STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Rad je najbolji način za sticanje radnog i životnog iskustva

Marina Radivojević o svom desetogodišnjem iskustvu rada u McDonald'su
20. December 2021.

Ne postoji šablon kada je pravo vreme za početak sticanja radnog iskustva, ali smo uvideli da postoji nekoliko modela. Neki, još tokom srednje škole, rade neke jednostavnije povremene poslove, neki počnu da rade na produženom raspustu između završetka srednje škole i početka fakulteta, neki tokom studija, a neki tek kada završe studije. I sve je to u redu i uglavnom kada smo pričali sa mladim ljudima svi kažu da je to kada osete da je vreme da uđu u svet odraslih ili kada im treba dodatni novac da ostvare neku svoju želju, a da ne opterećuju roditeljske budžete.

Razgovarali smo sa Marinom Radivojević, koja je svoju profesionalnu karijeru započela sa 19 godina, nakon završene srednje škole, a pre početka fakulteta. Ideja joj je bila da ima svoj džeparac tokom studija. Posle deset godina rada u McDonald’su i tri ispita do diplome, Marina sa nama deli razloge zašto je prioritet dala poslu.

„Nakon završene srednje škole, sam položila prijemni i upisala fakultet. Onda sam, kao i mnogi koje poznajem, razmišljala šta bih mogla da radim dok ne počnu predavanja i tako sam se zaposllila u McDonald’su. Ljudi sa kojima sam radila, sam kolektiv, poslovi koje sam radila i uopšte interakcija sa ljudima su me prosto povukli da ostanem u Meku mnogo duže od planiranog. I uopšte se ne kajem zbog toga. Studiram odnose s javnošću i fakultet ću sigurno završiti, apsolvent sam i ostala su mi tri ispita do diplome. Uz fakultet i posao sam postala mama jedne divne devojčice. Znači sve se može.

Počela sam da radim u restoranu Fontana, kao obučeni radnik. Uz podršku kolega, stalne treninge, posvećenost, nastavila sam kao radnik u McCafeu, potom kao trener, a trenutno radim u Time Out restoranu, na poziciji menadžer. Moram da otkrijem da sam u Meku upoznala svog supruga. Pošto oboje radimo u istoj kompaniji, to nam je i prednost jer lakše usklađujemo smene zbog naše ćerkice.

Kad pogledam unazad ovaj period u poslovnoj karijeri mi je možda i najizazovniji, ali i najlepši. Ono što se meni lično najviše sviđa u Meku je iskustvo koje se stiče, organizacione veštine i radne navike. Najbolji način da steknete radno i životno iskustvo i jeste da imate mogućnost da radite. Smatram da iskustvo koje se stekne u Meku nema cenu i mislim da nigde ne možete kompletnije da se obučite za sve što vas kasnije čeka, a da pritom radite smene i radne sate koji vama odgovaraju. Benefita je mnogo, od redovne plate, godišnjih odmora, bonusa, sigurnog i bezbednog okruženja (u smislu da je mogućnost da se povredite na poslu svedena na minimum, da ne kažem 0%, a znam da na mnogim mestima to nije slučaj). Tačno se zna ko, šta i kad radi. Kada sam počela da radim u Meku, radila sam popodnevne i noćne smene, tako mi je odgovaralo zbog predavanja. U nekom izazovnijem periodu studija, prešla sam na part time, radila sam tri dana nedeljno. Za sve sam mogla da se dogovorim sa svojim upravnikom, i uvek su mi izlazili u susret. Nije bilo lako uskladiti posao i fakultet, ali nijednog trenutka nisam želela da se odreknem nijednog od ta dva, a mislim da to dosta govori o kompaniji u kojoj radim.

I još samo da dodam, iskustvo i veštine koje steknete u Meku ne možete naučiti na fakultetu a pritom primate platu dok radite na sebi. Tako da je moj savet mladim ljudima da se prijave za posao kod nas, mnogo toga će naučiti što će im koristiti dalje kroz život i karijeru, ali će i shvatiti koliko je za lični razvoj važan tim u kom radite i duh zajedništva koji se neguje u Meku.”

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *