fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Slobodna zona predstavlja: Žene koje prkose konvencijama

Osamnaesto izdanje festivala biće održano od 3. do 8. novembra i donosi mnogobrojna ostvarenja sa upečatljivim junakinjama

19. October 2022

Odvažne i odlučne, žene koje prkose ustaljenim pravilima i ustaju protiv svake vrste stega, upečatljive su junakinje koje će publika 18. Slobodne zone imati priliku da upozna od 3. do 8. novembra na velikom platnu i onlajn u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Austrijska carica Elizabeta bila je gladna znanja i željna života koji ne sputava dvorski korset, Betina Vegner je samo htela da peva ljubavne pesme ali nije mogla da ćuti, u duboko podeljenom društvu Indije “nedodirljive” žene će pokrenuti digitalne novine, u jednom kostarikanskom selu 40-godišnja Klara će krenuti na put seksualnog oslobađanja, a u jednom kanadskom rizortu tri žene će se suočiti sa svojim seksualnim demonima… 

Ovo su filmovi o neustrašivim ženama na 18. Slobodnoj zoni!

Betina (Bettina)

Jednu od omiljenih programskih celina, Žensku liniju, otvara dokumentarac Betina reditelja Luca Penerta. To je priča o jednoj od najuzbudljivijih umetničkih biografija 20. veka, muzičarki i učesnici pokreta otpora Betini Vegner, koju je domovina izdala ali je ona, uprkos svemu, verovala u pravdu i nikada nije izdala sebe i svojih 10 zapovesti koje su joj bile oružje za život, osim jedne – kako je „priznala” u svojoj pesmi –  „ponekad ja, ipak, plačem kada me povrede”. 

Sem Betine, u Ženskoj liniji biće prikazani filmovi Neli i Nadin i Plesati Pinu.

Pisanje vatrom (Writing With Fire)

Pisanje vatrom donosi priču o zadivljujućoj odlučnosti pripadnica kaste „nedodirljivih“ da pokrenu digitalno izdanje novina. Naoružane pametnim telefonima, iako kod kuće mnoge nemaju ni struju, ove istraživačke novinarke suočavaju se sa nekim od najvećih problema Indije – razotkrivanjem nemilosrdne diskriminacije žena i davanjem glasova potčinjenima u represivnom kastinskom sistemu. Kritičari su već naveli da je ovaj dokumentarac savršeno predstavio milenijumima star kastni sistem u Indiji, tradiciju, seksualno nasilje nad ženama i korupciju, a među nagradama koje je do sada osvojio su i Specijalna nagrada žirija i Nagrada publike na Sandens festivalu.

Korset (Corsage)

Nakon prošlogodišnjeg kratkog filma Frida Aleksandre Odić, glumicu Viki Krips (Fantomska nit) gledaćemo ponovo na Slobodnoj zoni, ovoga puta kao buntovnu caricu Elizabetu Bavarsku u filmu Korset. Sve što se tražilo od supruge Franca Jozefa I bilo je da  „zauvek ostane mlada i lepa”, bez iznošenja mišljenja, ali je ona odlučila da se pobuni protiv  rigoroznog režima ishrane, vežbanja, friziranja i merenja struka i napusti život sputan dvorskim korsetom. 

Viki Krips je za ovu ulogu nagrađena na festivalima u Kanu i Sarajevu.

Rodeo

Iz Kana pred domaću publiku stiže i debitantski dugometražni film francuske rediteljke i scenaristkinje Lole Kivoron, nagrađen u okviru programa Izvestan pogled. Smešten u moto-kulturu predgrađa Pariza, Rodeo priča o neustrašivoj motoristkinji kojoj uspeva da potpuno uzdrma muški motociklistički klub. 

Nežno (Gentle)

Šta je nežnost danas i da li je, uopšte, ima? U filmu Ane Ester Nemeš i Lasla Čuje ona se nalazi na jednom sasvim neočekivanom mestu – u teretani!  Nežno prati bodibilderku Edinu koja odlučuje da dodatno zaradi novac tako što će svoje telo ponuditi muškarcima čiji su fetiš žene herkulovske snage.

Klara Sola (Clara Sola)

Natali Alvares Mersen snimila je svoj prvenac o Klari (40) koja živi u jednom selu u Kostariki religioznim i povučenim životom pod kontrolom svoje majke. Na proslavi 15. rođendana svoje nećake, Klara doživljava seksualno i mistično buđenje i počinje da se oslobađa represivnih verskih i društvenih konvencija. Film je bio nacionalni kandidat Kostarike za Oskara ove godine.

Korset, Rodeo, Nežno i Klara Sola biće prikazani u okviru novog festivalskog programa, Prva dva koraka, posvećenog prvim i drugim rediteljskim ostvarenjima. Uz pomenute naslove, deo ove celine su i Raj za karaoke Einarija Pakanena i Ljubav, nemačke marke i smrt Džema Kaje. 

Nezaboravno leto (That Kind of Summer)

O ženskoj seksualnosti govori i film Nezaboravno leto cenjenog kanadskog autora Denija Kotea. On prati tri sasvim različite žene, mladu Gejšu, smrknutu Leoni i nepredvidljivu Eženi, koje dane i noći provode u jednom rizortu, pokušavajući da obuzdaju svoje unutrašnje demone.

Ovo ostvarenje, zajedno sa filmovima Živeti zajedno Tomasa Firhaptera i Rimini Ulriha Zajdla, biće prikazano u okviru programa Zona bez granica.

18. Slobodna zona svečano će biti otvorena 3. novembra u 18.30 u MTS Dvorani osvajačem Zlatne palme Trougao tuge Rubena Ostlunda. 

Ulaznice za svečano otvaranje su već u prodaji, na biletarnici mts Dvorane i online preko Ticket.rs, po ceni od 750 dinara. I ove godine, deo filmskog programa Slobodne zone moći će da pogleda publika u celoj Srbiji jer će platforma KinoKauch biti domaćin onlajn Slobodne zone od 9. do 23. novembra.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Preporučeni tekstovi

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Rangirali smo filmove jednog od najpoznatijih američkih reditelja današnjice, kako u čast celokupne karijere, tako i zbog njegovog novog Netfliks čeda – The Killer

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Oktobar je obično vreme kad se nešto više nego drugim mesecima priča o horor filmovima, ali, umesto da se pozabavimo stranim klasicima, hajde da bacimo pogled malo u naše dvorište

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *