Šesti po redu 21114 – Film fest u Novom Sadu

Šesti 21114 - Film fest od četvrtka do nedelje na Novom naselju
14. September 2020.

Šesti po redu „21114 – Film fest” na Novom naselju, održaće se od 17. do 20. septembra na dve lokacije na otvorenom u ovom delu Novog Sada!

Festival će pored, posetiocima dobro poznate lokacije, livade u ulici Bate Brkića 34 (lokaciji budućeg Kulturnog centra Novo naselje) ove godine imati program i na još jednoj zelenoj površini Novog naselja, a to je livada prekoputa Gerontološkog centra, te će tako svi Novosađani moći na dve lokacije da uživaju, kako u kultnim filmskim ostvarenjima, tako i u najnovijim naslovima autora iz celog regiona.

Program festivala između ostalih čine filmovi:

„Nebeska tema” (Režija: Mladen Matičević, uloge: Darko Rundek, Momčilo Bajagić, Svetozar Cvetković),

„Tusta” (Režija: Andrej Korovljev, uloge: Damir Urban, Boris Furlan, Zoran Predin),

„Realna priča” (Režija: Gordan Kičić, uloge: Gordan Kičić, Nina Janković Dičić, Nebojša Ilić),

„Moj jutarnji smeh” (Režija: Marko Đorđević, uloge: Filip Đurić, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac),

„Grudi” (Režija: Marija Perović, uloge: Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković),

„Dohvati nebo” (Režija: Milutin Darić Daka, uloge: Milan Kovačević, Maja Šarenac, Petar Božović),

„Dnevnik Diane Budisavljević” (Režija: Dana Budisavljević, uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Tihomir Stanić)

Pored najnovijih filmskih ostvarenja, publika će imati i vrlo težak zadatak, da izglasa najbolji film iz selekcije kratkometražnih filmova „Zlatni čep”. Za ovu, sada već tradicionalnu nagradu putem konkursa Novog kulturnog naselja, prijavilo se više od 50 filmova iz svih zemalja bivše Jugoslavije! Filmovi iz ove selekcije biće prikazani u četvrtak, na otvaranju festivala, dok će „Zlatni čep” (autorski rad akademskog vajara Dejana Jankova), u nedelju biti dodeljen autoru čiji film osvoji najviše simpatija publike šestog „21114 – Film festa”.
Novina u ovogodišnjem programu biće „Bioskop kod Ike i Tibora”, na novoj lokaciji, livadi prekoputa Gerontološkog centra na Novom naselju. Doajeni novosadskog umetničkog života Ilija Ika Bašić i Tibor Vajda odazvali su se pozivu Novog kulturnog naselja i odabrali naslove koje filmska publika retko ima priliku da pogleda. Tako ćemo u petak, 18. septembra ugostiti selekciju filmova Ike Bašića, a naredne večeri kroz svet filma Sergeja Paradžanova vodi nas Tibor Vajda.
Kao i prethodnih godina, ulaz na sve sadržaje je besplatan, a kompletan program i satnica šestog „21114 – Film festa” dostupni su na Facebook stranici Novo kulturno naselje.

Ovogodišnji festival održaće se u skladu sa svim pravilima i merama sprečavanja širenja i zaštite od zarazne bolesti Covid-19, u smanjenom kapacitetu u odnosu na prošlogodišnja izdanja, te apelujemo na posetioce da dođu na vreme i zauzmu mesto, kao i da se svih mera pridržavaju. Detaljan spisak mera dostupan je na: bit.ly/21114FFMere

Filmski festival na Novom naselju, na jedinstvenim lokacijama pod otvorenim nebom prošlih godina je prikupio velike simpatije publike, a samo prošlogodišnje izdanje festivala posetilo je više od dve hiljade Novosađana. “21114 – Film fest” jedna je od aktivnosti u sklopu višegodišnje inicijative Novog kulturnog naselja da ovaj deo Novog Sada dobije Kulturni centar. Novo kulturno naselje i upravo inicijativa za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, bili su jedan od važnih činilaca za kvalitet i raznovrsnost aplikacije grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.
Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu te inicijative od 2014. do danas uspešno realizovalo 15 festivala, preko 1000 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i dugogodišnjih prijatelja festivala.

Tagovi: novi sad
Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi