fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Šah sa Vladimirom

O igranju šaha i humanitarnim turnirima
17. October 2022.

Vladimir Radojković ima 23 godine i šahista je, rođen u Leskovcu. Bavi se humanitarnim radom, ima svoj šahovski klub, sportski magazin i autor je knjige ,,Šah sa Vladimirom” koja je dostupna u preko 150 država sveta.

Sa Vladimirom smo razgovarali o interesovanjima koja gaji, prvim susretima sa šahom i humanitarnim turnirima koje organizuje, a ispričao nam je i kako izgleda igranje šaha na platformi FIDE, na čijem kupu će Vladimir učestvovati krajem oktobra.

Sa šahom si se upoznao još pre polaska u osnovnu školu. Da li se sećaš šta te je tada zaintrigiralo i privuklo ovoj igri?

Da, tada je bio moj prvi susret sa šahom, kad sam na poklon dobio šahovsku tablu sa figuricama. Lep, interesantan dizajn figurica i nova igra koju sam upoznao zaintrigirali su me da o šahu saznam nešto više.

Šahu si se vratio 2019. godine, posle pauze tokom koje si se posvetio košarci i odbojci. Kako je to izgledalo i da li ti je bilo teško da ponovo uđeš u formu?

U srednjoj školi su me privlačili sportovi sa loptom, a najviše košarka i odbojka, međutim, zbog toga što nosim naočare nisam mogao da treniram u nekom klubu, već sam igrao u školi na nastavi fizičkog. Naišao sam na aplikaciju Play Magnus kreiranu od strane tima aktuelnog svetskog šampiona Magnusa Karlsena, te sam uz pomoć nje, platforme Lichess, kao i na tabli, vežbao šah, a krajem 2020. godine pojavila se serija Damin gambit koja me je dodatno podstakla da se bavim šahom, tako da sam definitivno odlučio da se posvetim šahu i da aktivno treniram kako bih bio što bolji. Ništa nije toliko teško kad nešto volite i kad želite da to ostvarite, onda stremite ka tome samo hrabro i samouvereno.

Koje su prednosti FIDE, kao platforme na kojoj najčešće igraš šah?

Od prednosti bih izdvojio mogućnost da pronađete šahovski klub ili da dobijete neku od šahovskih titula nakon određenog broja mečeva zahvaljući rejtingu koji ostvarite. Ja sam prošlog meseca dobio titulu Arena Candidat Mastera i to je moja prva titula. Organizuju razne turnire na kojima možete da učestvujete, a na nekima od njih da osvojite određenu nagradu. Ostavimo nagrade po strani, jer je najvažnije nakon svake partije uraditi kvalitetnu analizu i raditi na poboljšanju kvaliteta igre. Krajem oktobra učestvujem u jednom od tri kupova, a to je Regionalni evropsko-afrički kup i sastoji se iz tri etape. Dvadeset najboljih iz svake od tih etapa idu u finale, a dva prvoplasirana u finalu putuju na takmičenje u Berlin 2023. godine.

Da li imaš trenera i na koje načine se usavršavaš?

Moj trener je Mariam Janiashvili, mlada i talentovana šahistkinja iz Gruzije. Radimo analize šahovskih partija i posle dobijem zadatke koje rešavam. Osim analiza sa trenerom, razgovaram sa ostalim šahistima nakon takmičenja ili partije i analiziramo poteze. Veoma sam zadovoljan svojim trenerom i nadam se da ćemo imati dugu i uspešnu saradnju.

Napisao si i knjigu „Šah sa Vladimirom” – kome je ona namenjena i kako je došlo do te ideje?

Knjiga „Šah sa Vladimirom” namenjena je svima onima koji žele da se bolje upoznaju sa magičnim svetom šaha, a posebno deci i mladima. Pokušavao sam da nađem knjigu u kojoj je obuhvaćeno od svega po malo o šahu i onda sam razmišljajući o knjizi došao na ideju zašto ne bih stvorio delo koje može koristiti kako onima koji žele da usvarše tehinku igranja šaha, od početnog do naprednog nivoa, tako i šahistima, a uz to da obuhvati sva ona poglavlja koja su u mojoj knjizi. Knjiga je objavljena u digitalnom formatu, ispunjena je slikama i predstasvlja šah na jedan zanimljiv način. U prodaji je na Google Play i iTunes marketima. Sigran sam da će čitaoci uživati, a deo novca od prodaje knjige sam planirao
da doniram u humanitarne svrhe.

Organizuješ i humanitarne turnire u šahu. Kakav je odziv i zainteresovanost, da li svako može da učestvuje u turnirima? Koliko vremena iziskuje bavljenje humanitarnim radom?

Sa grupom ljudi na platformi Lichess organizujemo humanitarne turnire u šahu. Odziv je odličan i aktivno radimo na povećanju broja učesnika. Svako ko želi može da učestvuje, a da bi učestvovali, potrebno je da porukom ili preko računa u banci doniraju novac za pomoć deci i odraslima koji su korisnici fondacije Budi Human. Nama jedna poruka ne znači puno, a nekome je to put do leka, do svetlije i radosnije budućnosti. Ne iziskuje puno vremena, jer radimo kao tim, a za mene bavljenje humanitarnim radom predstavlja posebno zadovoljstvo.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Planovi za budućnost su usavršavanje načina igre i što je moguće ostvarivanje boljih uspeha na takmičenjima. Uz posvećenost, želju za napredovanjem i aktivnim treninzima, te planove je moguće ostvariti.

Najnovije iz: Sanduče

Ment Ljubljana slavi 10. rođendan

Deseto izdanje festivala muzičkih otkrića, koje se prostire na 15 koncertnih i konferencijskih prostora širom Ljubljane, uključuje nastupe više od 80 evropskih umetnika

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *