ih u svojevrsne metafore o sindromima, stanjima, procesima koji karakterišu usloženu globalnu društvenu sliku.

U periodu između 2009. i 2014. bila je član grupe Treći Beograd.  2019. Sanja Latinović inicira formiranje grupe 04, koju čini generacija diplomiranih vajara Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (2004), kojoj je umetnica i sama pripadala. Njihovo polje interesovanja je bazirano na poziciji umetnika u društvu.

Izložba traje do 31. avgusta 2022. godine. Radno vreme galerije je od 12 do 20 časova, utorak neradni dan.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *