STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Selekcije Hrabri Balkan i Sirovo na Festivalu autorskog filma

Pet filmova koje ne treba da propustite na predstojećem FAF-u

23. November 2022

Ovogodišnji Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 25. novembra do 2. decembra u šest bioskopskih dvorana u Beogradu. Najmlađa selekcija festivala, prvi put predstavljena prošle godine, Sirovo, bavi se žanrovskim autorskim filmom, a među filmovima koji pomeraju kako žanrovske, tako i autorske granice, donosi nam između ostalih jedno domaće ostvarenje i jednog kandidata za Oskara. Podjednako inovativne i hrabre filmove donosi nam i sada već tradicionalna selekcija Hrabri Balkan, a iz ova dva programa izdvajamo pet filmova koje ne treba propustiti na predstojećem FAF-u.

HRABRI BALKAN

KRISTINA, Nikola Spasić

Igrani film zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje. U potrazi za antikvitetima, Kristina sve više otkriva hrišćanstvo i prihvata ga kao jedinu istinu. Marko prihvata Kristinu kao ženu, ali mu smeta što ona ne može da mu rodi decu.

PELIKAN, Filip Heraković

Josip je fudbaler koji se u banji oporavlja od povrede kolena koja je ozbiljno ugrozila njegovu karijeru. Između seansi sa svojim samoživim fizioterapeutom i poseta njegove uskoro bivše devojke i bivšeg najboljeg prijatelja, postaje jasno da treba ponovo da otkrije sebe. Kada u banji slučajno otkrije konferenciju prodavaca robotskih usisivača i greškom ga identifikuju kao Branimira, prodavca koji se nikada nije pojavio, Josip prihvata svoj novi identitet i istražuje život iz nove perspektive.

TRI HILJADE NUMERISANIH DELOVA, Ádám Császi

Film prati belog reditelja koji radi sa pozorišnom trupom Roma iz problematičnih okruženja – bivšim zavisnicima od heroina, bivšim beskućnicima, maloletnim prestupnicima, žrtvama silovanja i zlostavljanja. Glumci se vremenom umore od iskorišćavanja i napuštaju trupu. Kreću na unutrašnje i spoljašnje putovanje u nepoznate dubine svoje romske svesti, ali tada takođe predstavljaju i jačaju mnoštvo rasističkih stereotipa.

SIROVO

STRIC, David Kapac i Andrija Mardešić

Jugoslavija, kasne 1980-e. Porodica na božićnom ručku dočekuje svog voljenog strica koji se iz Nemačke vraća kući za praznike. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava pametnog telefona te postaje jasno da nisu 1980-e, a čini se da nije ni vreme Božića. Osim svečane ćuretine, nožem se može rezati i napetost.

SVETI PAUK, Ali Abbasi

Novinarka Rahimi odlazi u iranski sveti grad Mašhad sa ciljem da istraži smrt prostitutki iza kojih stoji serijski ubica, koji veruje kako je njegova misija da očisti svet od grešnica. Iako se približava razotkrivanju njegovih zločina, isterivanje pravde za Rahimi postaje sve teže kada mnogi ubicu prigrle kao heroja. Film je zasnovan na istinitoj priči o “Paukovom ubici” Saidu Hanaeiju, koji je ubio 16 žena između 2000. i 2001. godine. Ovaj uzbudljiv kriminalistički triler podiže optužnicu protiv društva u kom je gruba pravda neretko životna činjenica.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *