fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Restaurisana verzija We the Living zatvara ovogodišnji Festival nitratnog filma u Kinoteci

Festival će biti zatvoren u četvrtak 15. juna projekcijom koja počinje u 20 časova
13. June 2023.

Italijanska filmska adaptacija čuvenog klasika Ajn Rend „We the Living” („Mi živi”), reditelja Goffreda Alessandrini iz 1942. godine, zatvoriće 25. Festival nitratnog filma 15. juna u 20:00 u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj. Evropska premijera restauirisane verzije filma zajednički je projekat Ajn Rend centra Evropa i Jugoslovenske kinoteke.

Film je baziran na romanu čuvene američke filozofkinje i književnice ruskog porekla, Ajn Rend, iz 1936. godine. U pitanju je ratna romantična drama čija radnja je smeštena boljševička Rusiji, posle Oktobarske revolucije. Kira Argounova, smela mlada devojka iz bogate porodice koja želi da postane inženjer, otvoreno iznosi svoje antikomunističke stavove i prkosi novim vlastima. Dok se njena porodica bori da preživi u Sankt Peterburgu koji se brzo menja, Kira upoznaje mladog begunca Lea Kovalenskog, koji se krije od GPU – tajne policije. Posle tajnih sastanaka, oni se zaljubljuju i ubrzo pokušaju da pobegnu iz Rusije na krijumčarskom brodu, ali bivaju uhvaćeni, a Leo završava u zatvoru. Svojim šarmom Kira izdejstvuje od simpatičnog oficira GPU-a da Lea oslobode. On se seli u mali stan, a ubrzo mu se pridružuje i Kira, prkoseći porodici i konvencijama. Jedva sastavljaju kraj s krajem jer Leo, zbog porekla, ne može da dobije nijedan drugi posao osim teškog fizičkog rada, što prouzrokuje početnu fazu tuberkuloze. Kira upoznaje Andreja Taganova, visokog funkcionera GPU-a i idealističkog komunistu, i nakon početnog sukoba ideologija, između njih dvoje se stvara uzajamno poštovanje. U njihovoj napetoj drami, roman, kao i film, pokazuje šta teorije komunizma znače u praksi.

Ovo nije samo priča o politici, već i o ženama i muškarcima koji moraju da se bore za egzistenciju iza nastupajuće crvene čizme. To je slika šta diktatura – bilo koje vrste – čini ljudskim bićima, kakvi ljudi mogu da prežive i koji od njih ostaju kao krajnji pobednici.

Film je originalno snimljen iz dva dela – „Noi vivi” („We Live”) i „Addio Kira” („Goodbye Kira”). Režiju potpisuje neo-realista Goffredo Alessandrini, a u glavnim ulogama su Alida Valli kao Kira Argunova, Rossano Brazzi kao Lav Kovalenski i Fosco Giachetti kao Andrej Taganov.

Nominalno antikomunistički, ali de fakto anti-autoritarni film snimljen je i puštan u Italiji tokom Drugog svetskog rata, a zatim ga je Musolinijeva fašistička vlada zabranila i povukla sa bioskopskih repertoara. Film je decenijama bio izgubljen i zaboravljen, a zatim pronađen i restaurisan uz učešće Rend. Ponovo je ugledao bioskopsko platno u Sjedinjenim Američkim Državama 1986. godine.

Jedna od kritika iz prestižnog magazina Film Comment iz 1987. godine je glasila: „Mi živi je čudesno uzbudljiva melodrama, rađena u stilu starog dobrog Holivuda, iznenađujuće verna noveli čija se radnja većinom odigrava u Petrogradu ranih dvadesetih godina. U filmu se nalazi nekoliko scena izuzetne atmosfere, a ono što nije srazmerno kvalitetu jeste budžet, koji ne odgovara tako epskom scenariju. Ako i nije remek-delo, Mi živi zasigurno je fascinantan i vredan deo filmske istorije.”Ajn Rend centar Evropa je neprofitna organizacija osnovana 2016. godine, prvobitno pod nazivom Balkanski objektivistički centar. Svojim glavnim programom – Džon Galt školom, Centar je započeo svoju misiju, da pojedincima širom Balkana ukaže na prednosti koje im filozofija Ajn Rend – objektivizam, može pružiti u njihovim životima.

Šireći svoj uticaj i delovanje, vrlo brzo su uzeli novo ime i postali sedište evropskog objektivizma.

Festival nitratnog filma predstavlja prestižnu manifestaciju Jugoslovenske kinoteke, posvećene prikazivanju i čuvanju filmova snimljenih na nitratnim filmskim materijalima. Ovaj festival ima dugu istoriju – osnovan je 1999. Svake godine na festivalu se okupljaju filmski entuzijasti, stručnjaci i ljubitelji kinematografije kako bi uživali u retkim i dragocenim ostvarenjima snimljenim na nitratnoј traci. Festival je postao sinonim za izvanrednu projekciju klasične filmske industrije i pruža jedinstvenu priliku da otkrijete bioskopske dragulje iz prošlosti. Оva manifestacija svojim programom promoviše značaj očuvanja i restauracije nitratnih filmova kao dela kulturne baštine i filmske istorije.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *