fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Sex Education: Čiča-miča i gotova (Otisova) priča

Da li nas poslednja sezona Netfliksove popularne serije ostavlja osmehnute ili uplakane?

26. September 2023

Serija Sex Education postala je jedan od Netfliksovih hitova još od svoje prve epizode, i čini se da je zadržala taj status do kraja. Četvrta i poslednja sezona pojavila se na ovom striming servisu 21. septembra i odonda zauzima prvo mesto liste najgledanijih TV serija u Srbiji na Netfliksovom sajtu. Da li je ispunila očekivanja publike, da li su svi zapleti razrešeni i sve niti povezane? Ako su vam očekivanja bila realna, odgovor je – da.

Prva sezona je i dan-danas najzanimljiviji deo ove serije. Kao što sam napisala u recenziji druge sezone, najveći nedostatak ove serije je to što nema pravog antagoniste ili konflikta koji zaista traje, pa imate osećaj kao da se vrtite ukrug sa karakterima. Autorka serije, Lori Nan, uvela je antagonistkinju u trećoj sezoni u vidu nove direktorke srednje škole koju glavni likovi pohađaju (glumi je Džemima Kirk), međutim, ispostavilo se da Sex Education deluje još nerealističnije kad ima antagonistu nego kad ga nema. U tom smislu je dobro što se četvrta sezona vratila na prevashodno unutrašnje borbe likova, premda je bilo i nekoliko spoljašnjih.

Primer unutrašnjeg konflikta iz perspektive Adamovog oca

Glavnu trojku i u završnoj sezoni čine Otis (Ejsa Baterfild), Erik (Nkuti Gatva) i Mejv (Ema Maki), ali tu su i njihovi školski drugari Ejmi (Ejmi Lu Vud), Rubi (Mimi Kin), Džekson (Kedar Vilijams Sterling) i Adam (Konor Svindels), kao i Otisova majka Džin (Džilijan Anderson, mi ti se kunemo!) i Adamovi roditelji Morin (Samanta Spajro) i Majkl (Alister Petri). Svaki od ovih likova hoda putem odrastanja (uključujući i odrasle), neko u lakšim, a neko u težim cipelama. Otis ima suparnicu u novoj školi koja preti da mu preuzme titulu vršnjačkog seksualnog terapeuta i edukatora, Erik pokušava da pomiri svoju seksualnu orijentaciju sa religioznim identitetom, Mejv se navikava na studije u Americi i bori se sa porodičnim problemima, Ejmi otkriva svoju umetničku stranu zajedno sa Mejvinom bivšom simpatijom Ajzakom (Džordž Robinson), Rubi se suočava sa „bulijem“ iz prošlosti, Džekson želi da sazna više o svom biološkom poreklu, Adam jedini radi od sve dece – čuva konje, vozi traktor i balansira između potreba svojih pomalo pogubljenih roditelja, a Džin odgaja novorođenče dok istovremeno pokušava da se snađe na novom poslu.

Koledž koji Otis, Erik i ostali upisuju predstavlja još bezbrižniju pozadinu za njihove dogodovštine u poređenju sa srednjom školom koju su prethodno pohađali. Studenti ovog koledža su fino vaspitani, neki bi rekli da su i previše woke, a Erik se sprijateljuje sa grupicom kvir klinaca i time zapostavlja prijateljstvo sa Otisom. Ovo je bio važan i dugoočekivani konflikt, budući da je u prethodnim sezonama Otis često zanemarivao Erika zbog devojaka koje su mu se dopadale ili zbog „posla“ seksualnog terapeuta.

Ejmi – najbolji lik u seriji

Interesantno je da, u seriji u kojoj se insistira na reprezentaciji svih mogućih vrsta drugačijosti – od telesnih (ove sezone se pored ranije uvedenog Ajzaka u invalidskim kolicima pojavljuje i osoba koja je gluva/nagluva), rodnih (nebinarni i trans likovi), seksualnih (gej, biseksualni, aseksualni likovi), preko verskih, etničkih i drugih raznolikosti – jedino što mi je delovalo baš neuverljivo jeste to što se konflikt između Otisa i Erika na kraju sveo na rasno i statusno pitanje. Čini mi se da je scena u kojoj Erik zameri Otisu što nikada ne pričaju o svojim razlikama (etničkim i ekonomskim), više proizvod lošeg pisanja nego pravog neslaganja ovih likova. Nisam sigurna da je druga polovina poslednje sezone tačka kada ovi problemi između dva najbolja prijatelja treba da se uvedu (nauštrb već postojećih), ali barem se nije dugo na njima tavorilo, već su se brzo razrešili.

Kao što se i sve ostalo razrešilo. Neprijatelji su postali prijatelji, uplašeni zaljubljeni su postali ljubavnici, neistomišljenici su postali saradnici, nevernici su postali vernici, netolerantni ljudi su postali tolerantni, nasilnici su priznali da su nasilnici i tražili oproštaj, neznalice su se edukovale, a udaljeni članovi porodice su se zbližili. Kao i u tween seriji Heartstopper: svi se vole, svi se razumeju, svi otvoreno izražavaju svoja osećanja. Samo je još falilo da na kraju padne jedno opšte hvatanje za ruke i da svi zapevaju Kumbaja.

Mudre reči dr Džin Milburn

Međutim, kao i u Šekspirovim komedijama, ipak postoji jedna senka među svim tim srećnim krajevima. Sex Education je od starta jedna vedra dramedija koja nas već svojim naslovom upućuje na ton i temu serije. Ali, u svojoj poslednjoj sezoni, ova serija ne nastavlja samo da nas obrazuje na temu seksa, ljubavi i međuljudskih odnosa, već i na temu odrastanja. [Spojler!] Mejv, najsamostalniji lik u seriji, lošom porodičnom situacijom primorana da odraste pre vremena, bira da ne odustane od svojih ambicija. Odlučuje da nastavi da se bavi onim čime želi da se bavi, a ne da ostane u koledžu sa Otisom, što je vrlo važna odluka za jednu devojku iz malog mesta poput nje. Ona ovu odluku donosi iako zna da će to povrediti i nju i Otisa, ali donošenje ove odluke ujedno je otvara ka sebi i ka svetu. [Kraj spojlera!] Kao u filmu Call Me by Your Name, završni gorkoslatki kadrovi finalne epizode podsećaju nas na to (a mlađe među nama uče o tome) šta znači biti odrasla osoba: prihvatiti svoja osećanja i dopustiti sebi da ih slobodno osećaš. I hvala celoj ekipi serije na tom podsećanju.

Preporučeni tekstovi

Vozom koji kasni: Gradska železnica

Vozom koji kasni: Gradska železnica

Kažu da kičmu modernog grada čini železnički prevoz, a kako Beograd nema metro, rešio sam da isprobam koliki je potencijal BG voza da nosi težinu ovako velikog grada

Skrinšot: Drugarice

Skrinšot: Sukobi

U svetu stalnih i kompleksnih sukoba, kako je moguće razumeti ih i stvoriti jasnu sliku o njima?

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *