Prvi Autonomni festival žena u Novom Sadu

Dobrodošle/i na prvi Autonomni Festival Žena - AFŽ
16. September 2020.

Autonomni festival žena – AFŽ održaće se prvi put,  od 21. septembra do 10. oktobra u knjižari Bulevar Books u Novom Sadu. 

Pozivamo da zajedno, razgovorom otvorimo prvi AFŽ- Autonomni festival žena.

21.09. ispred knjižare Bulevar books, Bulevar Mihajla Pupina 6.
17h otvaranje AFŽ Bazara i festivala,  Predstavljenje sadržaja i ideje festivala
17.45 izjave za medije
19.00 tribina „Umetnost, žene, invaliditet”

AFŽ nastaje kao otpor nasilju, mržnji, tradicionalnim i retrogradnim strukturama. Prava i položaj žena u društvu nije samo žensko pitanje, već se tiče celokupne  zajednice i društva kao najšireg sistema. Zbog toga će AFŽ biti mesto susreta  lokalnih žena i globalnih tema. Festival će sadržati edukaciju o ženskim pitanjima,  podizanje njihove vidljivosti, razmenu mišljenja, promovisanje značaja ženskog  udruživanja, rodno senzitivnog izveštavanja u medijima, isticanje dobrih praksi u vezi  sa pitanjem nasilja prema ženama; direktno informisanje o delovanju u kriznim  situacijama; korišćenje umetničke prakse i sadržaja iz popularne kulture u  nastojanjima za poboljšanje života žena. 

Strategija festivala jeste prožimanje teorije, prakse, aktivizma, umetnosti i  animiranje i uključivanje građanstva u sve AFŽ aktivnosti. 

Tokom dvadeset dana trajanja nultog AFŽ festivala promovisaćemo kulturu nenasilja kroz tri programske celine:

1. Mala škola ljudskosti

Tribine kao susret teorije i prakse na teme nasilja prema ženama i tzv. manjinskih ženskih grupa, biseksualne žene, Romkinje, žene sa invaliditetom;

2. Mala škola medijske pismenosti

Medijska edukacija o rodno senzitivnom izveštavanju; 

Uspostavljanje medijske redakcije festivala (tokom radioničarskog rada);

3. Mala škola kulture i aktivizma

Interaktivna izložba „Nasilje ima jedno lice”;

Putevima umetnica – turistička vođenja po gradu i obilaženje mesta značajnih za živote umetnica i drugih znamenitih žena u Novom Sadu od 19. veka do danas.

Protestni hor: uspostavljanje govorno-pevačkog hora koji se suprotstvalja opštem nasilju u društvu i skreće pažnju na goruće probleme svojim nastupima na ulicama u različitim delovima grada.

Prodajni ženski bazar – prilika da kreativke iz Novog Sada i okoline besplatno izlažu i predstave svoj rad; 

Novi Sad nema festival koji kroz socijalno angažovanu umetnost baca svetlo na  suštinsku temu demokratiije – pitanje roda i rodne ravnopravnosti. Ideja je da ga ovim  putem uspostavimo i nastavimo organizovanje svake naredne godine!

Ulaz na AFŽ je besplatan.

Okupljene oko SOS ženskog centra Novi Sad i novosadske feminističke mreže,  aktivistkinja, novinarki, umetnica, radnica, naučnica, terapeutkinja, teoretičarki. 

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Avatar

    Svaka čast za ideju! Bilo je vreme!

    Reply

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!