Reflektor teatar ponovo na sceni

Sezona „Post-istina je laž” je počela.
5. June 2020.

Reflektor teatar je stigao na Dorćol, a sve predstave i programe moći ćete da pratite u epicentru urbanog kulturnog života grada. Tokom celog leta predstave će se intenzivno igrati na otvorenoj i zatvorenoj sceni Dorćol Platz-a.

Sezona „Post-istina je laž” počinje 16. juna 2020. godine, predstavom „Muškarčine“ koja se redovno izvodi već više od 8 godina. Nekoliko dana kasnije, 20. juna, očekuje nas izvođenje predstave „Sumnjivo lice“ u kojoj se preispituje zašto se večno smejemo Nušiću i zašto se ni posle 130 godina nismo promenili kao društvo. Predstava „Kako ja ovo sinu da objasnim?“ koja govori o političkom, religijskom i etnički zasnovanom ekstremizmu zakazana je za 23. jun 2020.

Predstava Muškarčine

Sada, nakon vanrednog stanja, svi mogu da se vrate tamo gde su stali, a u slučaju ekipe Reflektor teatra to je Dorćol Platz, gde je dan pred zabranu javnih okupljanja održano i premijerno izvođenje nove predstave „Urednik”. U vezi sa trenutnom situacijom i partnerstvom Reflektora i Dorćol Platza, Vojkan Arsić, osnivač Reflektor teatra i reditelj, kaže:

„Sve krize koje su zadesile civilizaciju uvek su donosile velike promene, novine i umetnička usmerenja. Kod nas se upravo to dogodilo i srećan sam što smo period koji je iza nas iskoristili da iz njega izađemo jači, jer živimo u trenutku u kom je nezavisna i slobodna kulturna scena više nego potrebna svakom čoveku. Pozorište mora biti psihijatar u ovoj režimskoj histeriji koja građane dovodi do ludila i potpunog neznanja. Dorćol Platz je upravo to – art komuna otvorena za kreativne ljude, mesto susreta svih koji se zalažu za kulturne i društvene promene. Reflektor teatar je svestan trenutka i apsolutno spreman da usmeri sva svoja svetla ka svim temama koje naše društvo gura u mrak.”

Aktivnost i u stvarnom i u digitalnom svetu

Tokom vanrednog stanja, Reflektor teatar je odgovorio na situaciju i kreirao niz online sadržaja koji su imali za cilj da budu podrška građanima u teškim trenucima, a u kojima je učestvovalo preko 100 javnih ličnosti.

Reflektor teatar izabrao je i novog diraktora – Marka Panajotovića, dugogodišnjeg glumca i člana teatra, a koji je funkciju preuzeo upravo tokom vandrednog stanja.

„Nismo samo želeli da rekreiramo stvari koje inače radimo u fizičkom prostoru, želeli smo da napravimo nova iskustva i da steknemo znanja i napravimo puno novih sadržaja, iz kojih će mnogo toga dobrog proisteći i posle izolacije. Želeli smo da iskoristimo digitalne tehnologije za kreiranje novih, interaktivnih momenata. Jako smo uzbuđeni u vezi sa onim što nas čeka i žudimo za povezivanjem sa novim ljudima i prepoznavanjem u vrednostima žive umetnosti”, rekao je novi direktor i dodao da se nada da će doći do regeneracije pozorišta i da će se ono vratiti na svoj pravi, vrednosni put.

Pored digitalnog sadržaja i junskih izvođenja, Reflektor teatar najavljuje još zanimljivog programa preko leta, među kojima i izvođenje popularne predstave „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”, ali i svoje najnovije predstave – „Urednik”.

O očekivanjima glumaca i glumica od leta, ali i susreta pozorišta sa novim izazovima, Đorđe Živadinović Grgur, glumac i član Upravnog odbora Reflektor teatra, kaže:

„Umetnost je uvek izlazila bolja i pametnija posle najvećih kriza. Uz pažljivo i odgovorno ponašanje, za početak ovog leta, igrajući predstave na otvorenom, stvoriće se prilika za sve da prate programe za koje su bili uskraćeni. Takođe sam uveren da se svi radujemo ponovnim susretima s kolegama i prijateljima koji će u ovim okolnostima doneti možda i neku novu, svežiju, drugačiju energiju koja će nas podsetiti zbog čega volimo pozorište i zašto je ono važno i onima koji ga stvaraju i onima koji konzumiraju.”

Reflektor teatar je nezavisna omladinska pozorišna produkcija, izrasla iz pozorišnog programa organizacije Centar E8 sa ciljem „mejnstrimovanja“ omladinskog, angažovanog, novog i drugačijeg pozorišnog izraza.

Sve informacije o repertoaru, ulaznicama i drugim sadržajima koje Reflektor teatar priprema, možete pronaći na www.reflektorteatar.rs

 

 

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi