STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Škura ura naziv je drugog albuma etno grupe Veja

Tradicionalne istarske pesme u savremenim aranžmanima

9. June 2022

Prošlo je 15 godina otkako su Goran Farkaš, Saša Farkaš, Dragan Cvitan i Noel Šuran došli na ideju o pokretanju sastava koji će koristiti tradicionalne istarske pesme i melodije kao osnovu, a izvoditi ih u moderniziranom, savremenom stilu, koristeći razne tradicionalne instrumente iz celoga sveta.

Spomenuti muzički projekat je etno grupa Veja iz takozvane Doline mlinova, odnosno Pazina.

Po objavi albuma prvenca, Dolina mlinova, Veja nastupa na brojnim festivalima, u klubovima i događajima po celoj Hrvatskoj, ali i izvan nje, oduševljavajući tako publiku u Italiji, Francuskoj, Estoniji, Belgiji i drugim destinacijama.

Iako se nakon najavljenog singla Teško majki, dve godine čekalo na izlazak novog albuma, Veja ovih dana ponosno predstavlja drugi album Škura ura. Album donosi deset pesama, od kojih je naslovna pesma u potpunosti autorska i može se reći da je u njoj objedinjen kompletan album, dok su preostale pesme tradicionalno umotane u savremeno ruho.

Škura ura je jako topao album, kada ga se sluša zatvorenih očiju lako se otplovi u svijet odakle muzika dolazi, u čarobnu Istru koja je definitivno specifična pokrajina na ovim prostorima. Bilo bi čudno da ovaj album ne dobije priznanje i od strane publike i od kritike jer je stvarno na visokom nivou. Posebno mi je drago da se s Vejom pokazuje kako tradicijska muzika s ovih prostora nije samo, ono što se naziva, balkan-beatom, a što je česta percepcija ovdašnje glazbe u zapadnom svijetu. Svi slušatelji Škure ure definitivno će otkriti magiju istarske glazbe kada poslušaju ovaj jako zreo album,” izjavio je Emir Fulurija (Izvorišta, Radio Student), jedini hrvatski član world music sekcije European Broadcasting Union.

„Tradicija, kreacija, invencija u kvarnar minuti izleta kroz suvremenu istarsku zvučnu pokrajinu, bez ijednog trenutka koketiranja s jeftinim ronjgovizacijama.’ kratko i jasno utiske o albumu izneo je dobitnik Porina i jedan od najcenjenijih muzičara etno/world glazbe, Dario Marušić.

Da Škura ura već osvaja publiku govore neki od prvih komentara na YouTube kanalu etno sastava Veja. Poklonici tradicionalne istarske glazbe u osveženim, savremenim aranžmanima i svi koji će to nakon preslušavanja ovog jedinstvenog albuma postati, mogu uživati u nastupima uživo etno sastava Veja: 10.06. u Zaboku, 11.06. u Zagrebu, 23.06. u Oprtlju, 24.06. u Buzetu, 16.07. na Brijunima, 22.07. u Palma de Mallorci (Mallorca, Španjolska), 30.07. u Pićnu, 02.09. u Anconi (Italija), 09.09. u Zagrebu, 16.09. u Vrgorcu.

Naslovna fotografija: Ira i John

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *