fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Rad na glazbi nam je jako neopterećujuć

Razgovarali smo sa Pocket Palmom povodom novog albuma III
Piše: Marija Milić

25. October 2023

Synth-pop sastav Pocket Palma nedavno je predstavio svoj treći studijski album III. Teško je ne primetiti da je kod njih ove godine sve u znaku trojke. Ovaj trojac kog čine Anja, Luka i Bruno još od prvog abuma sjajno funkcioniše, a pored toga, ono najvažnije je to što su najbolji prijatelji. Međusobna podrška im posebno olakšava rad, a njihova lična iskustva najviše su uticala na poslednji album koji sadrži čak 14 pesama. Teže da stvaraju sve dok to i osećaju, a to što osećaju vrlo rado prenose i kroz svoje tekstove. Stoga, album III govori o njihovim ličnim iskustvima, o introspekciji i mentalnom zdravlju, usamljenosti i prihvatanju. Nedavno su promociju albuma održali u beogradskom DIM-u, kao i u zagrebačkoj Tvornici Kulture, a pored Zagreba najdraže mesto za nastupe im je Novi Sad gde uživaju u svakoj sekundi nastupa, dok je publika, kažu, abnormalno dobra.

Do sledećeg nastupa, Pocket Palma je za Oblakoder rasporedila svoje pesme u četrnaest različitih kategorija iliti stanja u kojima se svi vrlo često nađemo, te ukoliko vam treba prigodna pesma za rastanke, jesenja jutra ili mid 20’s crisis, poslušajte šta je bio njihov izbor.

Nedavno ste predstavili vaš treći album, kako se osećate sada nakon što su se slegli utisci? 

Pocket Palma: Jako dobro prolazi zasad i jako nam je drago što se publici sviđa. U trenutku kad je album izašao nam je bilo jako teško doživjeti što se zapravo događa jer smo imali toliko posla i jednostavno nismo uspjeli upiti ništa. Sad s odmakom možemo reći da smo jako zadovoljni. 

Kako je izgledao proces rada, da li se možda po nečemu razlikovao u odnosu na prethodna dva albuma?

Nije se puno toga promijenilo osim što imamo više znanja nego prije, pa je produkcija kvalitetnija. Osim toga, najveća promjena je količina inputa kojeg je Bruno imao što se tiče ovog albuma.

Prošle su već četiri godine od kada ste se na scenu pojavili kao Pocket Palma, što je možda već dovoljna vremenska distanca da možete da se osvrnete na vaš dosadašnji rad, kako ga vi vidite, šta se sve kod vas promenilo osim što vas sada ima troje?

Pa čak ni to da nas je troje se nije promijenilo, Bruno je tu zapravo od samih početaka i kroz godine je sve više i više uključen u projekt. Gotovo ništa drugo se nije promijenilo, jako dobro funkcioniramo kao trojac i najbolji smo prijatelji, pa se puno podržavamo međusobno što jako olakšava bilo kakav rad. 

Šta je najviše uticalo na ovaj album koji preispituje brojne situacije koje okupiraju živote velikog broja mladih?

Najviše naša osobna iskustva. Ne možemo pisati ni o čem što nismo i sami proživjeli, a to što proživljavamo mislimo da su bitne teme o kojima treba pričati i pokretati diskusije. 

Tema albuma jednim delom je introspekcija i mentalno zdravlje, zašto ste se odlučili da se ovoga puta okrenete toj temi i koliko je za vas bilo izazovno da na pravi način predstavite sve to?

Dogodilo se prirodno, nije pala nikakva odluka, sve što radimo je poprilično neplanirano i dolazi iz nas nekako nasumično. Kao što smo i prethodno rekli – to je tematika o kojoj treba razgovarati i koju treba destigmatizirati i drago mi je da smo uspjeli to kroz glazbu izbaciti iz sebe. To nije bilo nimalo izazovno jer stvari o kojima pričamo su dio nas, nismo ništa morali izmišljati.

Na albumu se nalazi četrnaest pesama, da li postoji neki razlog za to i koliko je zapravo bilo potrebno vremena da nastanu sve pesme?

I to se desilo potpuno neplanirano, naš uobičajeni proces je da radimo na pjesmama dok ne osjetimo da je dosta. Nekad to bude 10 pjesama, nekad 14, bitno je da mi osjetimo da je kolekcija pjesama dovoljno dobra i skladna da bi bila dijelom istog albuma. Teško je reći koliko vremena je potrebno za takvo nešto jer se, naravno, ne radi o aktivnom radu baš svaki dan. Neke pjesme su nastale prije 2 godine, neke tik prije nego što smo slali album na izradu ploča. Najveći dio albuma smo napravili krajem prošle godine i onda je još trebalo neko vrijeme za finese. Radimo sve sami pa je teško to sve staviti u neki vremenski period, ni mi sami se ne sjećamo kako i kad je nešto nastalo jer nam je rad na glazbi jako neopterećujuć. 

Pored muzičkog dela i vizuelno ste dosta upečatljivi, spot za pesmu Četiri Zida svakako je nešto što parira spotovima svetskih izvođača, kako je došlo do ideje?

Do ideje smo došli zajedno s Benjamin-om Strike-om s kojim surađujemo na gotovo svemu vizualnom u vezi benda. Htjeli smo prikazati tri različita tipa usamljenosti u vlastita četiri zida. Puno inspiracije svi smo našli u Blade Runner-u i slikama Edward-a Hopper-a koji je genije i svom načinu prikaza baš te emocije koju smo htjeli dočarati.

Pre par dana ste imali i prvi nastup u Sofiji u Bugarskoj, gde bi Pocket Palma volela sledeće da nastupa?

Sad kad smo iskusili nastup van regije, voljeli bismo svirati baš svuda. Ipak, najdraži koncerti nam uvijek budu u Zagrebu i Novom Sadu.

Iako još uvek nije kraj godine, ali nam se neverovatno bliži, šta biste istakli kao najdražu uspomenu u 2023. godini?

Većina koncerata koje smo odradili ove godine ostat će nam kao jako lijepe uspomene, a posebno moramo istaknuti Novi Sad kao mjesto u kojem je publika toliko abnormalno dobra da ondje uživamo u svakoj sekundi svakog nastupa.

A sada prelazimo na zabavni deo – rasporedite vaših četrnaest pesama u sledeće kategorije:

Pesma koju biste poslali bivšoj ljubavi?

sve je tvoje

Pesma za vožnju autom?

van kontrole

Pesma za jesenja jutra?

kolor

Pesma za razmišljanje?

ne znam

Pesma za zaljubljene?

koža

Pesma za kraj aftera?

iluzija

Pesma za lakše rastanke?

vrijeme stoji

Pesma za nedelju uveče?

četiri zida

Pesma koja opisuje mid 20’s crisis?

govori mi

Pesma za self-love?

trač

Pesma za ples?

grli noć

Pesma za zalazak sunca?

ruke

Pesma koju biste posvetili sebi-tinejdžeru?

ne mogu biti kao oni

I za kraj Himna melanholije?

usred ničega

Da li Pocket Palmu uskoro možemo očekivati u Beogradu?

Planiramo regionalnu turneju sljedeće godine, tako da se svakako gledamo i u Beogradu.

Fotografije: Benjamin Strike

Preporučeni tekstovi

Petnaest godina najbolje indie žurke

Petnaest godina najbolje indie žurke

Poslednja u nizu legendarnih Kišobran žurki biće održana 2. decembra u Dragstoru, a u susret njoj razgovaramo sa onima koji Kišobran obema rukama drže već petnaest godina

15 godina sakrivanja pod Kišobranom

15 godina sakrivanja pod Kišobranom

Drugog decembra, tj. za koji dan, jedna od omiljenih gradskih žurki prestaje da postoji, pa evo ličnog osvrta na to kako je bilo posećivati Kišobran žurke

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *