Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon

Protest za čist vazduh u 30 slika

Sinoć je u Beogradu održan protest za čist vazduh u Beogradu. Atmosferu sa protesta je zabeležio naš fotograf Igor Milakov.
Piše: Marina Zec

18. January 2020

Sinoć je u Beogradu održan protest za čist vazduh u organizaciji incijative Ne davimo Beograd. Građani su se okupili ispred skupštine grada Beograda gde su aktivisti održali nekoliko govora, a nakon toga krenuli u mirnu šetnju do zgrade Vlade Republike Srbije, gde je održan zaključni govor, a građani su pozvani na veliki protest 29. januara.

Beograd skoro svakog dana od početka godine, prema nalazima sajta AirVisual, spada među 10 najzagađenijih glavnih gradova u svetu. Međutim, Beograd situacija je bila najalarmatnija prošle godine, 26. oktobra 2019. godine, kada je prema istraživanjima AirVisual-a u jednom trenutku Beograd bio najzagađeniji grad na svetu.

Iako su najočiglednije posledice zagađenja oblaci smoga, ono što predstavlja najveći problem jesu čestite koje je teško primetiti, a vazduhu daju boju i miris, a to su: PM 2.5, PM 10, ugljen-monoksid, sumpor-dioksid, azot-dioksid i ozon. Od ovih čestica je nemoguće zaštititi se u potpunosti, ali je moguće delimično se zaštititi maskama, o kojima je važno pre toga da se informišete. Hirurške maske ne predstavljaju nikakvu zaštitu, već postoje posebne, koje možete nabaviti u apotekama ili farbarama.

Na protestu za čist vazduh sinoć se okupilo preko 1000 ljudi, što je jasan pokazatelj dispariteta između angažmana koji građani ispoljavaju na društvenim mrežama kada govorimo o borbi za čistiji vazduh i realne želje za angažovanom borbom i ličnim ulaganjem u promenu. Atmosferu sa protesta zabeležio je naš fotograf, Igor Milakov.

Preporučeni tekstovi

Ko to tamo pliva?

Ko to tamo pliva?

U novoj foto reportaži kroz dokumentarnu fotografiju zabeležili smo ovogodišnje tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst na Tamiškom keju

Light/Dark Balance

Light/Dark Balance

U novoj virtuelnoj izložbi predstavljamo radove mlade fotografkinje Nađe Stanojević

Belgrade is Burning (2021)

Belgrade is Burning (2021)

Fotografije dreg kulture u Srbiji Jelene Simeunović sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Trag koji ne vidiš

Trag koji ne vidiš

Fotografije urbanih supkultura u Srbiji Aleksandra Anđelkovića sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Beograd koji nismo upoznali

Beograd koji nismo upoznali

Fotografije romske zajednice u Srbiji Mihajla Markovića sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Vidljivo / nevidljivo

Vidljivo / nevidljivo

Fotografije života ljudi u ekološki zagađenim sredinama Nede Mojsilović sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Decentralizovana borba

Decentralizovana borba

Fotografije žena radnica u Srbiji Artinjana Artinovića sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Beograd, u prolazu

Beograd, u prolazu

Pogledajte virtuelnu izložbu i omaž Beogradu mladog fotografa Matije Borbelja

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!