Prvi plus size brend u Srbiji: Kataliza dizajn

Kata Ivakić je iz potrebe da napravi odeću koju će voleti i u kojoj će voleti sebe, naučila da šije, a iz potrebe da svojim radom utiče na druge, stvorila je Katalizu.

27. May 2018

Kata Ivakić je producentkinja, krojačica, social media menadžer, blogerka i tvorac prvog plus size brenda u Srbiji. Iz potrebe da sebi napravi odeću koju će voleti i u kojoj će voleti sebe, naučila je da šije, a iz potrebe da svojim radom pozitivno utiče na druge stvorila je Katalizu.  Nedavno je otvorila konkurs za 7 plus size devojaka koje bi učestvovale u njenoj kampanji. Za nekoliko dana javilo se njih 130 od Beograda do Zagreba.

Zašto Kataliza?

Kata Ivakić: Želela sam nešto što ima veze sa mojim imenom. U početku su mi padale na pamet samo neke katastrofe i kataklizme, haha. Kataliza je hemijska reakcija koja se dodaje reakcionom sistemu da bi ubrzala proces. Kada jednom počneš da voliš sebe i  ta ljubav prema sebi postane stvarna, to više ne može da nestane, ne može da se promeni u nešto drugo, više nije razgradivo. I tu se Kataliza potpuno poklopila.

Kome je Kataliza namenjena?

Pre svega plus size devojkama. Ne isključujem nikoga, ali pretežno tim spektakularno oblim devojkama kako ja volim da ih zovem zato što ne postoji kvalitetna ponuda za njih u Srbiji. One su mi prva ciljna grupa.

Zašto po tvom mišljenju do sada nije postojao ovakav brend kod nas?

Nemam odgovor na to pitanje. Ja bih volela da je netačno da dizajnerima to nije lepo. Ipak, istina je da uvek prvo nestanu veći brojevi u prodavnicama. Ne mogu da  verujem da sami brendovi ne vide da je potražnja za tim velika, možda zato što su se izgradili kroz sliku mršavih devojaka sada ne žele da  uključe plus size stvari. Sa druge strane, Srbija nije plodno tlo za pokretanje biznisa. Ljudi se plaše da pokrenu nešto novo.

Kakva je potražnja za tvojim haljinama?

Velika. Nisam očekivala ovoliku potražnju. Devojke su oduševljene jer mogu da ih nose na četiri različita nacina. Postaje čak fizički teže da ja to sve sama ispratim, ali se trudim da uradim bar dve hajine dnevno.

Na šta se devojke najviše žale i koji je bio tvoj najveći problem kada si tražila sebi odeću u radnjama?

 Generalno je jako mali izbor za krupnije devojke u radnjama. Ne postoji mnogo lepih i modernih stvari u većim brojevima, već pretežno basic komadi.Rezultat je da se devojke zbog toga ne osećaju ženstveno, a ženama je jako bitno da budu lepe. Umesto da se u tome uživa, iskustvo šopinga postaje neugodno. Devojke žele da  kupe sebi lepe stvari, ali nemaju gde.

Kako je proteklo prvo otvaranje Kataliza konkursa?

Otvorila sam konkurs za  7 plus size devojaka koje bi dobile besplatno šminkanje, frizuru, profesionalno fotkanje i, naravno, Kataliza haljinu. Nisam uopšte očekivala toliki odziv. Nije bilo nikakvog budžeta za marketing. Na kraju se prijavilo čak 130 devojaka od Beograda do Zagreba. Uslov je bio da pošalju svoje slike i svoju priču, koja mi je izuzetno bila važna.Njihove priče su snažne i inspirativne i treba da se čuju. Devojke su se generalno osećale kao da se konačno neko i njih setio.  Imali smo ceo dan ulepšavanja i fotkanja sa sedam izabranih devojaka, koje će u narednih šest meseci biti i brend ambasadori Katalize. One su, takođe, postale savetodavno telo za moje buduće haljine. Jako mi je bitno da čujem njhove potrebe. Svih ostalih 120 devojaka koje su se prijavile dobiće takođe po haljinu na poklon od mene. Želim da pokrenem kulturu pozitivne komunikacije o tom problemu i njegovom rešavanju. Žene međusobno moraju bolje da se razumeju i podržavaju.

Želim da pomognem drugima kao i samoj sebi, da zavolimo svoje trenutno telo i što je još važnije, sebe. Želim da dokažem da je bolje biti unikatna veličina nego univerzalna. Ceo život sam slušala: Šteta što nisi mršava, mogla si biti model. Eto, možda i to može da se promeni. – Doroteja Živković

Haljine šiješ u vedrim, upečatljivim bojama. Da li time želiš da razbiješ verovanje da se punije devojke pretežno oblače u crno kako bi sakrile svoje obline?

Apsolutno. Ja volim crnu, to je jedna elegantna boja, ali mislim da tu nema šta da se krije. Pokaži sve, najbolju verziju sebe i svog tela  u datom momentu  Devojke sa kojima sam radila su bile vrlo raspoložene za vedre boje. Okej je da nosiš bilo koju boju. Vedre boje stoje lepo svima.

Čini mi se da tvoje haljine lepo stoje svakom tipu tela. Devojke ne moraju da izgube kilograme ili pak da imaju izražene obline da bi izgledale lepo u njima. Da li je to poruka koju želiš da pošalješ, da je tvoj kroj fluidan, svakome dobro stoji?

Da. Taj kroj svima dobro stoji, od najsitnije do najkrupnije devojke i potpuno stojim iza toga.  Telo devojke daje toj haljini specifičnost. Na svakoj devojci moja haljina izgleda potpuno drugačije.

Zbog čega si poželela da upišeš kurs šivenja i da li si već tada imala ideju o Katalizi?

Da bih naučila da šijem odeću za sebe. Nisam bila zadovoljna ponudom u prodavnicama, a želela sam da se lepo i ženstveno obučem. Oprobala sam se u različitim hobijima, ali mi se šivenje najviše svidelo. Probudilo je potpuno kreativnost u meni. Ideja o Katalizi se rodila kasnije. Na neki način uvek sam kanalisala Katalizu pod drugim imenom i kroz druge medije. Kao mlađa, imala sam plus size projekte kao sto je bio Dnevnik debele devojke. Uvek sam imala potrebu da motivišem druge kroz svoj rad.

Trebalo bi da postoji mnogo veći izbor garderobe za devojke koje su plus size. To bi sigurno pozitivno uticalo na njihovo samopouzdanje. – Slavica Topalović

Smatraš li da je uslov za dobar brend da proizvod prvo odgovara tebi?

Da, smatram da jeste.  Ja nikad ne bih prodala nešto što se meni ne dopada. Vodim se time da moram da živim taj brend. Kataliza je Kata i obrnuto.

Koje je tvoje mišljenje o komentarima da plus size brendovi šalju pogrešnu poruku o zdravlju?

Ne slažem se sa tim. Sa jedne strane, često vidimo instagram  slike mršavih modela kako jedu brzu, nezdravu hranu. Apsolutno ne promovišu zdrav život i to nikome ne smeta. Plus size modeli treniraju i često na svojim društvenim mrežama pokazuju da se bave različitim sportovima i šalju poruku koju delim sa njima, a to je da kada prihvatiš sebe možes da živiš kao potpuno skladna, normalna žena.Hajde da se hranimo zdravo da bismo se hranile zdravo, a ne samo da bismo smršale. 

Kako bi opisala filozofiju Katalize u par rečenica?

Kataliza je proces. Rad na sebi je proces. Volela bih da i druge devojke prođu proces prihvatanja sebe. Voleti sebe u svakom momentu života. Ne želim da provedem život na dijeti i u razmišljanju da stalno nešto nije u redu  sa mnom.  Ne želim da mislim da nešto ne mogu samo zato što sam krupnija. Poruka je jasna, moraš prvo da zavoliš sebe, a da li ćeš izgledati mršavije ili krupnije, to je na tebi.  Poruka Katalize je da devojke treba da izgledaju prelepo u svakom momentu svog života.

Katu možete pronaći  na Fejsbuku, Instagramu @kataivakic, @katalizadesign, kao i na sajtu www.kata.rs.

 Autorka teksta: Isidora Mišić

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi