Snarki Papi: Muzički spektakl koji odoleva lošem vremenu

U nedelju je pred punom Halom sportova nastupio planetarno poznati bend i dobitnik tri gremi nagrade, Snarki Papi, u okviru Musicology Barcaffe Sessions koncertnog serijala.

24. June 2019

U nedelju je pred punom Halom sportova nastupio planetarno poznati bend i dobitnik tri gremi nagrade, Snarki Papi, u okviru Musicology Barcaffe Sessions koncertnog serijala. Neobuzdana energija publike, muzička visprenost i pozitivne vibracije komešale su se tokom svirke koja je trajala duže od dva sata i završena je sa ne jedni, niti dva, već tri bisa!

Pre izlaska benda na scenu, pred publikom je nastupila Aleksandra Denda, srpska kantautorka, školovana na Berkliju, koja je u poslednjih 5 godina bazirana u žarištu svetske muzičke scene , Njujorku. Sa njom su svirali već dobro poznati muzičari beogradske jazz scene (Peđa Milutinović – bubnjevi, Dejan Antović – bas, Gagi Hajnrih – gitara , Ognjen Gotovčević- saksofon i Dragan Ćalina – klavijature). Ona je beogradskoj publici predstavila svoju autorsku muziku sa EP-a Dreamer, koju američki portal AllAboutJazz vidi kao “kolaž akustike i elektronike” i “jedinstvenu fuziju neo soula, džeza, R&B-a i World muzike“.

Izlazak benda Snarki Papi na binu ispratio je gromoglasan aplauz i virštanje publike. Publika je ostala dosledna do kraja koncerta i do kraja koncerta čule su se ovacije i pevanje. Isto tako, i bendu nije manjkala energija i činilo se kao da uživaju u sviranju i razmeni energije sa publikom. Oni koji znaju za Snarki verovatno su upoznati sa činjenicom koliko je ovom bendu važan live zvuk, zbog čega promocije i koncerte organizuju u malim muzičkim salama, gde mogu da eksperimentišu sa zvukom i dovode muzičke goste. Svakako, žanrovska sloboda na bini i inovacije u osnovi džeza nadograđene dominantnim temama koje se menjaju kroz svakog člana ovog sastava su ono što čini Snarki posebnim.

Majkl Lig (osnivač/basista) je bio oduševljen energijom u Sali, što nije bilo teško primetiti. Bend je svirao poznate pesme, ali i nove,  igrajući se sa ritmom i razlaganjem teme kroz svaki instrument.

Snarki je od početka pokazao onu istu fenomenalnu improvizaciju koju sam poslednjih pet godina mogla samo da gledam i slušam na ekranu, maštajući da budem deo nje. Muzika koja je razvijena na bini u nedelju je bila inspiracija za svakog umetnika. Svojom izuzetnom tehnikom Snarki ne prestaje da iznenađuje i da širi moždane vijuge svojih slušalaca. Ova muzička ekipa veruje u bolju muziku, u nova stvaranja i u nas koji ih slušamo. Naklonjeni svojim instrumentima i svojim zvukom koji definiše svakog člana, oni prenose svoju energiju na fanove, koji je nesebično uzvraćaju.

Pred kraj koncerta, u jednom trenutku publika je postala deo performansa, tapšajući u zadatom ritmu koji je praćen udaraljkama i klavijaturom, tako da je povezanost izvođača i publike bila posebno jaka tokom zajedničkog učestvovanja u pesmi. Na koncertu je bio prisutan i problem sa ozvučenjem, ali tu ne treba da tražimo krivca je lokacija koncerta bila promenjena zbog kiše, te su organizatori u jako kratkom vremenskom roku bili prinuđeni da nađu novi prostor. Osim toga, glavni ulaz Hale sportova je bio poplavljen, te su posetioci ulazili u prostor sa zadnjeg ulaza.

Ipak, loše vreme nije uspelo da pokvari raspoloženje publike, koja je bila toliko oduševljena da je uspela da natera benda da tri puta izađe nazad na binu. Prva dva bisa bila su vraćanje na čuveni album ,,We like it here” sa pesmama What about me i Shofukan. Treće vraćanje je bio najlepši poklon, jer su premijerno za publiku odsvirali svoju novu pesmu.

Sastav Snarki Papi je pre svega inspiracija drugim muzičarima, jer uvek i iznova pomeraju granice u muzici svakim svojim izvođenjem. Snarki Papi je još jednom dokazao zašto je sastav koji iza sebe ima tri Gremija. Važno je napomenuti da je koncert profeisonalno snimljen i da će biti dostupan na sajtu benda, za sve one koji budu želeli da ga pogledaju i kupe.

I dalje pod utiskom puštam ponovo novi album i prisećam se ovih divnih ljudi i izvođača. Hvala Musicology Barcaffe Sessions-u što se trude da dovedu posebne ljude da ih čujemo i upoznamo!

Autorka teksta: Anđelika Babić

Fotografije: Marina Zec

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *