STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Severni pol je geografska i duhovna odrednica gomile mladih ljudi

Sa rediteljkom Marijom Apčevskom povodom prikazivanja filma Severni pol na ovogodišnjem Bašta Festu
Piše: Marija Milić

3. July 2022

Severni pol je kratki film makedonske scenaristkinje i rediteljke Marije Apčevske koji nam prikazuje izazove sa kojima se susreće junakinja Margot na rubu adolescencije. Pritisak okoline, potreba za pripadanjem, ali i težnja da se zadrži autentičnost, situacije su koje preispituje rediteljka. Takozvani coming of age žanr karakterističan je za Mariju, a ona nam govori da ovaj film, kao i njena prethodna ostvaranja, nisu ciljano rađeni. Ovo je priča i o sazrevanju i seksualnosti, prikazana iz ugla jedne tinejdžerke.

Antonija Belazelkos je mlada glumica koja tumači lik Margot, a Marija je upravo nju zamišljala dok je pisala scenario, jer su i na prethodnom filmu, dok je Antonija imala svega dvanaest godina, sarađivale.

Film Severni pol je prikazan na festivalu u Kanu, a uoči našeg razgovora povodom prikazivanja filma na Bašta Festu, Severni pol je dobio nagradu za najbolji kratki film (koju deli sa filmom To Vancuver) na festivalu kratkometražnog filma u Italiji.

Film Severni pol prikazuje nam priču iz ugla tinejdžerke, sa čime se sve ona suočava u filmu?

Marija: Film Severni pol je priča jedne tinejdžerke koji nam prikazuje sa čime se ona susreće kroz određeni period u životu. Zapravo, Severni pol je priča o Margo koja se suočava sa pritiskom da priprada. Zapravo, ona kroz film i ne zna gde priprada i to jeste prikazano iz ugla tinejdžerke zato što, u suštini, životna borba da nađemo svoje mesto, uprkos uticaju okoline prema tome ko smo i šta je naš identitet, je najizraženija u tom dobu.

Autor fotografije: Gjorgi Klincarov

Kako je bilo sarađivati sa mladom Antonijom Belazelkosom, da li je i ona svojim ličnim iskustvom doprinela priči?

Divno je bilo raditi sa Antonijom, ona je jako talentovana mlada glumica. Naravno da je dala svoj doprinos, samim tim što ona i jeste tih godina. Ovo nije naš prvi put da sarađujemo, zapravo mi smo prvi put sarađivale kad je ona imala svega dvanaest godina, u mom prethodnom kratkom filmu. Znamo se dugo, čak kad sam pisala scenario, kad sam zamišljala likove, uvek mi je njeno lice bilo inspiracija. Ona tada i nije bila tih godina, ali dobro se uklopilo da smo film snimali kada je Antonija bila u pravim godinama za tu ulogu.

Zašto baš naziv Severni pol, on uglavnom asocira na hladnoću i pustoš, da li se tako oseća i Margo, ali i sve njene vršnjakinje u tim godinama?

Severni pol je geografska i duhovna odrednica gomile mladih ljudi. Ne samo tih godina. Tokom celog života nas prati. Sada verovatno više od bilo koga drugog osećaja, taj osećaj izolacije i samoća su intenzivniji. Eto, to je moja asocijacija na Severni pol.

I ovaj film, kao i tvoja prethodna ostvarenja su takozvani Coming of age filmovi, šta te privlači tom izrazu, po čemu je on specifičan i tebi važan?

Mislim da se to sve desilo spontano, nisam imala jasnu nameru da svi ti filmovi budu coming of age. To su bile priče koje su mene interesovale. Pre svega, zanimljivo mi je zbog kompleksnosti tih likova i dilema sa kojima se suočavaju. Čak ono što trenutno razvijam, ne odnosi se na tinejdž period, već se priča bazira na odraslim junacima, a opet je late coming of age, jer su to likovi kojima se nešto desi, nakon čega oni zapravo tek odrastu.

Da li pripremaš nešto u budućnosti? Šta možemo da očekujemo?

Trenutno radim na igranom filmu koji razvijam, radim i kao ko-scenaristkinja na dugom filmu. Takođe, montiram dokumentarne projekte. Željno isčekujem početak i razvoj svih tih priča.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *