fbpx

Putovanje kroz zvuke Srbije u Karnegi hol-u

Putovanje kroz zvuke Srbije u Karnegi hol-u

Istaknuti srpski muzičari odvešće američku javnost na putovanje kroz 700 godina srpske muzike, od tradicionalne muzike do džeza

Nesvakidašnji koncept odavanja počasti srpskoj muzičkoj baštini dobio je punu pažnju u svetskoj košnici kulture – u Njujorku. Veliko interesovanje za koncert ,,Putovanje kroz zvuke Srbije“, koji se održava se večeras u čuvenom Karnegi Holu, rasprodalo je sve ulaznice. Od tradicionalne i duhovne muzike, preko klasičnih kompozicija, opera i džeza – američka i svetska javnost uvideće sve nijanse bogatog muzičkog nasleđa naše zemlje.

Večeras će se u veličastvenoj njujorškoj koncertnoj sali predstaviti spektar izuzetnih sprskih izvođača koji žive i stvaraju u Americi, kao autentični predstavnici srpskog melosa, ritma i izraza. Oni kroje raznolike karijere na najvibrantijoj muzičkoj sceni sveta, a muzičko nasleđe Srbije ih iznova inspiriše kako individualno tako i kolektivno, okupljajući ih upravo radi ovakvih projekata.

Internacionalno priznata pijanistkinja Jasna Popović godinama predstavlja Srbiju i njeno autentično nasleđe u salama svetskih muzičkih prestonica. Pre 10 godina je čuvenu dvoranu Karnegi hola ispunila zvucima klasične muzike našeg podneblja koncertom ,,Između Istoka i Zapada’’. Rasprodate karte, ovacije ključnih kulturnih predstavnika i međunarodna priznanja koja su usledila nakon, motivisale su umetnicu da se sa većim projektom vrati u američki hram zvuka. Na ovo putovanje kroz srpsku muziku staro 700 godina, Jasna će povesti istaknute srpske muzičare koji žive i stvaraju u Njujorku, kao i internacionalne umetnike specijalizovane za izvođenje srpskih numera. Na sceni će biti za svakoga ponešto - od tradicionalne i duhovne muzike, preko klasičnih kompozicija, opera i džeza.

“Mnogi poznati kompozitori uključujući Čajkovskog i Bartoka su bili inspirisani srpskom muzikom i deo toga želimo da prenesemo i na slušaoce koncerta”, rekla je Jasna Popović. Ona je dodala da koncerta ne bi bilo bez podrše Kancelarije za Dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Konzulata Srbije u Njujorku i rada brojnih volontera.

Treći put na binu veličanstvenog Karnegija zakoračiće kantautorka Aleksandra Denda i vokalna grupa ,, ROSA’’. Aleksandra je suosnivač i vođa ženskog a capella ansambla ROSA koji okuplja pevačice sa 3 kontinenta sa misijom da se sačuva i neguje autentična forma ,,netemperobvanog’’ izvođenja srpske tradicionalne muzike. Ovo je drugi put da se stvaralaštvo ovog ansambla nalazi na bini Karnegi Hola, a prvi put Aleksandra je nastupila sa projektom ,, Jan Kus & The Slavo-Rican Assembly’’ predstavljajući jedinstven spoj karipskih ritmova i slovenskih melodija.

,, Kada smo osnovale ROSU, inicijalna misija bila je da sačuvamo i negujemo ovu endemsku vokalnu tradiciju, da je predstavimo sprskoj dijaspori, intelektualnoj eliti koja neguje radoznalost ka tradicionalnoj umetnosti, ali i publici koja nikada ranije nije imala priliku da je čuje. Kako je ROSA nastavljala da raste, svaki sledeći nastup i projekat nam je otvarao nova vrata i pokazivao put i način da obistinimo zamišljeno’’, ističe Aleksandra Denda. Tako je grupa nastupala u jedinstvenom muzeju MoMA u Njujorku, festivalima Golden i Mendocino, Boston University Theater itd.

Sastav je prilikom nastupa u Americi delio binu sa međunarodno priznatim bubnjarem i profesorom Markom Đorđevićem koji će takođe nastupiti ovom prlikom, sa svojim fjužn bendom SVETI (Petar Krstajić – bas, Justin Salisbury – klavir). Jedinstven pečat kompozitorskom stvaralaštvu Marka Đorđevića daju prepoznatljivi elementi srpske tradicionalne muzike pogotovo u pogledu metrike i ritmova. Njegova virtuoznost prepoznata je na najvišem nivou – naš bubnjar i kompozitor uvršten je u knjigu ,,The New Face of Jazz’’, kojoj su teme najistaknutiji džez muzičari našeg vremena. Važi za najznačajnijeg srpskog bubnjara, a ujedno je i profesor na Berkli koledžu. Kao deo njegovog benda, nastupiće i mladi Petar Pera Krstajić. Ovaj unikatni basista kombinuje melodije srpske tradicionalne muzike sa džez i elektronskim zvucima. Nedavno je diplomirao na čuvenom muzičkom Berklee College of Music pod mentorstvom neprikosnovenog vladara bas gitare Johna Pattituccija. Ubrzo potom je i osvojio nagradu na prestižnom takmičenju iz savremene muzike – Lee Ritenour’s Six String Theory. To mu je donelo priliku da nastupa, snima i putuje sa vrhunskim muzičarima svetske džez scene po SAD, Aziji i Evropi. Trenutno živi i stvara u Njujorku, sarađujući i nastupajući kao deo grupe SVETI sa svojim profesorom Markom.

Na koncertu u Karnegi Holu, 24. septembra učestvovaće i:
Protođakon Jovan Aničić, istaknuti pijanista- korepetitor Đorđe Nešić koji je svojim radom vezan je za Metropoliten Operu u Njujorku i za organizaciju Opera Amerika. Ovoga puta pratiće izuzetnu opersku pevačicu Katherine Whyte, zatim duo koji je svoju veštinu brusio na najznačajnijim edukativnim muzičkim centrima (Juilliard, Manhattan School of Music, Berklee College of Music ) - džez solistkinja Alma Mićić i gitarista Rale Mićić, uz pratnju pijaniste španskog porekla Abe Rabade.

Ostavi komentar