STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Protest za čist vazduh u 30 slika

Sinoć je u Beogradu održan protest za čist vazduh u Beogradu. Atmosferu sa protesta je zabeležio naš fotograf Igor Milakov.
Piše: Marina Zec

18. January 2020

Sinoć je u Beogradu održan protest za čist vazduh u organizaciji incijative Ne davimo Beograd. Građani su se okupili ispred skupštine grada Beograda gde su aktivisti održali nekoliko govora, a nakon toga krenuli u mirnu šetnju do zgrade Vlade Republike Srbije, gde je održan zaključni govor, a građani su pozvani na veliki protest 29. januara.

Beograd skoro svakog dana od početka godine, prema nalazima sajta AirVisual, spada među 10 najzagađenijih glavnih gradova u svetu. Međutim, Beograd situacija je bila najalarmatnija prošle godine, 26. oktobra 2019. godine, kada je prema istraživanjima AirVisual-a u jednom trenutku Beograd bio najzagađeniji grad na svetu.

Iako su najočiglednije posledice zagađenja oblaci smoga, ono što predstavlja najveći problem jesu čestite koje je teško primetiti, a vazduhu daju boju i miris, a to su: PM 2.5, PM 10, ugljen-monoksid, sumpor-dioksid, azot-dioksid i ozon. Od ovih čestica je nemoguće zaštititi se u potpunosti, ali je moguće delimično se zaštititi maskama, o kojima je važno pre toga da se informišete. Hirurške maske ne predstavljaju nikakvu zaštitu, već postoje posebne, koje možete nabaviti u apotekama ili farbarama.

Na protestu za čist vazduh sinoć se okupilo preko 1000 ljudi, što je jasan pokazatelj dispariteta između angažmana koji građani ispoljavaju na društvenim mrežama kada govorimo o borbi za čistiji vazduh i realne želje za angažovanom borbom i ličnim ulaganjem u promenu. Atmosferu sa protesta zabeležio je naš fotograf, Igor Milakov.

Preporučeni tekstovi

Hodač

Hodač

Predrag Vidović kroz svoj objektiv odgovara na pitanje zbog čega putuje

Pozdrav s Jadrana!

Pozdrav s Jadrana!

U novoj virtuelnoj izložbi donosimo boje Jadrana kroz objektiv fotografkinje Sofije Modošanov

Beleške sa Severa

Beleške sa Severa

Fotografije prikazuju fragmente Stokholma i obližnjih ostrva, one su intimističko – dokumentarnog karaktera.

Laguna Kafe

Laguna Kafe

U novoj foto reportaži Milana Todorovića prenosimo pejzaže Jadranske obale

The Milk of Dreams

The Milk of Dreams

U novoj foto reportaži kroz dokumentarnu fotografiju Artinjan Artinović zabeležio je ovogodišnje tradicionalno bijenale umetnosti u Veneciji

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *