fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Sa džinom nema tačnih i netačnih odgovora

Zločin i kazan - lagano, nenametljivo piće koje klizi
Piše: Marija Milić

9. September 2022

Previše stari da proizvode pivo, suviše mladi da proizvode rakiju – otprilike tako su devetorica muškaraca počela sa pravljenjem džina po imenu Zločin i kazan. Recepte su ukrali; svaka fora, svaki korak, sve je maznuto, jer oni stoje na leđima džinova. Naziv je, takođe, polupozajmljen, a Marko Marjanović, sa kojim smo razgovarali o zanatskoj proizvodnji, govori nam da time žele da njihov džin postane obavezna lektira, takoreći remek-delo.

Proces proizvodnje ovog zloDŽinskog napitka sastoji se iz dva koraka: maceracije i destilacije, a Marko kaže da se ne zna koji od njih je dosadniji, posebno za prepričavanje. Stoga smo od njega zatražili savet kako je najbolje konzumirati ovaj zločin iz kazana.

Kako je došlo do toga da krenete sa zanatskom proizvodnjom džina?

Marko: Bili smo previše stari da proizvodimo pivo, suviše mladi da proizvodimo rakiju, nekako grubi da proizvodimo vino i nestrpljivi da proizvodimo viski, tako da smo bili u savršenom životnom i mentalnom dobu da se posvetimo nečemu što nam može dozvoliti da budemo kreativni u recepturama, što će nam dozvoliti da učimo i što će nam pružiti zadovoljstvo da nešto stvorimo od nule. Hteli smo da se ljudima nasmeju oči kada probaju naš džin. Da osete da je to piće spremljeno kao da smo ga spremali samo za nas.

Kako izgleda proces proizvodnje, s obzirom na to da postoje različite tehnike?

Mi džin vidimo kao lagano, nenametljivo piće koje klizi. Džin koji mi pravimo treba da bude mek. Jednostavan. Takav je i proces proizvodnje. Pravolinijski. On se sastoji od maceracije i destilacije. Ne zna se koji od ta dva dela proizvodnje je dosadniji. Posebno za prepričavanje.

Maceracija je proces pripreme, gde naš ceo recept nastaje, kada se svi sastojci „potope“ da puste svoje ukuse, arome i mirise. A proces destilacije je onaj gde sve to sada pročistimo i uzmemo ono najbolje. Naš svemirski kazan nam dozvoljava da se sa procesom destilacije igramo i da stvarno možemo da izvučemo ono najsvilenkastije od naših sirovina.

Kleka je glavni sastojak svakog džina, a pored toga, ima i drugih žitarica i biljaka, koji je vaš tajni recept (ako želite da podelite sa nama)?

Izvor: knwoyourmeme.com

Tajni sastojak je zločin. Sve je ukradeno. Svaka fora, svaki korak. Sve smo maznuli. Znate, mi smo nov igrač, i morali smo od nekoga da naučimo nešto, pa smo odlučili da od najboljih uzmemo ono što se nama čini da je najbolje. I u recepturi i u procesu proizvodnje, pa i u dizajnu i kreiranju samog brenda. Mi stojimo na ramenima džinova.

Koliko proizvodnja ovog pića zahteva znanja i dodatne opreme?

Zapravo, ne zahteva mnogo. Ako želite, vi možete džin napraviti sada kod svoje kuće. Nabavite kleku, potopite je u votku, dodajte korijander, suve biljke, citrus, začine po želji i posle par dana sve to procedite. Vi ste napravili džin. Ali, ako želite da proizvedete kvalitetan, ukusan, proziran i pitak džin – onda zovite nas. Mi unapređujemo našu proizvodnju i povećavamo naša znanja svakoga dana. Eksperimentišemo, probamo, sve u cilju da podižemo nivo kvaliteta, ukusa i generalnu percepciju proizvoda.

Zašto baš džin?

Džin smo izabrali iz razloga što nam je dao najviše slobode. Džin je piće koje vam otvara vrata pravljenju koktela, kombinacija koje vama odgovaraju. Sa džinom nema tačnih i netačnih odgovora. Džin je zahvalan. Jači, slabiji, razblaženiji, čist. On je tu da se prilagodi onome što je vama potrebno. Kao da opisujemo najboljeg ortaka.

Naziv je insiprisan čuvenim romanom Zločin i Kazna, ovde zloDŽIN dolazi iz kazana? Da li možda postoji neki razlog za ovu referencu ili je u pitanju samo igra reči?

Pa, želeli smo da naš proizvod postane obavezna lektira. Mislim da smo, kada smo prvi put čuli za ovo delo Dostojevskog, tada svi prvi put čuli i izraz remek-delo. Igra reči se nekako sama nametnula, zbog glavnog instrumenta koji koristimo, i kada je jedan od nas to izgovorio naglas, od tog trenutka više nije bilo rasprave oko imena. Srećom, setio se ovog romana, a ne Idiota. To bi bilo malo teže objasniti ljudima.

Šta je najizazovnije kod zanatske proizvodnje pića?

Najizazovnija stvar je pronaći šta je vaš proizvod. Šta je vaša priča koju želite da servirate ljudima. Naš cilj je bio da stvorimo proizvod kojim smo mi zadovoljni, da taj proizvod ljudi mogu da priušte i da on odiše zabavom. Mi se nadamo da smo u tome uspeli, jer je ceo proces oko kreiranja onog što jesmo i što ćemo biti – veoma zabavan.

Da li samostalno uzgajate i potrebno voće i žitarice koje kasnije koristite u proizvodnji?

Za sada i to krademo, ali se nadamo da ćemo u jednom trenutku moći da ukrademo i neko parče zemlje gde ćemo moći bar neke od sastojaka sami da uzgajamo. Nadamo se da u tom procesu nećemo morati da ubijemo babu.

Gde trenutno može da se nabavi vaš proizvod?

Za sada ga možete kupiti na našem sajtu www.zlocinikazan.rs, a nadamo se da ćemo uskoro biti prisutni u kafićima, barovima i specijalizovanim radnjama. Ako neko želi da uvrsti naš džin u svoju ponudu, neka kontaktira s nama. Otvoreni smo za sve ideje. Koje ćemo vam ukrasti, naravno.

Saveti za konzumiranje džina?

Naš predlog će uvek biti – džin, soda voda, kriška limuna, led i slamčica. To je, naravno, elitistički pogled frustriranih proizvođača, koji misle da je ovaj asketski pristup jedini ispravan jer samo tako vaše nepce može da oseti sve note džina.

A zapravo – uživajte u njemu kako vama odgovara. Sa tonikom, Fantom, biter lemonom, dodajte mu voće, šampanjac, tresnite ga čistog. Šta god radi. Šta god vas radi. Mi vas nećemo osuđivati.

Preporučeni tekstovi

Čudesni svet Aleksandra Denića

Čudesni svet Aleksandra Denića

Ja se trudim da svet prikažem onako kako ja mislim da bi trebalo da izgleda, to jest da favorizujem one delove društva koje smatram etički ispravnim i u skladu s mojom estetikom

Cirkus je mesto za sve

Cirkus je mesto za sve

Sa mladom dizajnerkom Marizom Pavlović o predstojećem performansu u okviru Samita nesvrstanih

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *