STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Šest serija o traženju ljubavi za hladni februar

Lista serija koje su dovoljno jednostavne i duhovite, ali i dovoljno pametne da nastavite da ih gledate nakon prve epizode
Piše: Marina Zec

2. February 2022

Ljubav je jedan od najčešćih motiva u globalnoj pop kulturi – u muzici, filmu, serijama, knjigama – i, naravno, ne samo u pop kulturi, nego u svim aspektima ljudskih života. Ljubav, kao jedna od najuniverzalnijih ljudskih vrednosti, predstavlja neiscrpnu temu kojoj je uvek moguće prići iz novog ugla i koja će uvek biti privlačna publici. Kao „podtema“ ljubavi, neretko inspiraciju različitim umetnicima, ali i komercijalnim stvaraocima predstavlja trenutak zaljubljivanja i ta životna avantura traženja ljubavi. I, realno, ovaj pomalo tenzičan trenutak uvek čini najzanimljiviju temu za ekranizaciju, jer donosi sa sobom bujicu emocija – poletnost, uzbuđenje, nervozu, neizvesnost, zaluđenost, dosadu, usplahirenost – samo su neke od pojava koje uglavnom prate ovakve priče. Upravo zbog toga, izdvajamo serije o zaljubljivanju i traženju ljubavi koje su nastale u prethodnih nekoliko godina i koje su se istakle po svom šarmantnom prenošenju kako osećanja zaljubljenosti, tako i slatko – kisele neizvesnosti u traženju ljubavi. Lista je, naravno, subjektivna, pa samim tim verovatno izostavlja mnoge, ništa manje, interesantne serije.

The Pursuit of Love

Fani i Linda

The Pursuit of Love je tipičan britanski klasik. Ova, BBC-jeva mini serija iz 2021. godine nastala je po istoimenom polu-autobiografskom romanu Nensi Mitford iz 1945. godine. Radnja mini serije od 3 jednočasovne epizode počinje 1927. godine i završava se 1941. godine, a prati živote dve rođake – Linde i Fani. Linda i Fani predstavljaju dve suprotnosti koje se, naravno, dopunjuju. Linda, žedna života, strasti i ljubavi je jin Faninom jangu, koja je smirena, smerna i odgovorna devojka, spremna da prati životni put koji joj je namenjen. Iako serija podjednaku pažnju daje obema glavnim junakinjama, njihov zajednički razvoj je dominantno obojen Lindinom namerom da pronađe „pravu ljubav“ u vremenu kada su devojkama muževe još uvek birali očevi. Zbog toga je serija, osim što je posvećena ljubavi, prilično ženska i feministička – postavlja pitanja koja se odnose na ženska prava, mogućnost ženskih izbora, ženske nezavisnosti i, više od svega, pitanja o tome koje su sve rodne uloge ženama nametnute. Iako deluje kao limunada, serija do kraja neće izneveriti „promašenim“ završetkom, već poentira adekvatnim krajem (ima prostora i za suze, naravno) i odraslim pristupom temi ljubavi. Naravno, glumačka ekipa koju čine Lili Džejms, Dominik Vest, Emili Mortimer, Emili Bekam i uvek savršeni Endru Skot, čine seriju natprosečno kvalitetnom (iako na početku imate utisak malo boljeg Daunton Ebija), a ratna tematika doprinosi patosu i čini svaku vrstu ljubavne čežnje u savremeno doba – nebitnom.

Kada i kako gledati: Posle ponoći, u razmaku od nekoliko dana, ne više od jedne epizode dnevno – u ženskom društvu ili solo.

Four Weddings and a Funeral

Zaljubiš se u dečka najbolje drugarice – i šta sad?

Ako vam naziv zvuči poznato, znači da ste se nagledali britanskih ljubavnih filmova i, da, serija je nastala po uzoru na istoimeni film iz 1994. godine. Iako su likovi u seriji postavljeni slično kao i u filmu i iako serija koristi motive iz filma, ipak ne predstavlja kopiju, već potpuno novu priču. Ova serija je, da se ne lažemo, tipična limunada, a ništa manje i navlakuša. Serija počinje tipičnim „ljubav na prvi pogled“ susretom, a vrlo brzo se uvodi i drama, kada glavna junakinja shvata da je tip u koga se zaljubljuje na prvi pogled zapravo dečko njene bliske drugarice. Ovo je jedna od onih „svi se smuvaju sa svima“, Love Actually serije i, iako je možda „najslabija“ sa ove liste, toliko je feel-good da je stvarno vredna gledanja. Takođe, ova serija dovoljno vredno ukazuje na haotičnost ljubavnih odnosa u ranim tridesetim godinama, kao i na mogućnost da vam se svet promeni u sekundi – da li kao posledica zaljubljivanja ili smrti nekoga ko vam je važan, samim tim serija nudi jednu vrstu dubine. Ali, sa apsolutnim hepi-endom!

Kada i kako gledati: Stvarno kada god, može i u krugu porodice.

Modern Love

Kad je najvažniji muškarac u tvom životu vratar iz tvoje grade, a niste čak ni ljubavno involvirani

Modern Love je, koliko god bilo banalno reći – jedna predivna serija u svakom smislu te reči. Serija prati različite ljubavne priče u svakoj epizodi, skuplja neverovatnu glumačku ekipu (En Hatavej, Endi Garsija, Dev Patel, Tina Fej, Endru Skot (ponovo), Džon Slejteri) i uvodi teme koje do sada nti u mejnstrim serijama, niti u kinematografiji nisu bile dominantne – na primer, ljubavni život bipolarnih osoba i njihova borba da održe funkcionalne veze. Predstavlja tipičnu „njujoršku seriju“ jer, naravno, ovaj grad predstavlja dominantan faktor u njenom karakteru i šarmu, a, osim toga, bazirana je na esejima koji su deo redovne kolumne pod nazivom Moderna Ljubav Njujork Tajmsa. Serija ima i pojedine propuste – na primer, momenat kada se pri kraju poslednje epizode prve sezone uvezuju životi svih aktera, što je malo „nasilno”, ili apsolutno nepotrebno pojavljivanje Ed Širana u jednoj od epizoda, ali je, u suštini, vredna gledanja. Teme koje pokriva zaista su raznovrsne – od platonske ljubavi, navike, dosade, iznenadnog zaljubljivanja, usamljenosti, pravljenja grešaka, do stvaranja porodice i spoznaje velike ljubavi.

Kada i kako gledati: Oko 8 uveče, posle posla i obavljenog druženja / treninga / spremanja, da zaokružite dan nečim kvalitetnim; može u društvu, ali i ne mora.

Lovesick

Podrška prijatelja kad odlučiš da se javiš svim (?) bivšim devojkama

Lovesick ( prvi naziv Scrotal Recall) prati ljubavni život Dilana, momka iz Glazgova, tačnije – retrospektivu njegovog seksualnog života u trenutku kada saznaje da ima polnu infekciju i odlučuje da to javi svim devojkama sa kojima je imao seksualne odnose. Svaka epizoda posvećena je jednoj ljubavnoj/seksualnoj priči, a u svakoj priči glavni akteri su Dilan, njegov drug Luk (koji predstavlja njegovu suprotnost) i Ivi, njihova drugarica (a možda je nekome i nešto više, hehe). Serija je premijerno emitovana na četvrtom kanalu BBC televizije 2014. godine, a predstavlja jednu od retkih serija koja je dobila „drugu šansu“ kada ju je preuzela platforma Netfliks 2016. godine, na kojoj su emitovane druga i treća sezona. Kada je Netfliks preuzeo seriju, njen naziv je promenjen, jer je procenjeno da je previše da se serija zove Scrotall Recall (što u slengu znači sećanje muških testisa izazvano nekom traumom (?)) i da je bolje da se naziv veže za pojam ljubavi, nego pojam seksa. Najjači aduti ove serije su njena atmosferičnost, humor i, ponekad, „tupost“ (ali ne kao glupost, već otupelost) u pogledu na romantizaciju međuljudskih odnosa, kao i način na koji su dva glavna muška lika napisana (iako, nažalost, ženski lik pati na ovom polju, jer nije podjednako šarmantno napisan, već nešto „običnije“). Sa ove liste, ova serija je, vrlo neobjektivno, apsolutni autorkin favorit, kako zbog svoje šarmantnosti, sanjivosti i realističnog predstavljanja ne samo procesa traženja ljubavi, već i različitih želja i očekivanja različitih ljudi, od toga kako izgleda ljubavni odnos dvoje ljudi i šta on za njih znači.

Kada i kako gledati: Po kišnom vremenu, popodne, ispod ćebeta, ili kada ste mamurni, takođe popodne.

Love Life

Darbi u pomalo „da l’ sam došla, il’ sam pošla” raspoloženju

Love Life je serija o ljubavnom životu u dvadesetim, ali, možda, pre svega, o spoznaji ljubavi prema sebi. Serija prati život Darbi, nesigurne devojke koja odrasta i sazreva, i čiji put obeležavaju različiti odnosi. Ti odnosi, naravno, predstavljaju odnose sa različitim tipovima muškaraca i menjaju Darbinu percepciju ljubavi – do trenutka kada ona shvata da stereotipno traženje muškarca i nije baš neka životna suština. Naravno, pre toga se dešavaju zaljubljivanja, slamanje srca, raskidi, očekivanja, druženja, žurke, veze na jedno veče i još mnogo toga. Takođe, u kontekstu ljubavi, serija posvećuje pažnju i majčinskoj ljubavi i prijateljskoj ljubavi, što je čini potpunijom i manje banalnom (što je očigledno termin koji dominira u ovom tekstu). Ipak, iako ne na stereotipan način, Darbi ipak nalazi svog princa na belom konju, ili, makar, to kraj prve sezone nagoveštava. Druga sezona postavljena je iz perspektive muškarca, Markusa, i predstavlja pregled njegovih odnosa, tačnije njegovog puta u traženju ljubavi. Ono što predstavlja problem sa ovom serijom jeste činjenica da, iako ostavi pozitivan utisak i lako je gledati je, da ne kažemo bindžovati, vrlo brzo zaboravite šta se uopšte u njoj dešavalo – pa je, iskreno, i autorka zaboravila mnogo toga.

Kako gledati: Kada dođete kući posle posla, dok jedete

Master of None

Agonije slanja prve poruke i pozivanja na dejt

Master of None nije baš tipična ljubavna serija, niti serija o ljubavi u užem smislu. Serija u prve dve sezone prati život Deva, Indijca druge generacije koji živi u Njujorku, bavi se glumom (polu-uspešno sa težnjom da bude neuspešno) i u potrazi je za devojkom – ali nije kao da je baš opterećen ovom temom, niti da ova tema apsolutno dominira serijom. Osnovna tema serije je pre biranje životnog puta – čemu težiti, čime se baviti, kako ga živeti. Iako je američka serija, nije jedna od onih koja vas hvata na prvu loptu, niti ima banalan američki humor u sebi. Jeste – likovi su amerikanizovani, ali scenario ni u jednom trenutku nije „tup“ i banalan, kao što ume da bude kada je u pitanju serija namenjena široj populaciji. Takođe, glavni lik serije je Indijac, a ne stereopni belac, niko u seriji nije holivudski i nadljudski lep i sve priče u seriji su prilično „normalne“ i životne. Serija se bavi kako problemima diskriminacije Indijaca, odnosa društva prema starima i životima starijih ljudi (najdirljiviji deo serije po autorkinom mišljenju), nalaženja posla na prezasićenom tržištu, savremenim načinima upoznavanja i dejtingom i, naravno, vezama i pitanjem šta se desi kada veza upadne u kolotečinu ili koje su sve faze „preboljevanja“ kada se ona završi. Iako je u pitanju komedija, serija je na trenutke i veoma pesimistična, pa onda optimistična, i tako u krug. Ono što je najbolje kada govorimo o ovoj seriji, jeste njena nepredvidivost – pa nas, tako, druga sezona vodi u Italiju, a treća sezona praktično nema veze sa prve dve i bavi se ljubavnim životom Devove drugerice Denis, dok Devov život pada u drugi plan.

Kada i kako gledati: Vikendom, rasterećenog uma.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *